Mindent a futásról nőknek Németh Györgyi blogja
Írj nekünk

Az edzésterv és edzőbá’ misztérium

Amikor az edzésterv megérkezik az e-mail fiókomba, az mindig izgalmas. Kíváncsian várom, hogy mi lesz a következő hét feladata, majd a kellemes izgatottságot felváltja az enyhe pánik,  hogy sikerül-e most is úgy egyensúlyozni az időmmel, hogy minden edzésem sikerüljön. Igen, lehet futni csak úgy - és ez tök jó. De mit csináljak, ha nekem kellenek a célok, kell a jó értelembe vett nyomás? Nagyon sokáig edzésterv nélkül futottam, sőt a félmaratonig gyakorlatilag "just for fun" alapon jutottam el. Szerintem edzésterv nélkül simán lehet futni, csak mit is tapasztaltam magamnál...? Kezdtem elúszni, szétfolyni, és eljött az a szint, amikor edzésterv és edző nélkül már nem tudtam volna továbblépni. Az edzésterv nélküli korszakomban annyi szabályt hoztam magamnak, hogy heti 4 alkalommal (extrém sűrű hét esetén legalább 3x) futok. Jött a hétfő, indult a munka, a teendők és a hétfőre tervezett futást keddre tettem. Aztán hétfőről keddre nem aludtam eleget, és a keddi futást máris szerdára toltam, "még mindig van a hétből 5 nap" felkiáltással. Szerdán már sakkoztam hogy oké, de tuti nem szeretek négy napot egyhuzamban futni, most már futni kéne, hogy legyen egy pihenős napom. Aztán amikor a szerdát is sikerült felsszipantania az élet sokkal fontosabb feladatainak (ezzel részben értek csak egyet - de ezt majd máskor részletezzük), akkor már szorult a hurok a nyakam körül. Így volt, hogy csak kétszer futottam (soha nagyobb problémát, igaz..). Nem is lett volna ezzel gond, ha nem szövögetek ambíciózus célokat - magamhoz mérten.

Élet az edzéstervvel, és JéBé edzővel

Most edzésterv van. Persze, hogy van frusztráló része is ennek a módszernek! Én nem tudok hős módjára reggel 4-kor futni menni. Egyszerűen nem így vagyok programozva. 5:50-kor amúgy is kelnem kell, indul a reggeli móka itthon. Tudom, hogy van a lehetetlen, meg tehetetlen, és minden fejben és  a többi, de én neeeeeem fogok a futás miatt 4-kor kelni! Így marad a munkából kicsíphető idő, valamint az esti órák és a hétvége. Nem is rossz! Nem is rossz. Szóval most van edzésterv, és JéBé edző (Jakus Béla), aki remek futó és edző is, emberileg pedig hihetetlen korrekt, őszinte és közben kedves - lelkifurdalás nélkül letol, ha variálok. (JéBé amúgy a hazai terepultra versenyeken rendszeresen a top 10-ben végez, gyakorta a dobogón. Idén a Kört is teljesítette, pályacsúcsot felállítva egy futótársával. Engem az UTH 55 -ig repített, idén félmaratonon és maratonon is PB-t futottam irányítása alatt). Szóval JéBÉ kedvesen, de letol, hogy "Györgyi, ha te tényleg komolyan gondolod az XY versenyt, akkor ehhez ezt a munkát bele kell tenni. Ha nem tudod időben megtervezni az edzést mert sok a munkád, akkor nincs fejlődés, és ez mindkettőnknek frusztráló. Döntsd el, hogy ennek így van-e érteleme..." Na ilyenkor összekapom magam, de pont erre a dorgálásra van szükségem, különben folyok, folyok a munka-család tengerében. Nincs könnyű dolga velem, mert én vagyok a káosz. Makai Viki a változás, én pedig a káosz. :) (érti, aki érti) Hol nincs meg a futós órám, majd a pántom, majd futni indulnék, de menet közben lemerül az órám, majd rosszul teszem fel a pántot, ezért ugrál a pulzusérték, használhatatlan tracket produkálok. Aztán lebetegszem, hozzák a srácok a cuccokat. És két ilyen malőr között futok normálisan, ami alapján aztán dolgozni is lehet velem.  JÉBÉ leállított az edzés tologatásról is, és  próbál rendet teremteni a futós életemben. Én ezért hálás vagyok, hogy legalább ezen a fronton átláthatóak a dolgaim.

Milyen előnye van annak, hogy edzésterv alapján edzem és edzővel?

  • Rendszer került az edzéseimbe/legalább oda
  • Tervezehetőbbek a napjaim, a hétvégéim, tudom mikor kell mindenképp időben aludni menni
  • Feketén fehéren lehet látni a fejlődésemet v. visszaesésemet
  • Már nem csak rajtam múlik egy verseny sikere (jó érzés, hogy a felelősséget áttolhattam részben  :) :) :P  )
  • Van még egy ember, akit az én futásom kicsit mélyebben érdekel
  • Nem érzem magam egyedül, bizonytalanul, mikor tervezem a versenyeimet
  • El ne felejtsem megemlíteni előnyként, hogy szépen fejlődöm magamhoz mérten. 2016-ban PB-t futottam félmaratonon és maratoni távon is, pedig idén indítottuk a Futásról Nőknek Magazint és giga sok munkám volt.
  • És még egy, amire nekem nagy szükségem van, hogy a szemébe kell nézzek valakinek, ha ellustulnék, elgyengülnék és nem akarnék futni. Hiszen ő minden vasárnap várja az edzésgörbéket. Nem hagyhatom őt görbék nélkül!!! :)

Egy szó mint száz, az edzésterv az út, az edző megy előttem én pedig követem. Nem kell agyalnom, gondolkodnom, csak futnom kell. Hogy rám férne egy kis irányítsd az életed, oszd be az idődet tréning?  Simán. Amúgy is kéne már egy kis szakmai inspiráció, szóval futok és nyakamba veszem a világot.   Neked van edződ? Edzésterved? Miért van? Miért nincs?  

Jó futást!

Györgyi