FutóBaráth Baráth Krisztina blogja
Írj nekünk

Készen állok rá?!

Gondolatok a Piros 85 terepfutóversenyről

Nyakas kör 25 km | 2020. június 13-án a Nyakas körön

Július elsején, mikor megnyílt a nevezési felület, beneveztem a Piros 85 terepfutóversenyre. Persze nevezni minig könnyű, nem igaz? Kitöltöm az adatokat, átutalom a pénzt és kész.

De mi is az a Piros 85?


Egészen pontosan 87,86 km hosszú terepfutóverseny, 3205 méteres szintemelkedéssel a Pilis és a Budai-hegységben.
"A" pontból "B" pontba tartó verseny, rajt: Budapest, Csillagház Általános Iskola, cél: Budaörs, Herman Ottó Általános Iskola.

A nevezés óta tudat alatt nyomás van rajtam. Érzem, ahogy összenyom belülről az érzés, hogy vajon érett és felkészült vagyok-e mindehhez. A futásra fordított eddigi 7 évem, a lefutott km-ek és a tapasztalat elég lesz-e, hogy célba érjek?
Lehet, hogy más nem töpreng ennyit ezen, de én totálisan rá vagyok kattanva. Nem tudom félvállról venni. Nem tudom az elkövetkezendő időszakot csak úgy lazán felfogni. Erre edzeni kell kőkeményen.

Még sok munka áll előttem és a kérdőjel mindig ott lebeg a fejem felett, hogy képes leszek-e rá.
A biztosra szeretek menni. Nem akarom, hogy a szenvedésről szóljon, élvezni szeretném a versenyt.

Csak lazán...
|
Azért nem görcsölök rá a versenyre állandóan. :-)

 

Kb. fél éve viszonylag sokat vagyok terepen, a futások óraszáma is megfelelő, de 20-30 km-nél hosszabb futásokat nem tudok összeszervezni egykönnyen a család miatt. És ez nagyon fáj a szívemnek. Kellenek a hosszú futások, igazán ott találkozhatok a felmerülő problémákkal, megoldandó feladatokkal és akkor jöhetnek elő a hiányosságok is.

Terepen
|
Viszonylag sokat futok terepen. Tudom, hogy minden km-rel és megküzdött emelkedővel közelebb kerülök a versenyhez.

 

 

Addig, amíg összehozok egy hosszabb futást, tesztelem magam a melegben. Akár délben vagy kora délután is kimegyek futni, nagy páratartalom, hőség ilyenkor nem számít, menni kell és kész.
Akkor is érhetnek olyan benyomások, amiken túl kell esni és át kell lendülni egy-egy nehéz ponton.
Hétköznap egy sima terepes futás során is tudok szenvedni eleget. A meleg, a meredek emelkedő miatt, vagy hogy lassú vagyok. 

Délben futás
|
Tesztelem magam melegben is. Előtte pedig jól rákészülök: bekenem magam naptejjel, befújom magam szúnyog-és kullancsriasztóval, viszek magammal folyadékot, szőlőcukrot, erdőben futok. Itt épp a kép bal oldalán látható erdőből jövök.

 

A napok, a hetek a felkészüléssel telnek. Tudatosan erre gyúrok fejben és testben is. 
Néhány versenyt próbálok addig is beikatni, mert azok nagyon jó iránymutatók tudnak lenni.


Ha megbirkózom a felkészüléssel, ha belefér a családi életünkbe, ha nem zsigerel ki teljesen, akkor ott leszek a Piros 85 rajtjában október 23-án!