Mindent a futásról nőknek Németh Györgyi blogja
Írj nekünk

Így választok futócipőt

Néhány hasznos infó és a saját tapasztalataid a legfontosabbak ahhoz, hogy jó futócipőt válassz magadnak.

Szeretném megosztani teljesen szubjektív tapasztalataimat a futócipő tesztekkel és a futócipő vásárlásával kapcsolatban. Mióta újrakezdtem a futást immár 8 éve, magam is számtalan tesztet elolvastam. Volt olyan futócipőm, amit elsőre kényelmesnek találtam, aztán mégsem vált be. Volt olyan is, amire azt mondták hogy higgyem el, ez nagyon szuper cipő, az én lábtípusomra biztosan jó lesz, nálam mégsem működött vagy gyorsan tönkrement. Volt olcsó és jó cipőm, olcsó és vacak, drága és vacak, drága és nagyon jó. Ami Carrie Bradshownak a Manolo Blahnik, az nekem a futócipő. Nem tudok ellenállni egyiknek sem, és kíváncsi is vagyok, hogy melyik cipő hogyan működik. Nálunk a Futásról Nőknek Magazinban is vannak cipőtesztek. Mégis hogyan tudod meg a leírások és tesztek alapján, hogy milyen cipőt vásárolj? Vajon tényleg tudnak segíteni a boltokban? Személyes tapasztalataim következnek.

Nem tartogatom a végére a nagy titkot, íme: csak magadnak tudod kitapasztalni, hogy melyik futócipő számodra a legjobb

Ugyanakkor azt sem állítom, hogy kukába az összes cipő teszttel és bolti tanácsadással. A tesztek adnak egy csomó objektív információt egy cipőről, de a tesztekben olvasott "nekem így és úgy passzolt a lábamra", "itt-nyomott ott nyomott", "gyorsabban tudtam benne futni"  "nem tetszett benne az" - tehát szubjektív részeket nem érdemes önmagunkra vetíteni. Ami X ember lábához, tempójához, futótechnikájához, súlyához passzol, az egyáltalán nem biztos, hogy nálad vagy nálam is ugyanúgy működik.

 Neki jó, nekem nem

Én többször is olvastam már olyan cipőtesztet, ahol egy olyan tulajdonságot emeltek ki pozitívként, ami számomra kevésbé volt jó. Íme egy példa: Több esetben övendezve írta le a tesztelő, amikor egy adott cipő dropját (sarok-lábujjak alatti rész közti különbség mm-ben) csökkentették, mert abban akkor milyen jó futni. Nos, nekem az alacsony droppal készült cipők az Achilles-ín gyulladást garantálják. Én a magas droppal készített cipőket szeretem, mert minden nyújtás, masszázs és hengerelés ellenére, nagyon könnyen válik feszessé a vádlim. Tehát ennyit a tesztek szubjektív részéről.


Az internet világában a netes vásárlás teljesen bevett dolog. Én mégis azt mondom, hogy próba nélkül ne vásárolj futócipőt. Ha ismered a vásárolni kívánt cipőt, próbáltad már, akkor nyugodtan rendelj akár webshopból is, de próba nélkül szerintem lutri új fazonú, márkájú cipőt venni - nem kizárt a siker, de kockázatos.

Így olvasom a cipőteszteket

Elsősorban a technikai infókra koncentrálok olvasás közben. Érdekel, hogy milyen a cipő talpának szerkezete, mennyire vastag, mennyire párnázott, milyen a dropja, csúszik vagy tapad a különböző felületeken, milyen a talp bordázottsága, mennyire hajlékony a talp. Érdekel, hogy a cipő felsőrésze mennyire széles vagy keskeny, milyen a fűző szerkezete, milyen a felsőrész összeállítása, hol vannak varrások, megerősítések, milyen a szellőzése. Ezek olyan infók, amelyek többnyire függetlenek a viselő személyes adottságaitól. Másodlagos számomra, hogy a tesztelő személyes véleménye szerint milyen volt az adott cipőben futni.  Nem mondom, hogy nem érdekel, elolvasom, de nem veszem készpénznek, hisz valószínűleg teljesen mások az adottságaink, futó képességeink, elvárásaink egy cipővel kapcsolatban.

Ismerem a lábamat, és azt, hogy én milyen futó vagyok

Kezdő koromban ez a “tudás”, mármint a lábam és a teljes futóművem ismerete hiányzott, de az elmúlt években megismertem önmagamat, mint futót. Tudom, hogy a különböző távokon milyen tempót futok, tudom, hogy mitől kényelmes számomra egy cipő. Ezt a tapasztalatot mindenkinek magának kell megszereznie. Senki sem fogja megmondani, hogy te milyen cipőben érzed jól magad. El kell kezdeni futni, ki kell próbálni pár futócipőt, szerencsés esetben akár az első is kiváló választás lehet, és idővel rájössz, hogy neked mi a kényelmes. 

A lábunk és a cipők is változnak

Arra is érdemes figyelni, hogy idővel változhat a láb statikája, a futótechnikád stb.,  ezért elképzelhető, hogy akár méretben, de akár típusban is váltanod kell a cipők között. Nem csak a lábunk és a testünk változik, hanem a gyártók is változtatják a cipőket. Így történt, hogy én például Nike-ban kezdtem el futni, Lunarglide-ban. Aztán annyit variáltak a cipővel, míg leszoktattak róla. Nem is tudom, hogy van-e még ez a cipő. Nagyon bosszantó, amikor találok egy tuti cipőt, majd a következő évben variálnak rajta, és már nem ugyanaz, mint ami volt. Szerencsére bőséges a kínálat a piacon, tuti, hogy mindenki talál magának passzoló cipőt. (Adidas, Skechers, Salomon, Saucony, Asics, Inov, Kalenji, Mizuno, Hoka, Puma, Nike stb.)

A megfelelő futócipő kiválasztásában vannak akik tudnak segíteni

Egy jó és hozzáértő eladó is sokat segíthet. A eladók munkáját segítik a statikus és dinamikus lábvizsgálati eszközök. Statikus, mikor álló helyzetben viszgálják a lábadat, dinamikus, mikor mozgás közben videós elemzés alapján készül egy értékelés. 

Én mégis azt javaslom, hogy futóként mindenképp érdemes elmenni ortopéd orvoshoz, hogy ő is elmondja a véleményét arról, hogy mi a helyzet a lábaddal, milyen típusú cipőt keress a vásárlás során. Ha az orvos azt mondja, hogy márpedig neked ilyen-olyan korrekcióra lehet szükséged, akkor tudni fogod, hogy ilyen jellegű futócipők közt keresgélj. Ha megvan, hogy milyen típusú cipők között érdemes keresgélni, akkor még mindig ott van, hogy mennyire keskeny v. széles a lábfejed, milyen legyen a drop, te miben érzed magad jól, milyen a fűző, mennyit futsz hetente, milyen tempóval, milyen felületen stb. stb. - a lényeg, hogy érezd jól magad a cipőben! Ott vannak még a talpbetétek, amelyek segítenek abban, hogy a te lábadra alakított talpbetét kösse össze a lábadat a cipővel. A talpbetétek készítői, akik éves szinten több száz ember lábát mérik be szakszerű berendezések segítségével, szintén hitelesek lehetnek abban, hogy tanácsot adjanak arra vonatkozóan, ilyen típusú cipőt érdemes választani. Talpbetétre szerintem érdemes költeni. Az alábbi videóban láthatod, hogy hogyan készül az egyedi talpbetét.

Másik gondolatom ehhez a témához, hogy futóként teljesen odavagyunk azért, hogy milyen futócipőt viselünk, de a hétköznapi cipőinkkel egyáltalán nem foglalkozunk, holott azokban sokkal több időt töltünk, mint a futócipőben. A láb egészsége szempontjából, ez legalább olyan fontos, mint a megfelelő futócipő kiválasztása.

Idővel akár több cipőd is lehet

Lehet, hogy csak a cipő fetisiszta beszél belőlem, de távtól, tereptől és tempótól függően, több cipőt is érdemes beszerezni. Alapvetően nem szeretem a maxi, vastagtalpú cipőket, de egy maraton utáni héten nagyon jólesik a puha, vaskos talp a lábaim alatt és ezek terep verziói sziklás, lejtős terepen egészen jól működnek. Ha félmaratont futok, ahol alapvetően mindenki igyekszik valamiféle tempót futni, más cipő jön szóba, mint mondjuk egy maratoni futáson, és természetesen teljesen másban futok terepen is. Egy biztos, hogy bárkit kérdezel a futócipőkről, biztosan lesz véleménye. Igyekezz ezekből az objektív dolgokat kihámozni, aztán jöhet egy ortopéd orvos, egy lábmérés és a saját tapasztalataid. És nem említettem meg azt, amikor egy cipő olyan szépséges, hogy kénytelen az ember megvenni még akkor is, ha stabil a lába, de a cipő neutrális. Persze ilyet ne csinálj, de ha mégis, akkor inkább rövidebb távokon fuss ilyen cipőben. :)

(a csatolt galériában megmutatok pár cipőt, és egy rövid kis leírásban megemlékezem a tapasztalataimról is)

 

1

Futásról Nőknek

Adidas Energy Boost - magas drop, széles lábfej, rugalmas felsőrész. Nagyobb súllyal is remek választás lehet.

Nem mindegy, hogy mikor vásárolsz

A cipő vásárlásakor az is számít, hogy reggel kipihent lábra próbálsz cipőt vagy mondjuk meló után, mikor egész nap körömcipőben tipegtél, és el van fáradva a lábad. Délutánra nagyobb eséllyel megdagad egy picit a lábfej, szerencsésebb a cipő próbája akkor.

Nem biztos, hogy nagyobb cipőt kell venned

Ma már olyan sokféle felsőrész létezik, hogy egyáltalán nem általános szabály, hogy 1 vagy 1,5 számmal nagyobb cipőt kell venned. A rugalmas/kötött felsőrésszel bíró cipők esetében például egyáltalán nem kell nagyobb méretet venni, míg egy hagyományosabb felsőrésszel készült cipő esetében igaz lehet ez az általános szabály.

Ha nem tudod megtalálni a rád passzoló cipőt, akkor lehet, hogy csak egy talpbetétre van szükséged

Külföldön már bevett gyakorlat, hogy a futócipő vásárlásakor automatikusan talpbetétet is ajánlanak a vásárlónak. Ha belegondolsz van is benne ráció, hisz a cipők szó szerint egy kaptafára készülnek, míg mi emberek nem. Sokféle a lábállássunk, a csontunk szerkezete, a lábunk statikája. A futócipőt a lábaddal, az egyedileg, a saját lábadra legyártott talpbetéttel tudod legjobban "összekötni". Az előre gyártott talpbetétek sem rosszak, de a legtutibb az egyedi betét.

Összességében a futócipő vásárlásáról

Velem is számtalanszor előfordult, hogy a boltban úgy éreztem jó a kiszemelt cipő, aztán hosszabb futás közben derült ki, hogy nem teljesen okés az, amit választottam. Az évek során változnak a cipőtrendek, változhat a futótechnikád, a súlyod, a tempód. Így változhat az elvárásod a futócipőket illetően is. Ahogy megismered magadat futóként, az az igény is kialakulhat benned, hogy egy rövidebb, tempósabb futáshoz más típusú cipőt kívánj a lábadra, mint mondjuk egy hosszú, lassú edzéshez. Érdemes infókat gyűjteni vásárlás előtt, de a puding próbája az evés. Kell majd pár futócipő, hogy megtapasztald, hogy neked mi válik be leginkább. Ha pedig megvan a kedvenc márka és típus, érdemes figyelni, hogy mit variálnak a cipőgyártók évről évre, mert simán lehet, hogy egy kis változtatás máris másfajta futóélményt jelent majd számodra. Legnagyobb tanulságaim futócipő témában? Sokat számít, hogy kinek milyen a súlya, milyen a technikája. Így lehet az, hogy sokaknál menő volt a zéró vagy alacsony drop, míg én azzal a mai napig nem tudok mit kezdeni. Aztán volt a maxi őrület, ami számomra megint a cipőtrendek másik véglete, bár sokan szeretik. Amire érdemes pénzt kiadani, az az egyedi talpbetét, és az alkalmankénti ortopéd orvosi ellenőrzés. Tornával javíthatsz a lábstatikán, de sokszor az edzésidő megtalálása is kihívást jelent, így nálam a lábtorna rendszeresen elmarad, de te biztosan más vagy. :) 

Igen hosszú lett ez a bejegyzés, de remélem, hogy hasznosnak találod. 

Jó futást!  

Györgyi