Mindent a futásról nőknek Németh Györgyi blogja
Írj nekünk

Futóboltok New Yorkban

Közeleg a New York maraton, így ennek apropóján eszembe jutott, hogy még tartozom egy nagyon fontos írással, mégpedig a new yorki, azon belül is manhattani futóboltok listájával és értékelésével. A tavaszi kinntartózkodásom alatt a futás köré szerveztem a városnézést. Két egész napot csak a boltok csekkolásával töltöttem, így azt hiszem tudok némi segítséget adni ahhoz, hogy eligazodj, ha New Yorkban, azon belül is Manhattanben jársz és szeretnél klassz futós cuccokat venni. Boltok bemutatása és egy majdnem teljes boltlista is vár rád ebben a posztban.  

TÖBB, JOBB, IZGALMASABB CUCCOK VANNAK KINT?

Az igazság az, hogy szerintem Európában és már idehaza is nagyon jól el vagyunk látva termékekkel a futás terén. Szinte minden nagyobb branddel találkozhatsz idehaza is - de azért nem mindennel.  Az viszont tény, hogy sokkal szűkebb kínálatot tartanak a hazai üzletek a különböző márkák termékeiből. NY-ban ezzel nem lesz gondod. Mindenből megtalálod majd az újdonságokat és végre testközelből is találkozol azokkal a cuccokkal, amiket idehaza csak a neten nézegethetsz. Tehát választék az lesz, csak győzd pénzzel. Ez lesz a legnagyobb durranás - mármint a futós cuccok vásárlása kapcsán - , ha NY-ban vásárolsz majd.  

A BOLTOKRÓL ÁLTALÁBAN

Itt háromféle üzlettípus létezik: a márkaboltok, a kimondott futós boltok és a tartunk sportcuccokat bár ruha üzlet vagyunk típusúak (mint itthon is).  A márkaboltok elég nagyok, többszintesek. Megnéztem az Adidast, a Niketownt, az Under Armour és a Puma giga üzleteit. Aztán van sok Spuri vagy Spuri 2x-3x méretű futósbolt is. Majd ott vannak az áruházak. Rengeteg van belőlük, ezért érdemes célirányosan menni.

ÁRAK

Azt mondják, hogy amerikában majd olcsón tudsz vásárolni. Hááát, New Yorkban ez nem feltétlen igaz. Pontosabban tudsz olcsón vásárolni, de nem a legújabb cuccokból. Persze azért olcsóbban fogod megvenni mint Európában, hisz ha egy-két dolgot veszel és nem csordul ki a bőröndből a rengeteg új cucc,  akkor nem feltétlen kell számolnod a vám és áfa költségekkel, ami értékhatár alapján van meghatározva idehaza.  Így történt meg az is, hogy például én vettem kint egy Mizuno Wave Prophecy 4 cipőt 209 dollár körül (kb. 55 000 Ft) ami ugyan így sem olcsó, de jóval olcsóbb volt mint itthon, ahol 72900Ft-ért láttam ugyanezt a cipőt egy webshopban. Akkor jöjjön a boltok bemutatása és a bolt lista.

NYC RUNNING COMPANY - szerintem a legjobb

Én itt voltam: Colombus Square, 3rd Avenue 6th street/ MEGÉRI MEGLÁTOGATNI!

Nem egy giganagy üzlet, nagyjából háromszor akkora mint a Spuri (ami szerintem nagyon szép lett) de minden van benne ami a városi futáshoz kell. Szuper lábvizsgálat, ahol a lábadra addig keresik a megfelelő cipőt a megfelelő talpbetéttel még a boka és  a lábszár egy elfogadható egyenes tengelyt nem képez. Itt találkoztam először olyan branddel ami idehaza még nincs. Ott vettem az ON cipőmet, aminek nincs sarka és a férjemnek is ott mérték fel a lábát. Aztán nem is mesélem mi mindent szereztem be, de szerencsére a pénztárca megálljt tud parancsolni. Nekem ez az üzlet tetszett a legjobban. Emlékeim szerint itt kevesebb terepfutós cuccal találkoztam. A Central Park mellett a Colombus téren található a bolt,  a Time Warner üzletházban.

Nekem ez volt a kedvenc boltom. Nekem ez volt a kedvenc boltom.Minden volt benne ami egy futónak kell. Minden volt benne ami egy futónak kell.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

[caption id="attachment_6653" align="alignleft" width="500"]...és a cipők....:) ...és a cipők....:)[/caption]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LADY FOOT LOCKER

Én itt voltam: 34. utca a Broadway-nál - HA NINCS SOK IDŐD, KIHAGYHATOD!

New York egyik nőknek fenntartott futóbolt lánca. Ha jó láttam, akkor Manhattanben kettő üzletük van. Pontosan az 5 .és 6 sugárút között a 34. utcában vannak, a Broadwayhoz közel. Gyakorlatilag mindenféle márkát tartanak, de csak a női szortimentet. A személyzet csak csajokból áll. Itt vettem a Mizunomat, de nem csináltak  láb vizsgálatot és az üzletben sem láttam futópadot vagy monitort. Nem túl nagy,  csajos bolt, ok választékkal, ruhák és cipők egyaránt vannak, szerintem kevesebb szakértelemmel. Viszont az összes csajoknak pozicionált üzlet közül szerintem itt kaphatsz meg tetőtől talpig szinte mindent. [caption id="attachment_6526" align="alignleft" width="500"]Csak csajok! Csak csajok![/caption]

 

 

 

 

 

 JACK RABBIT

Én itt voltam: 72utca West a Broadway és a Colombus Avenue mellett - HA NINCS SOK IDŐD, KIHAGYHATOD!

scott_jurek_futasrol_noknekA Jack Rabbit egy lánc. Nem tudom, hogy az üzletek mekkorák, de ahol én voltam az pici, viszont van benne klassz választék. Nincs annyi cipője mint mondjuk a NYC Running Company-nak, de jól ellátott szakértő eladók vannak az üzletben. Itt láttam a falon egy Scott Jurek aláírásával dedikált fotót is. Több terepcuccot is tartanak.  Ha nincs rá időd, akkor ide ne menj el, jobban jársz a NYC bolttal.    

LULULEMON

Én itt voltam: 64. utca West a Broadwaynál - NEKEM ANNYIRA NEM JÖTT BE

futasrol_noknek_lululemonAz USÁ-ban nagyon népszerű a jóga, futás, fitnesz témakörben tevékenykedő Lululemon és ruhái. Már Nyugat-Európában is ott vannak.  Aki szereti a finom, visszafogott stílusú női sportruhákat, annak valószínűleg bejön majd ez az üzletlánc. Náluk csak ruhákat lehet kapni, cipőkkel emlékeim szerint nem igazán foglalkoznak.

 

  [caption id="attachment_6664" align="alignleft" width="500"]Ilyesmi a kínálat - nem bazári, bár a képen úgy tűnik.. Ilyesmi a kínálat - nem bazári, bár a képen úgy tűnik..[/caption]

NIKE TOWN

Én itt voltam:57. utca a Medison és a 5th Avenue között - MEGÉRI MEGLÁTOGATNI!

[caption id="attachment_6635" align="alignleft" width="250"]A Nike town egy hatalmas áruház önmagában is. A Nike town egy hatalmas áruház önmagában is.[/caption] Hát ha még nem unod a Nike-t akkor mindenképp menj el a Niketownba! Már nem is emlékszem de talán 4 vagy 5 emeletes az áruház. Női, férfi, gyermek részleg, kosárlabda, futás, foci, fitnesz és street részekre bontva. Nem olcsó! Számos szuper cuccot meg fogsz találni amit szerintem Magyarországra az életben nem listáznak be, de bevallom én már kicsit kiszerettem a Nike-ból. De pssszt, ez maradjon az én dolgom. Ma már egyedül aerobikra veszek magamnak innen cuccokat.  Viszont ez az áruház lenyűgöző, nagyon szép és azért akadt olyan amint megakadt a szemem.

 

 

 

 

IMG_2084

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG_2088

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ADIDAS MEGASTORE (Sport Performance)

IMG_1482

Én itt jártam: 610 Broadway - MEGÉRI BENÉZNI!

Én szeretem a márkaboltokat. Szóval a Nike, Puma és UnderArmour mellett az Adidas nagy áruházát is megnéztem. Itt is megvan minden amit ma az Adidas tud. Többszintes áruház, nemenként, sportonként szétszedve a kínálat és hát a legújabb cipők és ruhák garmadával, olyan verziók amiket eddig egyáltalán nem láttam. Nekem tetszett.

ATHLETA

Én itt jártam: 216 Colombus Ave - HA NINCS SOK IDŐD, NEM ÉRDEMES MEGKERESNI!

FUTASROL_NOKNEK_ATHLETAHa igazán csajos cuccokat szeretnél venni, akkor az Athleta egy lehetőség. Nagyon aranyos, kellemesen nőcis de közben sportos ruhákat árulnak. Ők sem értékesítenek cipőket és hát látni, hogy a divatiparból fordulnak a futás és sport irányába. Ettől függetlenül szerintem érdemes szétnézni. Olyasmi mint a Lululemon, tehát ne a hardcore és technikai cuccokat keresd náluk, hanem az inkább csajos, másodsorban technikai rucikat.

 UNDER ARMOUR BRAND HOUSE

Én itt jártam: 538 Broadway - MEGÉRI MEGLÁTOGATNI!

UNDER_ARMOUR_FUTASROL_NOKNEK Hát aki szerelmes a márkába annak kötelező, de aki nem, annak is érdemes ellátogatnia ebbe az áruházba. Nemhiába lett hatalmas ellenfele a Nike-nak ez a márka. Vérprofi áruház, szuper cuccokkal. Az alsó szinten rengeteg cipő és hát a márka minden szépsége ott van a polcokon. Nekem nagyon bejött. Hatalmas kivetítők, megtettek mindent, hogy láttassák a brand erejét.

SUPER RUNNERs SHOP

Én itt jártam: 745 7th Avenue - ÉRDEMES BEMENNI!

IMG_1526Ha igazán futós cuccokat, jó minőségű technikai ruhákat keresel, akkor a Super Runner Shop a másik amit szívesen ajánlok. Országúti, városi futáshoz kínálnak cuccokat leginkább, de vannak terepcuccaik is (ha jól emlékszem). Tényleg megkapod a legjobb darabokat, olyasmi mint idehaza a Spuri.

ÉS A TÖBBIEK

Hát folytathatnám a sort. Fogom is, ha lesz még enegiám írogatni és képeket keresni a több száz NY-ban készített futós fotóim közül. Votlam még a City Sports áruházban, ami a 90-es évek hangulatát tükröző sport áruház. Amolyan decathlonféle, csak kicsit régies kiadásban. Jártam a Century 21-ben még még jó pár olyan áruházban, ahol a ruházati cuccok mellett sportrészleget is tartanak.  NY-ban el fogsz veszni a boltok és áruházak kínálatában. A végén már besokall az ember, annyi mindent lehet kapni. Én ezért szeretek inkább célirányosan, kimondottan futós boltokba menni, mert akkor azt kapom amit keresek. Igyekeztem azokat kiemelni, amiket érdemes megnézned, ha ebben a zajos városban jársz. A Central Parkban jókat futhatsz, bár sok futóútvonal fent van a neten mindenféle appokban lementve. Klassz hely, de jó volt hazajönni. Eldugulok, jöjjön a hasznos infó.  

BOLTOK LISTÁJA TERÜLETEK SZERINT:

UNION SQUARE KÖRNYÉKE

JackRabbit Sports - 42West 14. utca 5th Avenue/sugárút Footlocker Run - 58th West 14th street 6th Avenue Paragon Sports - 18th street a Broadwaynál New Balance - 5th Avenue a 20th utica Nike Running - 5th Avenue 20. utica Lululemon - Union Square West 14th Street Puma - 33 Union Square

MIDTOWN

City Sports - 390th street a 5th Avenue-nál,  64 West 48th street a 6th Avenue-nál

Super Runners Shop - 50th street a 7th Avenue-nál

Asics store - 4th street a 6th Avenue-nál

Niketown - 57th street a Medison és a 5th Avenue között
UPPER EAST SIDE

JackRabbit - Lexington a 85th és 84th utca között Urban Athletics - Medison és 92th utcánál Athleta - 3rd Avenue és a 85th utcánál

NYC Running company - 3rd Avenue a 63rd utcánál
Super Runners Shops - 3rd Avenue az 51th és egy másk a 72th utcánál

Lululemon - 3rd Avenue a 65th utcánál

SOHO

Eastern Mountain Sports - kis választék futós cuccokból, Broadway és Spring utcánál

Adidas márkabolt - Broadway és Houstonnál

Puma - 521 Broadway (a Springnél) Lululemon - Broadway és Broomnál

UPPER WEST SIDE
NYC Running Company - szerintem ez volt a legjobb - Columbus Circle, Central Park South a 8th Avenue-nál (én itt vettem a legtöbb cuccomat)

JackRabbit - 140 West 72. utca a Broadway-nál North Face - Broadway 73.  utca Eastern Mountain Sports - inkább outdoor, Broadway 76. utca

Super Runners Shop - kettő is van, 360 Amsterdam a 77. utcánál és 2543 Broadway a 95. utcánál

Lululemon - Broadway 65. utca és Broadway 75. utca Athleta - 216 Columbus a 70. utcánál (csak csajoknak)

DOWNTOWN
City Sports - 50 Broadway
BROOKLYN

Jack Rabbit - 150 7th Avenue ( a Carroll street és Garfield Pl között)

Super Runners Shop  - 123 Court Street

  Remélem, hogy ez a bejegyzés segített valamit, ha NewYorkban futsz és vásárolgatsz. Én a kiutazásom előtt írtam a runningandthecity.com newyorki bloggerének, akinek a running shops guide to New York City bejegyzése sokat segített a boltok felfedezésében. Jó futást a Central Parkban, jó versenyzést ha épp a félmaratonra vagy a maratonra utaztál ki!     Györgyi