Mindent a futásról nőknek Németh Györgyi blogja
Írj nekünk

Salomon Sonic, az új aszfaltos futócipő! – Teszt

Ha meghallod a Salomon nevét, mostantól kezdve ne csak a terepfutás és a City Trail (városi terepfutás) jusson az eszedbe! 2016 immár a megrögzött országúti futókról is szól a Salomonnnál. Ezt pedig azzal bizonyítja a cég, hogy megszületett az első kimondottan aszfaltra fejlesztett cipő családja, a Salomon Sonic. Ezekben a cipőkben ott figyelnek a Salomon terepfutásban megszerzett évtizedes tapasztalatai, és olyan biomechanikai szakemberek ötletei, mint Simon Bartold. Idehaza több ismert futónő edz és versenyez már Sonicban. A kiváló hegyifutóbajnok, a 2016-os Vivicittá félmaraton győztese Merényi Timi és az ultrafutásban jeleskedő Maráz Zsu lábán is láthattad már ezeket a cipőket. Ők mesélnek tapasztalataikról.  

salomon_sonic_cipőkA Salomon Sonic aszfaltos futócipő család három tagból áll. Létezik a kimondottan gyors, pörgős versenyzőknek létrehozott S-Lab Sonic, a gyors edzéseket végző és országúti versenyeken futó, tempót szerető futóknak  kifejlesztett Sonic Pro és a Sonic Aero, mely a kategória belépő

cipője. Az összes Sonic terméket jellemzi a "Fluid Ride", ami a talajjal történő legjobb kapcsolatot, folyamatos mozgást és kiváló tapadást biztosít, még esős körülmények között is. Mindhárom cipő azonos droppal (sarok, lábujjak közti lejtés mértéke) 8mm, készült. A cipőkben benne van a Contagrip technológia. Mindhárom kiváló tapadást biztosít, a Sonic Pro és S-lab pedig további kiegészítéseket kapott a talp részen, ami még inkább segíti, hogy a cipőbe kiválóan lehessen venni a kanyarokat, gyorsan lehessen pörgetni a kilométereket nedves talajon is. Amikor Zsuzsival és Timivel beszéltem, mindeketten teljesen fel voltak dobódva a cipőktől.

S-LAB SONIC

"Ezt jól összerakta a Salomon" - kezdte Merényi Timi.  "Két hete futottam ebben a cipőben egy félmaratont, ahol a pálya 90%-a aszfalton haladt, a maradék részben füvön futottunk. Nagyon jól működött a cipő. Picit féltem az elején mikor megláttam a talpát, mert a vádlim meg

Merényi Timi Salomon Sonic S-Lab cipőben nyerte meg a Kis-Duna félmaratont. Merényi Timi Salomon Sonic S-Lab cipőben nyerte meg a Kis-Duna félmaratont.

szokott húzódni, ha nagyon lapos egy futócipő talpa. Nem szeretem a minimalista versenycipőket. A Sonic S-Lab-ben nem volt gondom, nem jelentkezett vádli probléma a verseny alatt sem, kellően magas a sarok részen. Meglepett, hogy ennél a versenycipőnél ismét hagyományos fűzőt használt a Salomon. Picit hosszúnak találom a fűzőt, de háromszor megkötöttem és így jól működött a dolog. A cipő felső részét végig hálós szerkezet borítja, amiben gyakorlatilag látom a lábamat. Légies, könnyű. Szerintem mezítláb is remekül lehet futni benne, akár triatlonosoknak is el tudom képzelni. Nagyon puha a felsőrésze, könnyen hajlik a talpa, nem tört fel, nem lett vízhólyagom sehol sem. Sosem volt még ennyire könnyű cipőm, nagyon tetszik!" - lelkendezett Timi. Az S-Lab Sonic olyan tempós futóknak és versenyzőknek készült, mint amilyen Merényi Timi is. A Pro verziót edzésre, az S-Lab verziót versenyre ajánlják, mert még könnyebb mint a Pro, pusztán 180gramm!! Ezen a szinten rengeteget számít a cipő súlya, a tapadása, a gördülékenység, a felülettel való kontakt és a kényelem. A S-Lab Sonic, a korábbi hibrid X-Series utódja. A korábban megszokott gyorsbefűzős verziókhoz képest most visszatért a cég a hagyományos fűző megoldáshoz, azzal a különbséggel, hogy az S-lab Sonic fűzője vékony, nem engedi magába szívni a vizet. További infók és adatok a cipőről itt

(fotó: itsallaboutvertical.wordpress.com Salomon S-lab x xeries balra, mellette az S-Lab Sonic) (fotó: itsallaboutvertical.wordpress.com Salomon S-lab x xeries balra, mellette az S-Lab Sonic)

SONIC PRO

sonic_maraz_3 Zsu, aki számos ultra és terepfutóverseny bajnoka, most a Sárvári 12 órás versenyre és a közelgő Ultrabalatonra készül. Hetente hatszor fut, ebből ötször fut Salomon Sonic Pro-ban. Két hónap alatt 8-900 kilométert tett a cipőbe, így kialakult véleménye van a Pro verzióról. "Első pillanatban ugyanolyan érzés volt, mint amikor a Salomon Speedcrosst felhúztam a lábamra. Ugyanúgy simul, olyan mintha egy zoknit vettem volna fel. A fűzőt szinte alig kell meghúzni, mert a cipő így is nagyon jól tart. Én egyhén stabil vagy olyan  neutrális cipőkben futok, melyek jól fogják a lábat. A Sonic Pro pedig ilyen. Borzasztóan meglepett, hogy mennyire könnyű ez a cipő. " - meséli Zsu. A komfortos érzés amiről beszél, az ENDOFIT nyelvrendszernek köszönhető, mert szerkezete teljesen átöleli a lábfejet, ráhúzza a cipő talpát a futó lábára. Ezt a technológiát más Salomon cipőkben is alkalmazzák, de a Sonicban is. "Három óránál többet még nem futottam a Sonicban egyhuzambna, így a 12 órás versenyemre most még nem viszem, de a legközelebbi 6 óráson kipróbálom, hogy hogyan működik." - mondja Zsuzsi. A Contagrip talp mixnek köszönhetően nagyon jó a cipő tapadása. Esztergomban sok macsaköves utca van, és ott sem volt gondom azzal, hogy esőben csúszkáltam volna vagy bizonytalannak éreztem volna magam a cipőben.  Ami nagyon tetszik, hogy a Sonic Proban az orr rész meg van erősítve, ami nem jellemző az aszfaltos cipőknél. Érezhető, hogy terepfutásban jártas cég készítette ezt a cipőt, mert ez az apró megoldás nagyon praktikus. Én picit emelem a lábaimat futás közben, és a beton kiemelkedéseibe időnként bele szoktam rúgni, szóval jól jön a orr  

Ez ENDOFIT rendszer működése. Ez ENDOFIT rendszer működése.

megerősítése.

A pro verzióban gyorsbefűző van, amit szeretek.  A vékony lábú lányoknál szoktam látni, hogy a hosszú cipőfűzőjüket bedugják a boka mellé a cipőbe. Itt a nyelvbe el tudom dugni a fűző végét, nem zavar, nem ugrál a lábfejemen. Nekem gyakran fáj a sarkam, és tetszik az a sarokmegoldás amit itt alkalmaznak. Kellőképpen tompít, megfelelően magas. " - magyarázza Zsu. Ezt a cipőt gyorslábú futóknak, leginkább edzésre javasolja a Salomon. A Pro felsőrésze is könnyű, de már nem az a lyukacsos szerkezetű mint az S-labnél. Amatőrök számára edző és versenycipőnek egyaránt megfelel. A cipő súlya 243 gramm. A termékről további információt itt találsz.

SONIC AERO

A Sonic Aero ugyanolyan könnyített cipő, mint a Pro és az S-lab. Amatőr futóknak, félmaratonra, maratonra is tökéletes. A felsőrésze olyan mint a Pro cipőé.  A cipőt gyorsbefűzővel látták el, a talpa jól tapad, rugalmas. Nedves felületeken is biztosítja a lendületes futást. Súlyában egyezik a Pro cipővel, a külső talp rész technológiája picit egyszerűbb. Gyorsító edzésekhez ajánlják még. A cipő súlya 243 gramm A termékről további információt itt találsz A cipő fejlesztésében résztvevő biomechanikai szakember szerint a Sonic Pro és Aero 80kg alatt mindennapi futócipő lehet, még 80 kg felett inkább rövidebb, gyorsító futásokhoz javasolt.  

Jó futást!