Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Adidas sl20 futócipő teszt - mindenki lehet gyorsabb

Futásról Nőknek | Az adidas sl20 sok amatőr futó számára belépést jelent a versenycipők világába

Ismerkedés a versenycipők világával.

Az adidas folyamatosan nyomja az újításokat, minden szezonban igyekszik valami extrával meglepni a futókat. A tempó, a gyors futás, az újabb rekordok, amatőr futók esetén a PB mindig is a futók figyelmének központjában álltak. Ezt az igényt igyekszik kielégíteni a tavaszi szezonban megjelent adidas sl20, "sl" azaz "super light", szuper könnyű futócipőjével. A futócipő, ami betekintést enged a versenycipők világába, amatőrök számára is emészthető formában.

 
Futásról Nőknek
|
Körülbelül 50 kilométert futottam az adidas sl20 futócipőben

A tempós futásokra nyitott amatőr futók számára készített cipő már kézben fogva is érezhetően nagyon könnyű.  A gyártó azt ígéri, hogy az adidas sl20-ban az önmagadhoz mért leggyorsabb énedet is kihozhatod, és egy ilyen cipőben még a kifogásaidat is elhagyod. A marketing ismét profi, mert nem csak egy terméket kapsz, de a márka tényleg mindent megtesz, hogy a futókat foglalkoztató legfontosabb kérdésekre választ adjon. Az adidasRunners edzésein és a Váci úti RunBase eseményein pedig segítenek, hogy ne maradjon kifogás és elindulj a futós céljaid megvalósítása felé. (reméljük, hogy a korona krízis hamar lefut, és a base ismét kinyit)

Nyilvánvalóan egy cipő nem fogja legyűrni benned a kifogásokat, de az tény, hogy az adidas sl20 első felvételre is könnyű, kényelmes vagány, és olyan remekül cuppan a lábra, hogy az én kedvemet is meghozta, hogy próbálkozzak rövidebb lendületes futásokkal.

 

Személyes tapasztalataim az adidas sl20-al kapcsolatban

Személy szerint a lábamat körbebugyoláló, mackósabb cipőkben futottam az utóbbi időben, lévén sérülés utáni újrakezdés közepén járok. Fémaratonokat már futok.  Vastag, nagyon párnázott talp – ebben nyomom az utóbbi időben,  így  teljesen elszoktam a könnyű, filigrán, tempós futásra tervezett daraboktól. Az adidas SL20 viszont emlékeztetett, hogy minden futó életében helye van a tempós edzéseknek -hosszabb v. rövidebb formában, és persze önmagunkoz mérten!  Az adidas sl20 futócipőt a Solar és az adidas adizero cipő között kell elhelyezni. Ha esetleg nem ismered ezeket a cipőket, akkor annyit érdemes tudni, hogy az  adizero az adidas versenycipője amit a pro és az amatőrök közt is kimondottan gyors, élmezőnyhöz tartozó futók használnak. Az adidas Solar pedig az elmúlt évek egyik (szerintem) legkiválóbb ,széles körben népszerű futócipője volt a márkának, boost talppal, akár maratont is futhattál benne. Az SL20 egy nagyon érdekes és izgalmas darab, az előbb említett két típus között, véleményem szerint picit közelebb az adizerohoz, de megőrizve az amatőr futók számára nagyon fontos kényelmi faktort. Már látványra és első felvételre is érezhető, hogy az SL20-ban belekóstolhatunk a versenycipők világába, egy kis ízelítőt ad abból, hogy milyen az amikor pont annyi van egy cipőben amennyi egy pörgős futáshoz kell.

Az elmúlt években nagy sláger volt a maxi cipők világa. Mindenben a védelem a párnázottság, a láb teljes leszigetelése volt a trend. Az sl20 azt mondja, hogy a tempós futás nem csak az elit részére jár, de te, amatőr futóként is kihozhatod magadból a maximumot az sl20-al.

 
Futásról Nőknek
|
Féltalpas Continental talp a stabil elrugaszkodásért, torsion (korall színű betét) rendszer az előre irányuló mozgásért, Lightstrike középtalp

 

Talp kialakítás

Az adidas sl20 lelkét a középső talpréteg adja, ami az úgynevezet Lightstrike nevet viseli. Ez egy nagyon könnyű és rugalmas anyag, semmi köze a boost anyaghoz, tehát most felejtsük el az ultraboostokat. Valami újról van itt szó! A csatolt videó remekül bemutatja, hogy mennyi súlyt jelent a Lightsrike az adidas sl20-ban, egyszerűen pillekönnyű. Kézzel is be lehet nyomni a talpat, ugyanakkor a talpbetétet kivéve mégis egy masszív, erős talp érzetét nyújta.

A talp részen kívül a lábfej elülső részén a szokásos Continental hálós rendszer kapott helyet, ami nedves felületen nyújt stabil elrugaszkodást. A Lightstrike talpban megtalálható a beépített torsion rendszer, aminek a feladata továbbra is az, hogy a futómozgás irányát lendületben tartsa, a futó előrehaladását segítse és csökkentse az oldalirányú mozgásokat. A sarokrész kifelé le van csapva, és kapott egy megerősítést. Ha design szempontjából tekintünk a cipőre, egy uniszex verziót mutatok, a férfi és női modell egyforma, de természetesen külön készült női és férfi kaptafával ez a modell is.

A cipő talpbetétét kivéve látszik a Lightstrike középtalp, nem csaptak hozzá semmiféle extra  felső réteget, látszik, hogy a márka maximálisan bízik abban, hogy az új anyag tökélesen hozni fogja azt, amit a futó elvárnak: rugalmasság, energiavisszaadás, kényelem.

Hogy mégis amatőr futónak lett készítve a cipő, az is mutatja, hogy a cipő droppja 10mm, ami kimondottan magas. Nagyon feltűnő, hogy a sarok és középtalp alatt a talprész érzésre szinte egyforma, majd a lábujjak alatt hirtelen elvékonyodik a cipő. Így az ellépés az s20-ban a lábujjakon végiggördülve, a nagylábujjról történik.  

A cipőbe helyezett talpbetét kellemesen rugalmas, szélei ívesek, jól összekötik a lábat a cipővel és egy kis extra párnázottságot nyújt a lábaknak.

 
Futásról Nőknek
|
A talpbetét kivehető, nem gyűrődik fel, tehát a tisztítás szempontjából praktikus

 

 
Futásról Nőknek
|
A Lightstrike talpbetét vékony, kényelmes, de a cipő lelkét maga a középtalp nyújtja.

 

Felsőrész

A felsőrész anyaga szellőző,  rugalmas de nem nyúlik (ez jó!!!), nem gumis. Én személy szerint az ilyen megoldásokat jobban szeretem, mert kanyarokban, lejtőn, lendületes mozgás során a láb együtt tud élni a cipővel, nem nyúlik a felsőrész, egyáltalán nincs instabilitásból fakadó diszkomfort, nem kell a lábnak kapaszkodnia a cipőhöz. A felső varrásmentes, de megerősítést kapott oldalról, és bár neutrális cipőről van szó, megint egy olyan cipőt kaptam, amiben az amúgy stabil cipők által nyújtott kényelmet szerető lábam jól érzi magát. Kellően tart az oldalmegerősítés. A sarok rész erős, fixen tartja a sarkat, és nagyon tetszik, hogy nincs túlpárnázva a cipő, nem fullad meg a sok anyagtól a lábam. Szintén pozitív, hogy a fűzőt nem spilázták túl. Sima lapos fűző ,ami nem oldódik ki, nem csúszik szét a kötés, a fűző végén egy sl20 brandinget azért odatettek, csinos! A nyelv is nagyon egyszerű, rásimul a lábfejre, megkötöd a cipőt és nincs a lábad és a fűző között egy nagy adag anyag, ezáltal nem is melegít feleslegesen.

 
Futásról Nőknek
|
A cipő nyelve szuper, nem melegszik be a lábad a sok anyagtól, könnyű, kényelmes viselet

 

Design

Modern, letisztult, visszafogott dominál a fekete miközben a harsány korall színnel kombinálják. Ebben a tesztben most az uniszex, férfiaknak és nőknek is ugyanolyan színben készített cipőt látod. Elmentem az adidas márkaboltba is, hogy megnézzem a többi modellt. Van az sl20-nak teliben korall verziója, de létezik szürke és fehér színű sl20 is. A fotókat csatolom a bekezdés után. 

 
Futásról Nőknek
|
Adidas sl20 futócipő egyik modellje

 

Kiknek ajánlom?

Azt gondolom, hogy a normál vagy kimondottan atletikus alkatú futók futócipője lesz ez, de minden olyan futó szeretni fogja, aki szívesen tesz a heti futóedzéseibe 1-2 tempósabb edzést. Nagyobb súlyú futóknak nem ezt a cipőt ajánlanám az adidastól. Én személy szerint maximum egy félmaratont futnék benne, mert utána már elfárad a lábam annyira, hogy kell a mindenféle támogatás. Ez a cipő pedig nem arra szolgál, hogy késleltesse  az esetleges fáradásból adódó diszkomfortot, hanem azért készítették, hogy támogasson a tempós futásokban, és ott legyen veled azokon a versenyeknek, amikor időt szeretnél futni. Én hetente 1-2 alkalommal fogom továbbra is használni, résztávos edzéseken, rövid tempós futások során, és nem kizárt, hogy az őszre tervezett nagy visszatérős félmaratonomat is ebben futom majd. Fontos! Csakis aszfalton használd, ugyanis a cipőben érezni a talajt.  Ez egy abszolút országúti futócipő és ami tetszik, hogy egyszerű, nincs túlbonyolítva benne semmi sem.

A futócipőt az adidastól kaptam tesztre. Oldalunkon több márka cipőit is teszteljük, legfőbb célunk, hogy részletes és mindenki számára hasznos infókat írjunk le az oldalunkon megjelenő cipőkről.