Mindent a futásról nőknek Németh Györgyi blogja
Írj nekünk

Ironman 70.3 visszaszámlálás

Elméletileg óriási izgalomban kéne lennem, hisz nyakamon az Ironman 70.3. Már izgulok, de leginkább azért, hogy sikerüljön összerakni magam a versenyre. Jelenleg éppen a nyári vakációnkat töltjük. Torokgyulladásom van és be van durranva az orrom is. Pontosabban már nem olyan vészes a helyzet, holnaptól (kedd) elkezdem újra az edzéseket, de csak finoman. [blog_extra_related kep="/wp-content/uploads/2015/08/futasrol_noknek_futo_testalkat-e1438673428571.jpg" link="" gomb_felirat="Az elit női és ffi hosszútáv futók átlagos testzsírszázaléka. forrás: M.Fitzgerald - Racing Weight"] Amikor valamilyen okból nem tudok eleget edzeni, akkor általában tudatosabb kajálással kompenzálom az edzések hiányát. Ezt csinálom most is. Az idei féltávos felkészülésem nem sikerült olyan jól mint a tavalyi.  Menni fog a táv, de munkásabb lesz.  Most annyit tudok tenni, hogy a kényszerpihenő alatt tudatosabban kajálok. Ez most abból áll, hogy reggelire zabpelyhes müzlit eszem kis aszalékkal, natúr joghurtot/kefírt iszogatom. Hal, sovány hús, grill és nyers zöldségek, magok, valamint gyümölcsök alkotják a menümet. Hiába a nyaralás, most lemondtam a fagyiról, a sütiről, amit máskülönben bizonyos mértékek mellett megengednék magamnak.

EDZÉS A NYARALÁS ALATT

Ez egy elég ambivalens helyzet. Ugye a nyaralás abból (is) állna, hogy jó sokáig alszik az ember. Hát, ha az edzést és a családot is be akarom sűríteni a programba, akkor valami sérül. Akkor az legyen az én alvásom. Holnaptól indul a korán kelés (pedig nem vagyok egy nagy reggeli futó). A futást el tudom intézni reggel 7-8 vagy 8-9 között. (Igen ez az intervallum, most, nyaralás alatt nálam nagyon korán van! :))).  10 kilométeres etapokat tervezek. Ez pontosan 3 kör itt a félszigeten. Az úszást meg tudom oldani a parton, miközben strandolunk.  Nem szeretek nyílt vízben "felügyelet" nélkül úszni. Így szegény férjemre vár a feladat, hogy szemmel kövessen a partról. Az egyik tervem szerint, legalább egyszer szeretném körbe úszni a félszigetet.

[blog_extra_related kep="/wp-content/uploads/2015/08/futasrol_noknek_uszok-e1438673509604.jpg" link="" gomb_felirat="Az elit női és ffi úszók átlagos testzsírszázaléka. forrás: M.Fitzgerald - Racing Weight"]

Ha erre nem szerzem meg a megfelelő házastársi támogatást, akkor az is lehet, hogy inkább kijelölök majd egy képzeletbeli egyenest a part mentén, és ott fogok oda-vissza úszkálni. Hoztam a Suunto Ambit 3 órámat, amivel mérni tudom a megtett távolságot. A hétre 40km futást, 40-80km bringát és legalább 6km úszást tervezek. Szerencsére tudok bringát bérelni, mert saját bringát nem hoztam.  Amúgy bárhová megyünk, az már alap, hogy azonnal megnézem a sportolási lehetőségeket. De ezzel nem vagyok egyedül, tudom. futasrol_noknek_futos_konyvek A parton pedig megy az olvasás, nyilván a megszokott témában. Mániás? Azt hiszem igen. Elhoztam pár könyvet, amit még NY-ban vásároltam a futásról és bringázásról. Most leginkább a Racing Weight - azaz a Versenysúly c. Matt Fitzgerald könyv érdekel. Úgy tájékozódom, mintha nem is tudom micsoda terveim volnának - pedig nincsenek. MÁs! Nem is mondtam. Múlt héten voltam bringás teljesítmény diagnosztikán és egy kis biomechanikai felmérésen. Ezután beállították a bringámat. Ha megjön a jegyzőkönyv, akkor erről is szeretnék írni egy külön posztot. Megnézték a testzsírszázalékomat is. Többet nem árulok el...:). A poszt bal oldali részébe feltettem az elit sportolók testzsírarányára vonatkozó kimutatásokat (forrás: a Racing Weight - M. Fitzgerald). (A bal oldali jegyzetek csak tableten és desktopon jelennek meg!) Miért mentem el vizsgálatra? Voltak problémáim tekerés közben. Fájt a derekam, és úgy éreztem, hogy nem tudom leani azt a teljesítményt, ami bennem van. Alacsonyan volt az ülésem, és a kormány és ülés távolság sem volt ideális. Kaptam egy rövidebb stucnit is.

[blog_extra_tipp kep="" kep_szelesseg="150" cim="Mi a stucni?" leiras="Konyhanyelven: a kormányszár. Nem lettél okosabb ugye? Szóval: az első kerék rögzítve van egy villaszerű, tengelyre. Erre a tengelyre kapaszkodik a kormány. A stucni ezt a villaszerű tengelyt és magát a kormányt köti össze. Igy már érthető, ugye?"]

Sajnos a beállítás óta még nem tudtam tekerni, így ha hazaérünk, az lesz az első dolgom, hogy kipróbáljam magam az új beállításokkal.

[blog_extra_related kep="/wp-content/uploads/2015/08/futasrol_noknek_triatlon_testalkat-e1438674299528.jpg" link="" gomb_felirat="Az elit női és ffi elit triatlonosok átlagos testzsírszázaléka."] [caption id="attachment_5168" align="alignleft" width="500"]Laktát mérés a teljesítmény diagnosztikán. Laktát mérés a teljesítmény diagnosztikán.[/caption] Lassan befejezem, mert holnap reggel indulnak az edzéseim. Miközben írom  ezt a posztot, a kisebbik fiam a monte carloi cirkuszfesztivált nézi. Fantasztikus az emberi test, a teljesítőképesség - rengeteg a tehetséges ember. Na, megyek tényleg, mert nem lesz ebből edzés, ha még sokáig a neten lógok.

Jó futást! Jó bringát vagy úszást!

Györgyi