Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

A réteges öltözködésről futóknak, bringásoknak

Istock | Télen a jelszó a futásban: rétegesen!

Hogyan, mennyit?

Télen öltözz rétegesen! Ez más kisgyerekként megtanultuk, hiszen a szüleink a lelkünkre kötötték. A téli sportolás esetén sincs ez másképp, ezzel nem árulunk el titkot. És azzal sem, hogy a technikai ruházat kötelező, a pamut pedig nem javasolt.

 

A kevesebb több

Ha tervezed, hogy télen is kint edzel, akár bringázol is, akkor a télikabáton nem érdemes spórolni. Ezt a saját bőrömön tapasztaltam (szó szerint). Sokáig halogattam egy normális téli bringáskabát beszerzését, mondván, hogy drága, meg hogy majd több réteggel megoldom. Mondanom sem kell, hogy sokszor az vette el a kedvem a kinti bringázástól, hogy úgy éreztem magam – és úgy is néztem ki –, mint egy Michelin-baba, és sokszor fáztam is. Ami valóban melegen tart, az nem olcsó, de cserébe elég 2 réteg (plusz esetleg egy szélmellény, amit, ha kell, magadra kaphatsz), és nem fogod magad kötözött sonkának érezni. De hogyan rétegezz? Hoztunk nektek két tuti módszert!

 

 

A szauna módszer

A szauna módszert azoknak javasoljuk, akik télen is nagyon meg szoktak izzadni. Ahhoz, hogy az izzadságot bent tudjuk tartani, a felső rétegnek nagyon nagy jelentősége van. A cél az, hogy az izzadság ne kerüljön ki, a szél pedig ne jusson be, és ne hűtse le bent a hőt, azaz az öltözék melegítsen minket, mint egy kis külön bejáratú szauna. Ami tilos: pamutot felvenni.

Mit viselj?

  • Jól szigetelő aláöltözet, természetes alapanyagból (pl. merinó gyapjú)
  • Szélálló kabát
  • Szélálló nadrág
  • Szélálló sapi/fejpánt

 

Ami befolyik, az rögtön kifolyik

Na nem úgy, ahogy Nagy Feró gondolta, hanem ennél a módszernél engedjük, hogy távozzon az izzadság. Pamutot ebben az estben se jusson eszünkbe felvenni.

Mit viselj?

  • Szintetikus anyagból készült aláöltözet
  • Jól szigetelő, de lélegző anyagból készült kabát
  • Szélálló nadrág
  • Szélálló sapi/fejpánt

 

Rozmaringgal a hideg ellen

A rozmaring-olajnak számos pozitív hatása ismert. Többek között fokozza a vérkeringést, sőt, még a Raynaud-betegségben szenvedőknek is segíthet (a betegség következtében a végtagok hirtelen keringés romlását és fájdalmas elkékülését okozza). Azaz ha rozmaringolaj-keverékkel masszírozod be a kezed és a lábfejed, az segíthet melegen tartani a végtagjaidat és az ujjaidat. Az arcodat érdemes a szokásosnál kicsit zsírosabb krémmel bekenni, mert a fedetlen bőrt nagyon kiszáríthatja a hideg és a szél.