Mindent a futásról nőknek Németh Györgyi blogja
Írj nekünk

Maraton hidegben és zuhogó esőben

Nincsenek túl rózsás kilátások a vasárnapi maratonra, már ami az időjárást illeti. Hideg, esős  és szeles idő várható. Ez egy futó kedvét sem szegi a versenytől, viszont alaposan át kell gondolni az öltözködést. A közösségi oldalakon már megy a tanakodás, hogy miként is kellene melegen tartani futás közben a kezeket, mivel lehetne védekezni az eső és szél ellen, hogy közben a futás is komfortos maradjon. Íme pár tipp, ami talán segít felvenni a küzdelmet az elemekkel (ha a 42 kilométer nem volna elég).

HALADJUNK TETŐTŐL TALPIG

BASEBALL SAPKA

 

Vannak vastagabb orkánból készült baseball sapkák is. Ezeket túra, pecás vagy vitorlás sportok részlegein keresd. Vannak vastagabb orkánból készült baseball sapkák is. Ezeket túra, pecás vagy vitorlás sportok részlegein keresd.[/caption] Esőben kell a tető a fejed fölé, erre szolgál a baseball sapka és annak sildje. Így elkerülheted, de legalábbis csökkentheted az arcodba áramló eső mennyiségét és még a homlokodat is melegen tartja. Semmikép se viselj pamut verziót. A vizes sportokat kedvelők tudják, hogy lehet kapni olyan sapkákat, melyek belülről vízzáró réteget kapnak. Az ilyen sapkák nagyon melegek, lehet hogy sok futáshoz - ezt ki kell kísérletezni.  Egy sima technikai baseball sapka, egy vízálló (waterproof!!!) futóesőkabáttal, aminek kapucnija is van,  tökéletes megoldás lehet.

ESŐKABÁT

Egy jó(!) futóesőkabát nem olcsó ez biztos, de érdemes megvenni egyet, az esős, hideg és szeles versenyekre.  Az esőkabátokról már született egy részletes írás, melyet be is linkelek most ide, illetve a kapcsolódó tartalomban felül a jobb sávban is megtalálod. Heves esőben és hosszú futások alkalmával legjobban a vízálló esőkabátok működnek.  Nézd meg, hogy mennyi esőt bír ki a kabát, ezt a cimkén jelzik. Minél inkább vízálló egy esőkabát, annál nagyobb jelentősége van a szellőzések megoldásának. Az esőkabátok többnyire a szél ellen is jó védelmet biztosítanak. A legprofibb esőkabátok pedig olyan kapucnival vannak ellátva, melyen sild is van, sőt a karjánál is van vízelvezetési megoldás. Így a kézfejed sem lesz vizes annyira.  Íme a Salomon Bonatti futós esőkabátról készült videó, amit most az Overlandban pl. 46 999Ft helyett 26999Ft-ért meg is vehetsz (az online shop alapján).  

 

Ez pedig a Ronhill esőkabátja. Ez pedig a Ronhill esőkabátja.[/caption]

ALÁÖLTÖZET

Az eső miatt nem lesz szükséged extra rétegre a megszokotthoz képest, ám ha fúj a szél akkor igen.  A legfontosabb, rétegesen öltözz és olyan cuccban fuss, ami technikai anyagból készült, és jó vízelvezető képességgel rendelkezik. A technikai anyagok elvezetik az izzadtságot a ruhán, mely ezáltal gyorsan tud száradni. Ha vízálló esőkabátban fogsz futni, akkor elég ha az aláöltözeted vékony, hogy ne legyen meleged a kabát alatt. Én személy szerint egy aláöltözőben, rajta max. egy technikai pólóban és egy esőkabátban futnék, ha most hétvégén indulnék a maratonon. Ha időközben melegem lenne, akkor a pólót le tudnám venni.

KESZTYŰ

salomon_equipe_kesztyuVince Zsófi feltette a kérdést ma a Facén, hogy akkor most mit is kéne tenni a kezekkel esőben, mert neki speciel a kezei majd szétfagytak a napokban futás közben. A Sarkcsillagsport boltot hívtam segítségül, akik elmondták, hogy léteznek szélálló/vízálló valamint szélálló/vízlepergető kesztyűk, melyek pont az ilyen szeles, esős, hideg időben tartják melegen a kezeket.  Léteznek úgynevezett huzatkesztyűk, melyeket a normál futókesztyűdre húzhatsz fel, ha fáznak a kezeid.   A The Northface runner's 3 Overmitt kesztyű papírvékony és elfér a zsebedben - vízálló és szélálló. Aztán ajánlották még a Salomon Equipe szélálló kesztyűjét, ami vízlepergető képességgel is bír. A vízlepergető kesztyűk egy idő után a varrások menténk beázhatnak, de a szél ellen akkor is védelmet nyújtanak és melegen tartják a kezeket. Szélálló kesztyűként ajánlották még  a  Ronhill Siroccos és KV2 kesztyűket is. A The Northface huzatkesztyűről itt nézhetsz meg egy videót.  

NADRÁG

Vannak akik nagyon bírják a rövidnadrágot még extrém hidegben is. Esőben sokkal nagyobb a kidörzsölődés veszélye, így a legjobb ha egy jól rádcuppanó vagy akár kompressziós nadrágban futsz. Ha erős lenne a szél, akkor vannak olyan nadrágok, melyek szél elleni védelemmel is el vannak látva a comb részeknél. Léteznek vízálló nadrágok is futáshoz, de az esőkabát és vízálló nadrág már sok lenne szerintem, és a végén a melegtől szenvednél futás közben.

CIPŐ

scream-gtxNézd meg a cipőd talpát. Ha vékonytalpú versenycipőben terveztél futni, akkor számíthatsz rá, hogy csúszni fog a cipőd talpa a nedves aszfalton.   Scott Jurek (terep ultrafutó) ajánlása szerint, esőben olyan cipőben érdemes futni aszfalton, melynek a barázdái 1mm-nél picit mélyebbek, így a víz elfolyik a cipő alatt és nem csúszol meg a vízfelületen. Ugyanúgy képzeld el a folyamatot, mint az autógumik esetében.  Ha van gore-texes cipőd, akkor heves esőben az lehet a megoldás. A legtöbb márkának vannak GTX-es (goretexes) cipői.  Vannak gyártók, pl. a Salomon, melyek nagy hangsúlyt helyeznek a cipő talpának minőségére - a rugalmasságra, hajlékonyságra, a csúszás védelemre. Ezt a szerteágazó szerkezeti megoldást hívják Contragrip technológiának, melyet csak a Salomon alkalmaz. Így ha pl. Salomon X Scream GTX cipőt vásárolsz, akkor a cipőd nem csak a felsőrésze miatt lesz megfelelő esőben, de a Contragrip technológiával eláttott talp is maximálisan segít majd abban, hogy jól tapadjon a cipőd az útra (bár a képen látható X-Scream, nem kimondottan aszfaltra való, hanem vegyes terepre). Szerintem már nem kell sokat várni, hogy a terepen szerzett technológiai tudást kimondottan aszfaltos futócipőkbe is átültesse a cég.

ZOKNI

[caption id="attachment_6367" align="alignleft" width="250"]A Bridgedale gyapjú zoknival kiváló tapasztalataim vannak. A Bridgedale gyapjú zoknival kiváló tapasztalataim vannak.[/caption] Ha nem gore-tex-es cipőben fogsz futni, akkor készülj rá, hogy át fog ázni a cipőd, és vizes lesz a lábad amennyiben esik az eső futás közben.  A nedves zokni pedig sokkal könnyebben okoz kidörzsölődést, vízhólyagot. Éppen ezért olyan, maximálisan profi gumirozással ellátott és lehetőleg varrásmentes zoknit vegyél fel, ami szorosan passzol a lábadra. Sokan megveszik a profi cipőt, de a zokniból már nem választják a legjobb minőséget, így nincs maximális komfort.  Ha esik az eső és hideg van, akkor érdemes gyapjú futózoknit viselni, mert így óvhatod meg a lábad az esetleges felfázástól. A gyapjú kiváló hőszigetelő, éppen ezért nem csak hidegben de melegben is kellemes viselet. Én már jó ideje használom a képen látható Bridgedale gyapjú futózoknit. A gyapjú zoknik több nedvességet vesznek fel, talán ez lehet esőben az egyetlen ami ellenük szól - fázni viszont nem fogsz benne, ez tuti.  Mindenképp vásárolj egy jó minőségű futózoknit, nem bánod meg.  Ajánlom a Hilly és Bridgedale márkákat melyeket pl. a Sarkcsillag boltban tudsz beszerezni.  

Vigyázz a futós órádra, az okostelefonodra, mert 3-5 óra futás alatt beázhatnak és tönkre is mehetnek, hacsak nem vízálló verziót vásároltál!

  Most ennyi! Jó futást, jó versenyzést, és ha van tipped ehhez az íráshoz akkor írd meg nekünk!   Györgyi