FutóBaráth Baráth Krisztina blogja
Írj nekünk

Éjjeli futó vagyok

FutóBaráth blog

Sokszor csak az esti órákban jut idő a futásra.

Késő van. 23:30.  Barátnőmmel csetelek. Kivel mással az éjszaka közepén. Egy London-os feliratú futócipő képét küldtem át neki. Imádja Londont.  Ahogy én is.  Ahova együtt utaztunk kettesben csajos napokat tartva. Pont arra gondolunk egyszerre, de jó lenne ilyen cipőben együtt futni és milyen menők lehetnénk...

 

A hálószoba ablak kitárva. Meleg, nyári éjszaka van. Tompa zajt hallok kintről: az autók suhanása. Egy szellő megfújja a szélforgónkat a teraszon. Nyikorog egy kicsit. A vonat épp most ment el. Felhallatszik a zúgása ide, a dombra, ahol lakunk. Férjem mellettem alszik, egyenletes szuszogását hallom.

Hirtelen apró neszt hallok kintről, miközben bepötyögöm a válaszüzenetet a barátnőmnek.

Egyenletes, gyors lépések egymás után. Csak egy pillanat volt az egész. Futócipő susogása, ahogy az aszfaltot érinti. Felismerem a hangját, ez biztosan az. Az első gondolatom: de jó neki! Hiszen fut! Irigykedem.

Pedig tegnap én is pont ezt tettem,  futottam kint éjszaka, a sötétben. A nyári, langyos éjszakában. Mostanában egyre gyakrabban. Nekem az éjszaka, a sötétség a barátom. Hétköznap csak ekkor tudok elszakadni a családtól, hogy kimenjek edzeni. Éppen ezért napközben, amikor jövök-megyek, intézem a teendőimet, beszippantom a jóleső, meleg napfényt, ha már futás közben nem tehetem. Így  teljesen felpezsdülve vetem bele magam az éjszakába. Sokan emiatt nem tartanak normálisnak.

"Éjszaka futni? Minek? Miért? Nem veszélyes?"

Nem értik, pedig nagyon egyszerű. Végre önmagam lehetek. Végre  a saját igényemet is kielégíthetem. Csinálhatom azt, amit szeretek.

Suhanok az éjszakában. Már nagyon vágytam rá, hogy elinduljak. Csend és béke van mindenütt. Sok házban világít még a lámpa. Elképzelem, vajon mit csinálnak e késői órában? Bulizni induló fiatalokat látok az utcákon, az egyik parkban szól a zene, éjszaka is él a város.

Közben azért haladok, nézem az időt, a lábamat magam előtt, el ne essek a kevésbé kivilágított helyeken. Sötét van, ugyanakkor világos is az erős lámpafénytől. Otthonosan érzem magam már a sötétben. Nincs rossz érzés bennem, sőt inkább hajt a kíváncsiság. Találkozok-e futóval, mint legutóbb, amikor egy lány keresztezte az utam? Diszkréten biccentettünk egymásnak. Ilyenkor megnyugszom és nyugtázom, nem vagyok egyedül. Sokan vagyunk éjjeli futók.

Tudom majd tartani a tempót? Be tudom fejezni ugyanazt a kört jobb idővel? Lesz kedvem még a végén 1-2 kilométert rádobni az edzésre? Erős vagyok, úgy érzem, mindenre képes vagyok.

Csend és békesség vár, mire visszaérek a házunkhoz. Ilyenkor van időm hosszabban nyújtani. Még ez is jobban esik kint a szabadban. Kellemesen elfáradtam, de nem vagyok túlpörögve.

Az ajtón egy nyugodt és boldog nő lép be. Zuhanyzás közben is mosolygok, örülök, hogy kimentem és megcsináltam, amit elterveztem. Lefekvés előtt az utolsó utam a gyerekszobába vezet. Nyomok még egy-egy puszit a szuszogó gyerekek homlokára. És végleg lezárom ezt a napot.