Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Adidas UltraboostX kékben, az ősz futócipője

Az Adidas UltraboostX az amatőr futócsajok edzőcipője, és ha futócipő őrült vagy, akkor pedig kihagyhatatlan darab! Hetekig teszteltem, íme a tapasztalataim

Az Adidas UltraboostX  hamar népszerűvé vált a futó csajok körében, hiszen egy olyan cipőről van szó, amit kimondottan a nők lábára tervezett a márka. Már ránézésre is kecses, és csajos cipőről van szó, amiben futóként biztosan feltűnést keltesz. A te komfortérzeted pedig garantált lesz futás közben, hisz úgy érzed majd, mintha puha szivacson futnál. 

Ősszel egy igazán vagány, tintakék színben jelet meg a cipő. Már jó ideje tesztelem a cipőt, az Instagramon számtalan fotót készítettem róla. Futottam benne lassan, futottam benne 5-21 kilométer között, laza kocogó tempóban, és versenyen is, ahol önmagamhoz mérten hajtottam, ahogy csak tudtam. 

Bevallom, hogy én elsőre nagyon szkeptikus voltam ezzel a cipővel, mivel megszoktam a hagyományos felépítésű cipőket, ahol a különféle technológiával elkészített taphoz, egy általában masszív felsőrész kapcsolódik. A hagyományos futócipőknél azt is megszoktam, hogy 1 vagy 1,5 számmal nagyobb cipőt kellett választanom. Az UltraboostX, minden eddigi szokásomat felülírta. Persze futással foglalkozó újságíróként/bloggerként, egyrészt kíváncsi voltam, hogy mit tud ez a cipő, másrészt az is ott járt a fejemben, hogy vajon mi értelme lehet ennyi újszerű megoldásnak a már bevált dolgokhoz képest? 

A cipő talpáról

Ez a talp olyan, mintha habszivacson futnál, az Adidasnál megismert Boost technológia itt most 100%-ban integrálódott. Gyakorlatilag a cipő talpa teljes mértékben boost anyagból készült, ezért maximális csillapítást nyújt futás közben. A talp kifelé szélesedik, ettől stabil maga a talpszerkezet. A külső talp Continental gumiból készült. Legalább 400 kilométert tettem már bele, de még mindig jó állapotban van a külső talp. Kopott már, de csak annyira, amennyire ez ennél a kilométerszámnál még rendben van. Ami különösen meglepő, hogy ennyi beletett kilométer ellenére sem keményedett el a sarok. Persze igazán akkor érezném a különbséget, ha most egy vadi új UltraboostX-ben futnék. A lényeget tekintve, a komfortérzetem ugyanolyan jó, mint amikor megkaptam.

Bár a talp elég vastag, a lábujjak felé vékonyodik. Mivel elég puha a talp, így kavicsos részeken nem ajánlom, csak kimondottan aszfaltra való ez a típus. 

A cipő dropja 10 mm, ami eléggé magas. Nekem erős a vádlim, hajlamos arra hogy bekeményedjen, ezért nagyon szeretem a magas droppal működő cipőket. A cipő 250 gramm, és neutrális lábú futóknak való.

Talpbetét

No, ez egy fájó pont. Egy vékony szivacsos tapbetét van a cipőben, ami a sarok alatt be van ragasztva a cipőbe. Maga a betét anyaga kellemes, és mivel íves a cipő talpa, így érthető, hogy olyan talpbetétet kerestek a cipőbe, ami könnyedén fel tudja venni ezt a formát. Ugyanakkor bosszantó, hogy mikor kiveszem a lábam, a talpbetét félig kimászik a cipőből, és minden felvétel előtt újra be kell dugni azt a cipőbe. A futás szempontjából ez gondot nem okoz amúgy, csak egy apró kényelmetlenség, amit nem hiányzik. Persze azt is megértem, hogy a tisztíthatóság miatt nem fontos, hogy ki lehessen venni a betétet. Lehet, hogy nem találtak megoldást arra, hogy teljesen kivehető is legyen a talpbetét, de közben pedig elmozdulás nélkül tudjon igazodni az íves talphoz.

Felsőrész

A felsőrész kötött jellegű, olyan mint egy zokni. Helyesbítek, olyan mint egy gumis zokni. Amikor belebújtam a cipőbe, egy teljesen újfajta érzést kaptam. Felvettem egy zoknit, amihez cipőtalp van rögzítve. Mindeközben ez a gumis felsőrész szorosan illeszkedik a lábra. A cipő felsőrészének specialitása a talp közepét átfogó Mivel rugalmas a felsőrész, így futás közben olyan irányban nyúlik, amilyen irányban az erők hatnak. A speciális kötött/gumis felsőrésznek köszönhetően, ebből a cipőből nem kell nagyobban venni, mint amekkora a lábad valójában. Amit viszont észrevettem, hogy amikor tempósan futottam versenyen, a cipő felsőrészét kissé instabilnak éreztem, főleg a kanyarokban. A klasszikus cipők ilyen esetben mereven tartják a lábat, míg az UltraboostX dinamikusan igazodik tempóhoz.

Dinamikus lábfej - az UltraboostX specialitása

A cipő specialitása a dinamikus lábfej megoldás, azaz a cipő felsőrésze nem illeszkedik a talprészhez, hanem a láb közepét átfogva tartja stabilan a lábfejet a cipőben. Olyan mintha valami alulról átölelné a lábfejedet középen. Szuper érzés. A gumis/kötött felsőrész valamint a dinamikus lábfej megoldás együttesen, kimondottan a női lábfej anatómiai adottságaihoz igazodik. Amikor a cipőt készítették, megnézték, hogy a női láb a mozgás során hol igényel támasztást, hol van szükség a cipőben helyre, hogy a lábfej gödítése a lehető legkényelmesebb legyen.  A keskenyebb lábú lányok számára is jó lehet ez a cipő, hisz alapvetően keskeny a felsőrésze. 

Megjelenés

Maradjunk annyiban, hogy ezt a cipőt tuti megnézik a lábadon. Nagyon egyedi, nagyon különleges. Az Adidas őszi textil kollekciójában amúgy is a kék az uralkodó szín. Minimalista, modern, vagány az egész stílus. Ha szeretnéd kipróbálni a cipőt, akkor az Adidas Runners futóedzésein, szerdánként van lehetőség Ultraboost tesztelésére. Ha rövidebb távokat futsz, 5-15 kilométert, akkor határozottan ajánlom ezt a cipőt. Hosszabb futásokhoz én ettől merevebb, robosztusabb cipőt választanék. Amatőr futóknak edzőcipőnek, konditermi futásokhoz, de akár rövidebb távú futóversenyekre is ajánlom, amatőr hobbi futóknak.