Mindent a futásról nőknek Németh Györgyi blogja
Írj nekünk

A futócipők méretéről – tippek vásárláshoz

A futócipők vásárlásáról hosszasan lehet írni. Fontos, hogy tudd milyen a lábad típusa, milyen terepen, és milyen távokat tervezel futni. Teljesen másban fut egy pro sprinter, mint mondjuk egy terepultrás. Lubics Szilvi, Maráz Zsuzsa és Papp Kriszta is elárulta nekem, hogy milyen méretű cipőt hordanak a hétköznapokban, és mekkorában futnak. Sajnos olyan futócipő, ami mindenre jó, nem igazán létezik. Persze minél inkább hobbi szinten fut valaki, annál valószínűbb, hogy céljaihoz elegendő lesz egy pár. Aztán az amatőrök is be tudnak pörögni, elindulnak ilyen-olyan versenyeken, hol egy kis terep, hol egy tempós félmaraton, aztán látnak ezt-azt másoknál és végül a futócipő vásárlás szenvedéllyé fajul. Így eshet meg, hogy egy női szekrényben lassan átveszik a futócipők a körömcipők helyét. Ismerős? :) Kezdjük most azzal, hogy hogyan tudod meghatározni a számodra megfelelő cipő méretét! A Sarkcsillagsport munkatársa, Andi is segített, hogy alaposan körbejárjam a témát.

Először is, egy jó futóboltban tudnak neked segíteni mindenben. Ugyanakkor nem árt, ha te is képben vagy a cipő választásának menetével. Egy eladó, a legjobb szándéka ellenére sem fogja érezni, hogy mi az, ami neked, felvéve valóban kényelmes. Biztosan jártál már te is olyan üzletben, ahol az eladó nem sokat konyított a futócipőkhöz. Ilyenkor jól jön, ha legalább te képben vagy. ;)

TIPPEK, A JÓ MÉRET VÁLASZTÁSÁHOZ

1. Ha évek óta futsz, tapasztaltad biztosan, hogy változik a lábad mérete. Éppen ezért fontos, hogy minden futócipő vásárlásnál újra megnézesd a pontos méreted. Futóboltokban pontosan meg tudják mérni a lábad hosszát és szélességét, de te magad is megmérheted, ha megkérsz valakit, aki körberajzolja a lábad (lásd lenti videó, picit tekerj bele, angol nyelvtudás nélkül is érthető), majd megméred a leghosszabb és legszélesebb pontjait vonalzóval. Centi alapján is meg lehet határozni a méretet. Nézz bele a cipők nyelvébe, a hosszméret (v. JAPAN méret alatt) centiben is mindig meg van adva. Webshopokban olyan mérettáblázatot is közzé tesznek, ahol a lemért centi adatok alapján meg tudod határozni a pontos méreted. Andi, a Sarkcsillag outdoor futóboltból azt javasolja, hogy a méret választásánál tegyétek félre a női hiúságot! A legfontosabb, hogy a futócipőd kényelmes legyen!

A Saucony stabil és jól párnázott cipője, bár a tesztelők szerint az új verzió nem hozott sokkal többet, mint amit az elődje nyújtott.

Tudtad?

A japán cipő méretezés centi alapú, tehát ha a JAPAN számozást nézed, akkor a láb hosszmértékét látod centiméterben. A centi alapú vásárlás főleg akkor lehet fontos, ha mondjuk weben keresztül vásárolsz, hiszen ott nincs lehetőséged az élő próbára és centi alapján pontosabban be tudod lőni a megfelelő méretet.

 

2. Ha a két lábad nem egyforma, akkor mindig a nagyobb lábadra megfelelő méretű cipőt válaszd.

3. Olyan cipőt válassz, amiben a lábujjaid kényelmesen szét tudnak terülni. Sok női cipő még mindig nagyon keskeny kaptafával készül, pedig mi nők is emberek vagyunk, sokan széles lábfejjel. Tehát ebből se csinálj hiúsági kérdést. Tudod,  futásnál a legfontosabb a kényelem. 

Az Altra futócipők kimondottan úgy lettek tervezve, hogy a talpbetét és maga a cipő is a lábujjaknál a legszélesebb. Az Altra futócipők kimondottan úgy lettek tervezve, hogy a talpbetét és maga a cipő is a lábujjaknál a legszélesebb.

4. A cipő hossza legyen egy hüvelykujjnyival hosszabb, mint a te leghosszabb lábujjad - javasolják sok helyen. Van egy másik módszer is, amivel könnyedén meg tudod határozni, hogy megfelelő méretű-e a kisszemelt cipő. Vedd fel a cipőt úgy, hogy jól hátratold a sarkad benne, majd kösd be. Állj lábujjhegyre és ha a leghosszabb lábujjad még épp nem éri el a cipő orrát, akkor lesz megfelelő a méret.

5. Mindig próbálj fel több cipőt is, hogy érezd a különbséget. Próbálj fel fél számmal kisebbet, nagyobbat.

6. Nőknél nagy csáberő a dizájn. Most egy picit tedd ezt félre, és elsősorban a kényelemre koncentrálj. Szerencsére a gyártók igen nagy hangsúlyt helyeznek a megjelenésre, szóval biztosan lesz majd olyan, ami passzol és tetszik is.

2016 női futócipői. Atra IQ

A futócipő, ami elemzi a futómozgást edzés közben és tanácsod ad a futómozgás javítására. Sötétben világít és szuper jól néz ki.

 


7. Érdemes kivenni a kiszemelt cipő talpbetétéjét és ráállni. Ha a lábad lelóg a talpbetétről, akkor egészen biztosan nem lesz megfelelő a cipő mérete. Fontos, hogy legyen szabad rész a lábujjak hegyénél. A lábad legszélesebb része se lógjon le a betétről, és a sarkad is kényelmesen férjen rá a betétre. (Most nem írok az egyedi talpbetétekről, de mindenképp az a legjobb választás.)

Legyen hely a lábujjak előtt és a lábfej is férjen rá a talpbetétre.  

8. Olyan zokniban próbáld a cipőt, amiben futni is fogsz.

9. Mindenképp fuss a kiválasztott cipőben, még az üzletben. Nyugodtan hagyatkozz a szubjektív érzéseidre. Ha valamiért nem kényelmes, úgy érzed, hogy ez nem a te cipőd, akkor ne hagyd rábeszélni magad.

10. Minél hosszabb távot futsz, annál inkább megdagad a lábad, ellaposodik, így erre is gondolj a méret meghatározásakor, mikor vásárolsz.

11. Érdemes a délutáni órákra halasztani a futócipő vásárlását, hiszen akkor már fáradtabb a lábad, picit meg van dagadva,  nagyobb a mérete, mint reggel vagy délelőtt.

12. Érdemes akár 10-15 percet is eltölteni a cipőben. 1-2 perc alatt nem tudod eldönteni, hogy kényelmes-e a kiválasztott cipő.

Tudtad mekkora cipőben fut Lubics Szilvi, Papp Kriszta vagy Maráz Zsuzsa?

Lubics Szilvia ultrafutó normál cipő mérete 39-es. Azt mondta, hogy körömcipőkből időnként vesz 40-es méretet, hogy kényelmesebb legyen. A futócipői viszont mind 42-esek. Ez 3 számmal nagyobb méretet jelent! Papp Kriszta, aki profi futó, igazi szélvész kisasszony, ugyanakkora cipőkben fut, mint amekkorákban az utcán is jár. Elmondása szerint, ő azt szereti, ha a cipő jól rásimul a lábára mindenhol. Nem tapasztalja, hogy puffadna a lába.  Maráz Zsu lába 36-os. A 37-es futócipőket is szereti, de ultra távokon 37,5-es cipőkben fut leginkább.

 

Amit eddig olvastál, többnyire ugyanúgy igaz a hétköznapokban viselt cipőidre is.  Futóként el vagyunk foglalva a futócipőink tökéletes méretével és típusával, holott sokkal több időt töltünk más cipőinkben. Ezeknél is odafigyelsz, hogy mit viselsz? Ha vannak neked is tippjeid, tanácsaid a futócipő méretének meghatározásával kapcsolatban, akkor írd meg!

  Jó futást!

  Györgyi