Mindent a futásról nőknek Németh Györgyi blogja
Írj nekünk

A technikai ruhák mosásáról

 Jó darabig nem tudtam mit kezdeni bizonyos technikai ruháim, - elsősorban felsők mosásával. Betettem a mosógépbe a ruhát egy hosszabb programra, majd öblítőztem, kiteregettem, megszárítottam, eltettem a szekrénybe és amikor felvettem, 20 perces futás után olyan szaga volt, hogy brrrr.  Kipróbáltam hátha jobb lesz amennyiben kevesebb ruhát mosok egy adagban, aztán üres programon ecettel kimostam a gépet mosás előtt, aztán kimostam csak forró vízzel, aztán cseréltem öblítőt, mosóport, de a helyzet nem változott. Sok mindennel próbálkoztam mielőtt arra jutottam, hogy bele kell törődnöm: bizonyos ruhákat nem lehet alaposan kimosni.Ismerős? Aztán ajánlották a Holmenkol mosószert, ami kimondottan technikai ruhák mosásához lett kitalálva.  Kipróbáltam, és működött! (Olyan ez a szöveg mint egy mosópor reklám - LOL) Igen, ez a reklám helye, és ha érdekel hogyan képes megszüntetni a kellemetlen szagokat a Holmenkol, olvass tovább!

Antibakteriális mosószer kimondottan technikai ruhákra, hogy megőrizd drága futóruháid minőségét!

 

MIÉRT LESZNEK BIZONYOS EDZÉSCUCCOK KELLEMETLEN SZAGÚAK?

Az ember mindennapi tevékenysége során hőt termel. Hogy a test ne hevüljön túl, le kell adnia a felesleges hőt. Az izzadtság testünk hőszabályozásának terméke és alapvető fontosságú anyagcserénk fenntartásához is. Az emberi szervezet legalább 0,5liter verejtéket termel minden nappal és éjjel. Mindezt külső jelek nélkül teszi. Meleg vagy sport hatására azonban ez a mennyiség akár 5 liternél is több lehet. Azt hiszem ezt nem kell bizonyítani. A verejték alapvetően szagtalan, azonban a verejték lebontásáért felelő baktériumok, melyek gyorsan megjelennek és szaporodnak, nem! Ezek a baktériumok okozzák a kellemetlen szagokat, melyek a ruhák szöveteibe is bejutnak. Ha ezeket a baktériumokat nem sikerül eltávolítani, a kellemetlen szagok sem távoznak! Márpedig ezek a baktériumok makacsul kapaszkodnak a ruhák szöveteibe.

 

TUDNIVALÓK A "LÉLEGZŐ" TECHNIKAI RUHÁK MOSÁSÁRÓL

A légáteresztő képesség (=lélegző képesség) a technikai ruházatok egyik leginkább zavaros és ugyanakkor a leglenyűgözőbb témája, és nagyon fontos a komfort érzet megteremtéséhez is. Persze lélegezni csak egy élőlény tud, mondhatja bárki. A technikai ruházatok esetében a lélegzőképesség jelenti a nedvességszállítást és ezáltal az egyes anyagok vízgőzáteresztő képességét belülről kifelé. Ezáltal marad száraz a bőrfelület. Ezért valamennyi szövetnél fontos, hogy a külső anyag víztaszító legyen azért, hogy a vízgőz molekula valóban teljesen elpárologhasson. Ezekért az extra tulajdonságokért kerülnek a technikai ruhák többe, mint az átlagos pamut darabok, érdemes hát megőrizni a ruhák értékes tulajdonságait.

 

Coolmax, Outlast, Gore-Tex, VapourLite, Sympatex stb. A cégek saját nevet adnak lélegző termékeiknek.

 

EZÉRT A MOSÁSNÁL TUDNI KELL, HOGY:

1. A technikai ruhák speciális tulajdonságait (pl. légáteresztő

képesség, nedvesség szállító képesség), a hagyományos mosószerek csökkentik vagy akár meg is szüntethetik.

2. A mai technikai sportruhákat csak 30-40 Celsius fokon szabad mosni, a kímélendő részeket akár csak kézzel!

3. Az átlagos baktériumok túlélik a 60 Celsius alatti mosást, miközben a technikai ruházat szerkezete a hőtől és a hagyományos szemcsés mosószertől tönkre megy.

4. Az izzadtságot lebontó baktériumok a szennyesben vagy akár a mosás során is képesek átvándorolni egyik textíliáról a másikra.

5. A technikai ruhákat érdemes a sportolás után minél hamarabb kimosni, hogy megakadályozzuk a baktériumok elszaporodását.

 

 

MI A HOLMENKOL? HOGYAN MŰKÖDIK?

A Holmenkol egy nanotechnológián alapuló, antibakteriális mosószer, mely kimondottan csúcstechnológiás technikai ruhákhoz (Gore-Tex, Symaptex, Schoeller, Soft-Shells, Dryshield, VapourLite) lett kidolgozva. A nanorészecskék egy egységet alkotnak, ezáltal nem roncsolják a textíliát,  megtartva a technikai ruhák tulajdonságait és felületükön nem engedik a baktériumok elszaporodását.

 

 

Kézmeleg vagy hideg vízben is

kimosható a baktériumok 99%-a, és ez tényleg így lehet. Ezeréves

kellemetlen szagú felsőmet mostam ki vele, és futás közben szinte alig

éreztem a korábban határozottan kellemetlen szagot. Az új technikai

ruháim, melyek mosását Holmenkollal kezdtem és folytatom azóta is,

egyáltalán nem őriznek semmiféle kellemetlen szagot, pedig öblítőt sem

használok.

 

 

 

 

HOGYAN ÉRDEMES MOSNI A HOLMENKOLLAL?

Lehet vele mosógépben is mosni, de ez esetben mindig ajánlatos elvégezni egy üres mosást, hogy a mosógép teljesen tiszta legyen a technikai ruhák mosóprogramja előtt.  Én a kisebb macera érdekében a technikai ruháimat kézzel mosom. Műanyag lavórt használok. A Holmenkol flakonjának hátulján lévő adagolásnak megfelelően beleöntöm a mosószert a vízbe, majd pár ruhát beleteszek a lavórba. Gumikesztyűt használok!

10-15 percig hagyom ázni a ruhákat a mosószeres vízben, aztán finoman megdögönyözöm a cuccokat. Nem kell dörzsölni, elég finoman átmosni a ruhákat, majd sima vízben öblítem. Kézzel finoman kicsavarom a ruhákat és mehetnek is a ruhaszárítóra.

Arra is igyekszem figyelni, hogy ne tűző napon szárítsam a technikai cuccokat, mert ez sem tesz jót  a textilek szerkezetének.

MI A NANOTECHNOLÓGIA?

"Nano" a görög "nanos" - törpe szóból ered. A milliméternél tízezerszer kisebb anyagokat használnak fel a nanotechnológiában. Az egyes ismert anyagok méretét lecsökkentve, azok teljesen új tulajdonságokat kapnak. A nanovilág végtelen lehetőséget kínál, de ugyanakkor sokan ezzel álcázzák a betarthatatlan ígéreteket és sarlatánságokat. Néhány gyártó kihasználja a bizonytalanságot és a hiányzó információkat arra, hogy komolytalan, nem bevizsgált és nem működő termékeket kínáljon a piacon. A Holmenkol több mint 85 éve jelen van a piacon és a német "forumnano" társulásban tevékenykedik a fogyasztók védelme érdekében. Termékeiket a piacra kerülés előtt számos belső és külső vizsgálóintézmény teszteli. 

Ha kipróbáltad írd meg a tapasztalataidat! Ha van más bevált módszered a szagok megszűntetésére, azt is oszd meg Velem! Köszi!

 

Jó futást!

 

Györgyi

 

TOVÁBBI ÉRDEKES TARTALMAK:

Legyél profi vásárló! - Mindent a technikai ruhákról nőknek (és másoknak) 1.

Legyél profi vásárló! - Mindent a technikai ruhákról nőknek (és másoknak)  2.