FutóBaráth Baráth Krisztina blogja
Írj nekünk

Műanyagmentes futást!

Mint Damoklész kardja, úgy lebeg az emberiség feje felett évtizedek óta a Föld műanyagmentesítése és érezzük, tapasztaljuk egyre jobban, mennyire rossz irányba megy a világ. A fogyasztói társadalom virágkorát éli, vesszük agyba főbe a műanyagba csomagolt termékeket - tisztelet a kivételnek.

Eljött a július. Utána sem kellett olvasnom, milyen kihívással állítja szembe magát a társadalom. A csapból is ez folyik. Hála Istennek. Ez az idő is eljött végre. A témáról naponta kell beszélni, és a szó legszorosabb értelmében tenni is érte. Most van itt a pillanat, ha eddig nem vettük figyelembe a tényeket, vegyük vészesen komolyan a dolgot.

Napi szintű probléma a hulladék kezelése, a felesleges műanyag csomagolás a termékeken, a rengeteg gazdátlan zacskó.

Nem papolni szeretnék, mert én is ugyanolyan gyarló ember vagyok, mint bármelyikünk. Odafigyelek rá és tudomásul veszem a helyzetet, de teljesen nem tudom kizárni a műanyagot az életünkből. 

Hétköznapi emberként mit tudok tenni?

Le kell írni akár ezerszer is, beszélni kell róla minél gyakrabban, hogy rögzüljön:

- élelmiszer vásárláskor alap, hogy legyen nálunk egy bevásárlószatyor/táska, amit újra és újra fel tudunk használni

- törekedni kell arra, hogy  olyan termékeket vásároljunk, aminek a csomagolása minimálisan kevés vagy egyáltalán nem tartalmaz műanyagot 

- zöldségek, gyümölcsök, pékáru vásárlásakor kis vászon vagy akármilyen újrahasznosítható tasakba helyezzük az árut

- felejtsük el a műanyag palackba csomagolt üdítőket, ásványvizeket és a szívószálas gyümölcsleveket. Ha nagyon muszáj, vásároljunk inkább nagyobb méretű tetra pack csomagolású gyümölcslevet (bár ez sem a legjobb választás), de még praktikusabb és finomabb, ha házi készítésű üveges szörpöt vásárolunk és fogyasztunk szódával vagy vízzel. Isteni! Nem mellesleg egy kis családi vállalkozáson alapuló manufaktúrát szívesebben támogatok, mint egy multit.

 

Ez nem igénytelenségre vall, hanem tudatosságra. Magyarországon kiváló minőségű a csapvíz és nem mellékesen egy ásványvizes palack töredékét fizetjük érte. 

Futóként mit tudok tenni a környezetünkért és a műanyagmentesítésért?

A futás számomra olyan tevékenység, ami egyfajta pozitív életszemléletet és környezettudatos életvitelt hordoz magával.

Fizikai fájdalmat érzek, ha az utcán vagy bárhol szemetet látok eldobálva, ha látom egy étterem teraszán kényelmesen ücsörgő, műanyag szívószálból szürcsölő embereket vagy a sokkoló képeket az interneten az óceánokban szigetté összeállt műanyag hulladékhegyekről.

Tiszta futás autómentesen (kivéve versenyek)

Átlagosan heti 5x futok. Edzésre soha nem megyek autóval, egyszerűen kilépek az ajtón és futok. Ha kell, elfutok a közelben lévő erdőig, futok szántóföldek mentén, futok városban. Mindegy, hogy hol, csak ne kelljen hozzá autó. Pont ez a lényeg benne. Az önerőből történő helyváltoztatás és a hozzá kapcsolódó szabadságérzet.

Ez alól a versenyek a kivételek, oda kénytelen vagyok autóval menni. Jó lenne összeállni másokkal, de a gyerekek miatt mindig rohanok. Egyik lábam itt, a másik ott. Versenyek után nincs nagy pihenés, robogok haza amilyen gyorsan csak tudok. 1 hibapont jár nekem ezért.

Hétköznapi edzések műnyagmentesen

Edzésre nagyon ritkán viszek táplálékot és folyadékot. Kék kutakból megoldom a frissítést, kajára nem igen van szükségem. Ha mégis, akkor  müzli szeletet vagy szőlőcukrot viszek magammal. Itt is jár egy hibapont, mert ezek is műanyag csomagolásúak, de legalább ritkán fogyasztom. Versenyen igyekszem minél több ételt/italt a közös frissítőpontokból meríteni, de néhány műanyag csomagolású zselé azért befigyel. 

Fuss terepversenyen!

Idei évtől kezdve a terepversenyeken van a fő hangsúly, ahol a szemetelés, a műanyag pohár tiltólistán szerepel. Mindenkinek a saját kulacsából, poharából kell megoldania az ivást, különben a versenyen sem indulhat. Terepversenyen általában a kötelező felszerelés része a kulacs/pohár. 

A városi versenyeken is előtérbe került már a műanyagmentesítés, lásd idei London Maraton, ahol a műanyag poharak helyett a versenyzőknek lehetőségük volt biológiailag lebomló, ehető barnamoszatból készült folyadékgömböcskéket magukhoz venni. Előbb-utóbb a több tízezres tömeget vonzó versenyeken is megoldást kell találni a környezet műanyag pohár és palack tehermentesítésére, mert szörnyen fájdalmas látni a műanyag pohár halmokat és eldobott zselé tasakokat annak ellenére is, hogy az önkéntesek amint tudják, összegyűjtik és szelektálják azokat.

Vásárolj újrahasznosított futóruházatot!

Egyre több márka hasznosítja fel a műanyagot és készít ruházati terméket, futócipőket PET palackok újrahasznosításával. Az Adidas volt ebben az úttörő, de már a Tchibo-nál is láttam ilyen termékeket. Ne gondold, hogy óriási vagyon mindez. Épp ellenkezőleg, elérhető áron kapható. Egy újrahasznosított anyaggal készült futócipőhöz kb. 13 PET palackot használnak fel. A PET palackokat poliészterszálakká alakítják és a nejlonhulladék is metamorf folyamaton megy keresztül, így azt is vissza tudják forgatni ruházati termékekbe.

Tiszta táplálkozás műanyagmentesen

A futókról (sportolokról) profi és amatőr szinten is köztudott, hogy  tudatosan odafigyelnek a táplálkozásra, a szervezetbe bevitt ételek tisztaságára. Beszélhetek erről többes számban, hiszen mindannyian arra törekszünk, hogy a minőségi sport űzése mellett a táplálkozás is hasonlóan minőségi legyen. Előrelátóan gondoskodunk a napi zöldség/gyümölcs adagról, a főétkezésről és az edzések utáni fehérje és szénhidrát pótlásról. Előszeretettel készítjük el otthon a tápanyagdús, egészséges süteményeket, édességeket.

Ez mind teljes mértékű odafigyelést kíván. Munkába/edzédre menet eltesszük az otthon előre elkészített kis gyümölcs/zöldésges dobozt, ebéd dobozt, palackban visszük a napi smoothie és víz adagot, majd újratöltjük.

Mi, futók, nem szemetelünk és feltételezem, hogy közülünk mindenki kerüli a káros szenvedélyeket (dohányzás, alkohol fogyasztás, drog).

Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!

Műanyagmentes, boldog életet mindenkinek!