Mindent a futásról nőknek Németh Györgyi blogja
Írj nekünk

Futócuccok – az Adidas Váci utcai üzletében néztem szét

Mikor bejutok Budapestre, tuti hogy bemegyek egy olyan üzletbe, ahol futócuccokat (is) lehet vásárolni. Évek óta nem tudom kihagyni, hogy megnézzem milyen futócuccok vannak akár a Tesco ruhás részlegén, akár egy márkaboltban, de még a nyaralásaim alkalmával is megnézem, hogy hol, mi a felhozatal futóruhák, cipők és mindenféle kapcsolódó sportcuccok tekintetében. Nem terveztem, de ha már arra jártam, bekanyarodtam az Adidas Váci utcai üzletébe, és ezzel el is döntöttem, hogy mostantól igyekszem kicsit gyakrabban leírni, a boltlátogatós élményeimet, hogy mi az ami tetszik, hogy hol, mi a helyzet. A másik ami miatt most Adidas lázban égek, hogy a hétvégén ott leszek Berlinben az Adidas Night Run-on, ahol a különböző országok AR csapatai és meghívott vendégei lesznek jelen. Én, mint meghívott vendég, blogger ott leszek, és igyekszem majd mindent közvetíteni, amit csak tudok. Most viszont ugorjunk vissza szerda délelőttre, amikor is bent jártam az Adidas üzletben. 

Vásárlási élmény

Az Adidas Váci utcai üzlete ez év februárjában, felújítás után nyílt újra. A régi üzletben voltam többször is, de bevallom nem emlékeztem, hogy milyen volt a design. Az új üzlet megnyitójára bloggerként meghívást kaptam, de sajna nem tudtam elmenni, így most pótoltam ezt a kis hiányosságomat. A bolt letisztult, modern, fekete-fehér fotók a falon, látszóbeton, kissé minmalist milliő - mint amilyenek maguk az Adidas termékei is, szerintem. Az alsó szinten férfi cuccokat lehet kapni, így már húztam is fel az emeletre, a női részlegre

Fókuszban az Adidas UltraboostX

Most eszmélek, hogy a futócuccokon kívül mást nem is néztem meg, de nekem ez a lényeg. :) Az emeletre felérve, rögtön a futóruhákkal és a cipőkkel találtam magam szemben. Központi és megkerülhetetlen helyre pozicionálták az új, őszi szezonra tervezett Adidas UltraboostX-et, amibe rögtön belegyalogol az ember, mikor felér az emeletre. Ilyen cipőt kaptunk az FN-ben tesztelésre, és gyakorlatilag ebben futok most már bő egy hónapja. Amennyire fenntartásom volt ezekkel a zokniszerű futócipőkkel kapcsolatban, annyira megszerettem, mert puha és meglepően stabilan tartja a lábat. Makai Viki írt már testet az UltraBoostX-ről a Futásról Nőknek Magazinban. Ő a tavaszi/nyári verziót próbálta, de mint mondtam, ugyanarról a cipőről van szó, csak a színek változtak.

Ruhák

Nem csekkoltam végig a bolt teljes kínálatát, hisz a futás mellett vannak általános edzéshez ajánlott ruhák, utcára hordható cuccok is. Én elsősorban a cipőkre kattantam rá, de azért megnéztem, hogy felsőből, és futónadrágból milyen a választék. Az Adidas cuccait mindig egyfajta letisztultság jellemezte szerintem, és ez a most látott ruháknál is így van. A kék, a liláskék és a fekete alkotják az ősz színeit az Adidasnál, illetve a Stella McCartney vonalban vannak élénkebb színű cuccok.  Én személy szerint kedvelem a letisztult dolgokat, a tiszta színeket. Cipőből jöhet bármilyen őrültség, de textilből jobban szeretem a visszafogottabb megoldásokat. A ruhánál számomra fontos, hogy hogyan néz ki: legyen kényelmes, legyen jó a szabása, szolgáljon futás közben, szellőzzön, melegítsen ha kell, és közben nézzek úgy ki mint egy nő, ne legyek topis. A nagyon mintás cuccokkal és a nagyon élénk színekkel csínján bánok,  és bár van ami meg tud bolondítani, a végén mégis a hétköznapokhoz passzoló darabokat választom ki gyakrabban a szekrényből.

Futócipő kínálat - leárazások

Elkezdődött itt is a nyári leárazás, így több cuccot most akár 30 vagy 50%-os kedvezménnyel lehet megvásárolni, bár a fővárost járva azt láttam, hogy gyakorlatilag mindenhol ez megy. Jó áron van most az Adidas Supernova, gyakorlatilag féláron, 40 000 Ft körüli ár helyett 21 000 Ft körül szerezhető be. Persze én nem kérdeztem utána, hogy milyen méretekben van még ebből a cipőből, de sztem ez egy jó lehetőség most.

A Boost cipőkről

Természetesen megcsodáltam a látványosan kihelyezett Ultraboostokat, amelyek három fő alcsoportba tagozódnak:  UltraBoostX, UltraBoost és PureBoost. Kellett egy idő, míg megtanultam, hogy hogyan is áll fel az Adidas cipők rendszere, bár megmondom őszintén, hogy simán zavarba tudnának hozni, a márka egyéb cipőivel kapcsolatban. Tényleg rengetegféle cipő van, edzéshez, terepfutáshoz, futáshoz, utcai viseletre itt az üzletben, és persze még sokkal több terméke van az Adidasnak, gyakorlatilag minden sportághoz úgy world wide.

UltraBoostX futócipő

Az  UltraBoostX talprésze puha, rugalmas és alápárnázott. Neutrális jellegű a cipő, de a lábat szoros zoknikét körbeölelő felsőrész miatt, stabil futólményt ad. Az UltraBoostX egyedisége, hogy a talp középső részénél a cipő felsőrésze nem rögzül a cipő talpához, így a felsőrész alatt és a talp felett egy rész van.

UltraBoost futócipő

A másik típus a booston belül, az Adidas Ultraboost, amelyiknek a talpa ugyanolyan mint az UltraboostX-é , csak a felsőrésze teljesen rögzítve van a cipő talpához, mondjuk úgy jobban hasonlít a hagyományos futócipőkhöz. Ez is gumis felsőrésszel van ellátva, de már nincs olyan zoknis jellege bokánál. Erről pedig én írtam már tesztet.

PureBoost futócipő

A Pureboost pedig egy olyan futócipő, ami borzasztó könnyű, de egy sokkal vékonyabb boost taprésszel van ellátva, mint akár az UltraboostX vagy az Ultraboost, viszont ugyanúgy a talpközép rész nincs rögzítve a talphoz, hanem a felsőrész öleli körbe a lábat. Én ezt a cipőt csak rövid futásokhoz szeretem használni, mert nem vagyok pille csaj, 66kg, így nekem UltraboostX vagy Ultraboost párnázottságra van szükségem, mikor aszfalton futok. Kis súlyú, vékony alkatú lányoknak simán el tudom képzelni a Pureboostot edző vagy akár versenycipőnek is. Szerintem ezeket a cipőket sokan hordják edzőteremben is vagy akár az utcára, mert jól néznek ki és kényelmesek.

Az Adidas 2017-es célkitűzése, hogy legalább 1 millió, a Parley tisztító hálózata által kihalászott műanyagszemétből előállított cipőt dobjon piacra. 

 

Adidas Parley verziók - Futócipők melyek tengeri műanyag hulladékból készültek

Ha pedig bent jártam az üzletben, végre a kezemben foghattam az Adidas Parley Ultraboost-ot, amely részben tengeri műanyag hulladékok újrahasznosításából készült. A környezetvédelem számomra nagyon fontos, hisz magam is alapítója vagyok a Tiszta levegőt Gödön csoportnak. Nagyon fontosnak tartom, hogy milyen a környezet amiben élünk, amiben a gyermekeinket neveljük és egyáltalán nem mindegy, hogy mit hagyunk magunk után a következő nemzedékeknek. Ezek nagy szavak tudom, de egy ilyen világcég ezzel az aktivitásával szemléletformáló lehet, mindamellett, hogy igen, persze ez egy remek PR.  Egy szó mint száz, nagyon örültem, hogy végre a kezemben tarthattam ezt a cipőt.

Terepcipők

Egy jó ideig nem igazán voltam képben, hogy az Adidas terepcipőket is gyárt, bár ez nem meglepő, hisz az Adidas és a Salomon 8 évig egy cégként működött. A lényeg, hogy a boltban Adidas Terrex cipőket, azaz az Adidas terepcipőt is megnézheted, felpróbálhatod. Vannak szép darabok szerintem.

Amit még fontosnak tartok elmondani

Ha jól láttam, a boltban nincs futópad, de van elég hely ahhoz, hogy fuss egy kicsit a cipőben. Az a véleményem, hogy mindenképp jó kipróbálni a boltban is a futócipőket vásárlás előtt, akár futópadon, akár az eladótérben - tippeket már írtam több posztomban is - , de igazából 3-4 futás után derül ki, hogy egy futócipő mennyire váltja be a hozzáfűzött reményeket. Két eladólány volt az emeleten, kedvesek voltak, nem nyomultak rám, de ha kérdeztem, teljesen normálisan válaszoltak.  Beszélgettünk az Ultraboost X -ről, mivel én is abban futok az utóbbi időben, megkérdezték, hogy mi a véleményem, mennyit futok benne, milyen más márkájú cipőket használok még (Salomon, Saucony, Skechers - többnyire ezeket). Az a tapasztalatom, hogy a márkaboltokban az eladók leginkább a saját technológiát ismerik, kevésbé vannak képben más cipőmárkákkal kapcsolatban. Más élmény a vásárlás egy márkaboltban, mint egy futóboltban. Mivel itt egy adott márkán belül vásárol az ember, talán nincs olyan nyomás az eladókon, hogy x vagy y cipőt nyomják inkább a vevőre, míg lehet, hogy egy futócipőboltban, bizonyos márkák irányába valamilyen oknál fogva nagyobb az ajánlási hajlandóság. Ha érdekelnek az Adidas futócuccai, és kedveled a márkát, akkor érdemes megnézni ezt a boltot. Nem érdemes persze Nyugat-Európai v tengerentúli üzletek választékához viszonyítani a kínálatot, de bőven tudsz válogatni a cipők és textilek közül. Ez a bolt az egyik legszélesebb futóválasztékkal dolgozó üzlet itthon, személyes tapasztalataim szerint. Hátránya egy márkaboltnak, hogy itt tényleg csak az adott márka cipői közül tudsz választani, így ha ki akarsz próbálni többféle futócipőt, akkor nem ugrálhatsz egyik márka cipőjéből a másikban, de cserébe itt pl. Adidasból biztosan a legszélesebb választékot kapod.

Jó futást!  

Györgyi