Mindent a futásról nőknek Németh Györgyi blogja
Írj nekünk

Futócipők az életemből – Adidas Ultraboost

Az elmúlt évek alatt jó pár futócipőt kipróbáltam. Volt ami bejött, volt ami nem volt rossz, de mégsem volt az igazi, és olyan is került a lábamra, ami egyáltalán nem vált be.  Nem is olyan régen, írtam már egy posztot arról, hogy én milyen szűrőn keresztül olvasom a futócipő teszteket, és hogy mennyire fontosak a cipő választásánál az egyéni adottságok, az egyéni futótempó, a futótechnika, valamint az hogy ki hol fut, és mennyit. Személyes tapasztalataimat szeretném megosztani az általam kipróbált futócipőkről, most az aszfaltos futásokhoz alkalmas Adidas Ultraboostról. Ebben a cipőben futok mostanában igen gyakran.

Ezt is ajánlom! Csak egy cipő kell! Útmutató a futócipő vásárlásához

Nem vagyok pille alkatú csajszi, nem vagyok klasszik futóalkat. Mezomorf típus vagyok, aki könnyen izmosodik, erős a csontozatom, de szeretek futni. Számomra fontos, hogy egy cipőben legyen kellő csillapítás, hogy jól tartsa a lábamat. Enyhén befelé dől a lábfejem, tehát nálam szóba jöhetnek a stabil cipők is, de egy erős felsőrésszel ellátott vagy kellően széles talpú neutrális cipőben is el tudok futni. Ami szóba sem jöhet, azok a minimalista cipők. Próbálkoztam a minimalista cipőkkel, a fokozatosságra is figyeltem, nyújtottam is rendszeresen, de sérülés lett a vége. Erős, izmos a vádlim, így szeretem, ha a cipőnek normál vagy akár picit magasabb dropja (a sarok és a lábujjak alatti talpvastagság különbsége) van.

Futócipő mániás vagyok. Nem is futok annyit (mostanában heti 40-60km), mint amennyi futócipőm van, de ez a dilim. Lapozzunk. Szinte minden futószezonban van Adidas futócipőm is, így valamelyest követem a változásokat. Mikor megjelent jó pár éve a Boost (habos anyag a cipő középtalp részében) az Adidas cipőiben, nagy lelkesedéssel próbáltam ki a az új fejlesztést. Anno Sonic Boostom volt, és  nagyon tetszett a puha és rugalmas talp. Korábban általában a hagyományos talp szerkezetébe volt integrálva ez a speciális anyag, de mint ahogy a nyitó fotón is látható, az Ultraboostban a teljes talp ebből a habos anyagból készült. Kizárólag a külső talp rész (ami a talajjal érintkezik) készült Continental gumiból.

adidas-ultraboost-7

Adidas Ultraboost - első benyomások

Mikor először felvettem,  mindenképp érdekes volt a gumis, kötött felsőrész. Kicsit bizalmatlan voltam, hisz a korábbi cipőim: Mizuno, Salomon, Saucony, teljesen más rendszerben készültek. Megszoktam, hogy erős, stabil felsőrész veszi körül a lábamat.  Sosem volt még olyan futócipőm, amiben a felső, amolyan “zokniszerűen” rácuppan a lábfejre. A rugalmas felsőrész, szinte ráhúzta a cipő talpát a lábamra, eggyé vált az egész cipő a lábammal. Felmerült bennem a gondolat, hogy vajon egy rugalmas felsőrész hogyan biztosíthat stabilitást futás közben.

A lábat a talpközép résztől, a sarok felé haladva, körbeveszi egy rugalmas műanyag megerősítés is, ami a kötött felsőrész felett van.  A rugalmas felsőrész mellett, ez is segíti a láb illeszkedését, és a sarok stabilitását a cipőben.  A fűző is ebben az extra megerősítő részben van elhelyezve. Mindezek mellett, szerintem azért is érzem stabilnak a cipőt, mert a talp eléggé széles, és mind a saroknál, mind a lábujjak alatt, kifelé szélesedik. Így elég masszív, stabil alapot ad a cipő mozgás közben. Egy szó mint száz, a stabilitással kapcsolatban minden rendben volt, pedig papíron egy neutrális cipőről beszélünk.

Ezt is ajánlom! Az orvos tanácsai kezdő futóknak

adidas-ultraboost-3

10 és 20km közötti távokon futottam  a cipőben, több mint 10x.  Futottam benne lassú hosszút, illetve intervall jellegű edzést is, amikor a tempó váltakozásával játszottam. Leggyorsabb tempóm a 4:45-ös kilométer volt,  de a hétköznapi futásaim során, 6:20p/km és 5:20 p/km között futok leggyakrabban.

Ami tetszett az Ultraboostban

Először is jól néz ki. Persze ez mindig ízlés kérdése. Nem olyan kecses mint a Pureboost vagy a PureboostX, de számomra azért a legfontosab az, hogy futás közben jól működjön a cipő, és lehet akármilyen gyönyörűség, nem fogok benne hosszút menni vagy versenyezni, ha nem passzolunk.

A sarokrész alatt bőségesen van anyag, van talp. Szabályosan visszapattanok a földről a talajfogás során. Tehát, ha valaki nagyon csapja a sarkát a talajba futás közben, ettől a cipőtől most megkapja a maximális csillapítást.  Futás közben, sem fárad el a boost anyag, puha marad a cipő talpa, és a lábujjcsontok alatt is van csillapítás, ugyanakkor maradt kontakt a talajjal is. Nem szeretem, ha annyira sok a cipő talpa a lábam alatt, hogy nem érzem hol járok, de azt sem szeretem, ha megfájdul a lábujjcsontom a kemény talp miatt. Az általam futott távokon és tempóban,  jól szerepelt a cipő.

Ezt is ajánlom! Makai Viki cipőtesztje az Adidas PureboostX-ről, ami egy igazi csajos futócipő.

Számomra újdonság volt, hogy ebből a cipőből nem kell egy számmal nagyobbat választani, mint más futócipőimből. Mivel a felsőrész rugalmas, gumis, a cipő abba az irányba nyúlik, amelyik irányba kell.

Rossz szokásom, de nyáron, nagyon szeretek zokni nélkül futni és csak úgy belebújni a futócipőbe. Az Ultraboost tökéletesen alkalmas arra, hogy mezítláb fuss benne. Ha te is szereted így viselni a cipőket, akkor további előnye az Ultraboostnak, hogy könnyen mosható, a talpbetét kivehető a cipőből. Apropó mosás! A fehér színű cipő sokakat elriaszthat, de ezt a cipőt tényleg nagyon könnyen lehet mosni. Voltam benne futni esőben is, amikor szürkére, feketére amortizáltam a fehér színt. Mosószeres vízbe áztatva, simán tisztára tudtam kefélni. Mosás után nem keményedik meg a felsőrész, nem veszít a rugalmasságából.

adidas-ultraboost-2

A cipő nem vízálló, így elsősorban száraz időben viseld, akár tavasztól őszig.

Nagyon tetszett még, hogy a cipő felsőrészében nincsenek varrások. Nincs kidörzsölés, nincs irritáló rész, ami zavarná a lábamat.

További előnye az Ultraboostnak számomra, hogy a cipő talpa kellemesen párnázott, és a cipőbe helyezett talpbetét csak tovább erősíti a párnázottság érzését. Elképzelhető, hogy van akinek ez már sok. Itt jön be az, hogy ki milyen típus, milyen típusú cipőt szeret. Nekem ez a felső határom, egy kicsi hiányérzetem sincs a párnázottság tekintetében.

Pontosan azért, mert kötött a felsőrésze, száraz időben tudod legjobban használni ezt a cipőt. Amint elkezd csepergni az eső, átázik, mert egyáltalán nem vízálló, viszont nem papírvékony, hűvösebb őszi, tavaszi időben is elég meleg.

Amit még fontosnak tartok elmondani az az, hogy a boka körül, ott ahol belebújok a cipőbe, a sarokrésznél, kellemesen puha, párnás bélést kapott a cipő, így nem dörzsöl, nem nyom sehol sem. Borzasztó kényelmes.

Nagyobb súlyú futóknak is bátran ajánlom ezt a cipőt. Amatőr futóknak edzéshez, de akár 10km-es félmaratoni távokhoz is kiváló futócipő lehet.

Hosszabb távokhoz én ettől még stabilabb cipőt választanék magamnak, hisz a cipőben töltött órák számának növekedésével egyre inkább fárad a láb, jobb ha még több támogatás van egy cipőben.

adidas-ultraboost-5

Kritika a cipővel kapcsolatban

A cipő külső talpa Continentál gumiból készült. Olvastam külföldi tesztekben, hogy sokan panaszkodtak arra, hogy gyorsan elkopik a külső gumis talprész és a boost talpon futnak egy idő után. Én eddig még nem jutottam el, de tény,hogy a külső talp kis gumi puklijai már lassan eltűnnek a cipőm talpáról azokon a részeken, ahol jobban érintkezik a talajjal.

Nem a legolcsóbb cipők közé tartozik ez igaz, de van benne technológia, van benne koncepció és kényelmes. Nem mondom, hogy nem lehet olcsóbban jó futócipőt venni. Ez a csuka már nem csak a futásról, de erősen szól a márkáról, az életérzésről, a megjelenésről.

Jelenleg ebben a cipőben futok a leggyakrabban, ám ha igazán tempós futóedzésket tolok (igen ritkán mostanában), akkor egy keményebb talpú cipőt szívesebben viselek. Arról is fogok írni. :)

Jó futást!

Györgyi