Mindent a futásról nőknek Németh Györgyi blogja
Írj nekünk

Itt NY-ban, a maraton előtt

Gondolkodtam, hogy írjak-e NY-ról, de nem tehetem meg, hogy nem írok - igaz?! :) Most itt ülök a szállodai szobánkban, az 57. utcában és momentán egyáltalán nem vagyok izgatott, ha a vasárnapi maratonra gondolok, pedig biztosan hatalmas élmény lesz. Gondolom majd megjön a drukk, a megfelelő pillanatban. Akkor gyorsan mesélek is egy kicsit, hogy milyen a futóéletem itt. Először is az egész család kijött, tehát itt vagyunk két kamasz gyerekkel. Intenzitásból így nincs hiány, de legalább pihenni sem tudok igazán. :) Azt hittem, ha nagyobbak lesznek egyszerűbb lesz... .   Viszont annyi minden nem úgy alakult ezelőtt a maraton előtt, mint ahogyan azt terveztem, hogy ez már a legkevésbé sem vesz el majd a vasárnapi teljesítményemből. Ilyen a futás, mert együtt formálódik az életünkkel. Szóval egy pillanatig sem vagyok elkeseredve, mert azt már rég elfogadtam, hogy vannak dolgok, amiket nem tudok irányítani. Na jó, azért néha még próbálkozom. :) Itt vagyok New Yorkban, kit érdekel az, ami nem jött össze?! Hahó, vasárnap itt futom a következő maratonomat!!! Beleteszem amit tudok, aztán meglátjuk.

No, de mi is történt eddig?

November 6-án lesz a verseny, mi pedig családilag már október 30-án kiutaztunk, hogy tuti legyen idő az átállásra. Már voltam NY-ban, de ide nagy örömmel jöttem ismét. Tényleg csak közhelyeket tudok puffogtatni, és ez valóban az a város, ami sosem alszik. Valahogy itt helye van a dudálásnak, az autók zajának, a fényeknek, a szirénázásnak, a fiatalos öreglányoknak, és tök természetes, hogy akár hajnali egykor is lehet vásárolni. Senki sem kapja fel a fejét, ha egy cowboy egy szál alsógatyában gitározik a Trump tower előtt - erről csatolok is egy képet amint előkerül az Ipodom. Pár napja ugyanott pedig egy f-tykösnek öltözött figura tiltakozott. Így minden reggel érdeklődéssel várom, hogy mi lesz a napi felhozatal. Ennyit a szólásszabadságról. Az emberek kedvesek - legalábbis az én turista szemem ezt látja vagy csak az amerikai műmosolyt?Passz. Ha az, akkor sem zavaró. NY-ban a totális betonrengeteg ellenére, a Central Park maga a futóparadicsom. Már legutóbb is nagyon tetszett, de most újra futva meg kell állapítanom, hogy a Manhattan szívében elterülő dimbes-dombos park tökéletes. A napokat egyelőre reggeltől estig jövés menéssel töltjük, és persze igyekszem helyet paszírozni a futásra is, hisz a maratonig nem állhatok le. Kellenek az átmozgató edzések, a tempós rövid futások. Úgy csinálok mint a nagyok, csak nem tudok gyorsan futni! :) :) :) - de az életérzés az enyém! :) Az idő nagyon kellemes. 17-18 és 10 fok között ingadozik. Most pár napra visszajött a meleg, de a versenyen már hűvös 10 fok körüli, a futás szempontjából teljesen jó idő várható. A "hivatalos" infók után térjünk át a lényegre, a futásra.

A versenyről

Most sem vittem túlzásba a tájékozódást a versennyel kapcsolatban, de azt tudom, hogy szintes pályával kell szembenéznem. Csatolok is egy térképet, ami kicsit meglepett mikor először megláttam, de rögtön igyekeztem meríteni az UTH-s felkészülésemből, legalábbis lelkileg. Persze nem akarom magam kiröhögtetni, hogy ez mekkora brutál szint, csak ahhoz képes sok, ha itt akarna valaki PB-t futni. Asszem' ez nem az a pálya. Így ezt a tervet én is elhalasztottam. Célom a 3:59:59. Ha ez sikerül, én nagyon de nagyon boldog leszek. A verseny maga A-ból B-be halad. Staten Island-ról indulunk, és a Central Park mellett futunk be. Az én rajtom 10:15-kor lesz, amihez a reggeli 5:30-as busszal indulok- brrr. A rajtig ezt a majdnem 5 órát kell eltöltenem kajálással, ivással, pisiléssel, és reményeim szerint átfagyás nélkül. Szóval elég korán kell kelnem ahhoz képest, hogy csak 10-15-kor lesz a rajt. Sajnos a futómellény nem megengedett, így megmondom őszintén, még mindig azon gondolkodom, hogy a saját frissítésemet, hogyan vigyem magammal. Ha vihetném a Salomon zsákomat, akkor abba beleférne a 2x 0,75l folyadék, egyikben iso, a másikban víz v legalább fél-fél liter. Amúgy totál egyértelmű a válasz, mert kb. sehogyan sem tudom ezt megoldani. Így vszínű az lesz, hogy veszek egy derékövet, amibe az isomat legalább bepaszírozom a gélekkel és sótabival együtt. Vizet pedig igyekszem majd a frissítő asztalról fogyasztani. Már csak abban reménykedem, hogy lesz elég víz.... A maraton előtti frissítésemet átgondoltam, jól jött hozzá Lilla cikke az FN Magazin oldalán. Nagyon alapos írás, minden cikkét szeretem. A Central Parkban már felállították a TCS New York Marathon központot, ahol egy digitális 3D-s térképen végig tudtam nézni az útvonalat, hogy hol lesznek frissítőállomások. Mindegy, valahogyan majd csak lesz... :). A tavaly ugyanitt vásárolt, életem legjobb nadrágja címet elnyerő CW-X-et ismét beszereztem. Van már finisher-es pólóm és sapim is. Kicsit korai még tudom, de muszáj volt vennem ilyen ereklyéket, mert mi lesz, amikor megérkezik a több tízezer futó, és kifosztják a versenyközpontot?! No, ezért is volt jó többek között, hogy korán itt voltunk a városban. :)

Egyebek

A verseny előtti este a magyar konzulátuson lesz egy palancsinta party, ahol a magyar indulók és kísérőik összejönnek. Közös palacsintasütés és kajálás a program java. Nagyon kedvesek, hogy ezt így összehozták nekünk. Mint kiderült, ez már évek óta hagyomány - de akkor is jó, hogy lesz. Így legalább találkozunk egymással. Van a FB-on is egy zárt csoport, ahol évről évre a NY marathon indulói beszélgethetnek egymással. Szóval, ha valamikor úgy terveznéd, hogy indulsz ezen a maratonon, akkor érdemes lesz csatlakoznod az aktuális év csoportjába. Amúgy a vársoban az éttermek kirakataiban is megjelentek a futóknak szóló felhívások, hogy "gyertek ide, itt van tészta". A buszok oldala tele van a maraton hirdetésével. Nem mondom, hogy az egész város maratoni lázban ég, de a helyzet fokozódik. :) Most hirtelen ennyit tudok mondani. Gondolom azt te megérted, hogy innen futócipő nélkül nem távozhatok. Már csak az a kérdés, hogy próbálkozzam egy New Balance-szal v. vegyem meg azt a Saucony-t ami úgy szólongatott ma az üzletben... ? Futóboltok NY-ban címmel, korábban egy jó kis boltlistát is összeállítottam. Ezt nyugodtan lehet még használni, aktuális a 2016-os store checking alapján. Írom ezt azoknak, akik a közeljövőbe itt járnak. Röviden ennyi. Turistáskodás, kocorászás folyt. köv. - és itt már nagyon visszaszámlálás van. :)

Jó futást!

Györgyi