Futóleckék K. Tengeri Dalma blogja
Írj nekünk

4. Azt mondtam már, hogy a futáshoz türelem kell?

Nem, ezt a leckét még most sem tudtam a fejembe verni.

Az 5K-s verseny örömmámorából felocsúdva, 6 hét „intenzív” edzés után úgy éreztem, ideje magasabbra emelni a lécet, és irány a 10K!

Olyannyira magával ragadott a versenyzés élménye, hogy utána azt kezdtem el keresni, mikor tudok ismét rajtvonalhoz állni. Ezúttal odahaza találtam egy pici, 10K-s versenyt, ami éppen illeszkedett a következő hazautazásom dátumához. A jól bevált alkalmazásomon összeraktam a 10 km-es edzéstervet, és heti 3 futással elindítottam a 8 hetes programot. Nehogy már 8 hét ne legyen elég egy 10K-s távra való felkészülésre, nem igaz?

Ekkor kezdtem el kiművelni magam a témában, végre annak is utánanéztem, miért jó, ha tudom, milyen tempóval futok. És miért kell nekem intervall-edzéseket is tartani, ha csak egy sima 10 km-es távot akarok teljesíteni. Na, és az is világossá vált, hogyan kellene minden futás előtt bemelegítenem, amit néhány láblóbáláson kívül, arra gondolva, hogy futás közben majd jól belemelegszem, mellőztem. Nem is beszélve az edzés utáni nyújtásról, amit szintén nem tartottam túl fontosnak. Ezek szép lassan kezdtek beépülni az edzéseimbe, és közben minden fontos ismeret megszerzése vagy elsajátítása után lázasan tartottam kiselőadást a férjemnek.

Ezt ennyire komolyan kell venni? Hisz csak futsz! – nézett rám ilyenkor nagy szemekkel. Igen!

Ám hiába az egyre alaposabb bemelegítés, az előírt hosszú futásokat rendre nem tudtam teljesíteni. Sokszor a 4 km is nehezemre esett, mert túltoltam, hisz már tisztában voltam a tempó fogalmával, tehát annak is „jobbnak” kellett lennie. A 2-3 km-es távok jólestek, de a 4-5 km még sok volt, hát még, amikor szépen lassan emelni kellett volna! A verseny előtti hétig 4 km volt a legtöbb, amit lefutottam; kínlódtam, szenvedtem a tempófutásokkal (amit én még mindig sprintként fogtam fel, és nyilván nem is bírtam végig) és az intervallokkal.

Ennek dacára teljes magabiztossággal készültem fejben a versenyre, olyan majd lesz valami alapon, hisz az 5K-t is lefutottam, ezt is le fogom, kemény csaj vagyok, megtörhetetlen, valahogy végigmegyek rajta! Valahogy.

Ha van kedved, kövess Instagramon is!