Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Hétvégén Yours Truly - a legnagyobb téli futóbuli

YoursTruly Dunakeszi 2018

Közösségi futás és ciber "verseny".

Hivatalosan 25 vagy 50 kilométer teljesítése és a közösségi futás ereje az, ami a Yours Truly kezdeményezést életre hívta. De nem kell aggódni annak sem, aki nem tud egyszer vagy kétszer 25 kilométert lefutni, nyugodtan lehet kisebb távokra is csatlakozni az országszerte sok helyen szerveződő közösségi futásokhoz. Nem hallottál még a Yours Trulyról? Akkor figyelj, mert a hétvégén lesz! Cikkünk végén az ország egyik legnagyobb Yours Truly futását szervező Bitliszbá-val is készítettünk egy villáminterjút.

Yours Truly - félig verseny, félig közösségi futás

A Yours Truly egy finn kezdeményezésű futóesemény, ami az év legunalmasabb és futás szempontjából legingerszegényebb időszakára datálódik. Minden január és február utolsó vasárnapján kerül megrendezésre. Illetve a megrendezés szó egy kicsit félrevezető, mert bárhol végezhető, egyedül is lefutható. A klasszikus távok 25 és 50 km, de nyugodtan lehet ennél kevesebbet (vagy akár többet) futni. Ez most így egy picit zavarosnak tűnik, igaz? Adott a futás, és ha a 25 vagy 50 kilométeres távok valamelyikét választod az adott napokon, és egy GPS-es futókütyüvel megörökíted a futásodat, akkor elküldheted azt egy nagy, nemzetközi táblázatba. Nincs megadott helyszíne a programnak és az adott napokon kívül szigorú időpontja sem a futásnak. Ez egy közösségi futás, amit egyedül is lehet csinálni, de miért ne futnál közösségben, hisz országszerte sok helyen szerveznek ilyenkor közösségi futásokat.

A 2019-es Yours Truly futásokat versenynaptárunkból is elérheted. 

De miért jó a Yours Truly-n futni?

A hosszú alapozásból kizökkent

Jakus Béla futóedzőnk szerint: „A tél az alapozás tradicionális időszaka. Ekkor viszonylag sokat és alacsony intenzitással futunk. Általánosan elmondható, hogy ezen edzések fő céljai az aerob kapacitás növelése, zsíranyagcsere javítása, az izomzat erősítése. Ilyenkor nem fókuszálunk a gyorsaság fejlesztésére, ez az időszak nem az intenzív edzésekről, főleg nem a versenyzésről szól.” Rendben, de ember legyen a talpán, aki nem unja a hidegben és sötétben róni az utcákat vagy a köröket a futópályán. Igen, az alapozó időszak elég unalmas. Persze fel lehet dobni közösségi futásokkal, de még a legelszántabbaknak is össze kell néha szorítani a fogukat edzés előtt. Egy Yours Truly  pedig szuper alkalom, hogy feldobd a hétvégi hosszú futásodat.

Csapatban könnyebb

Még akkor is, ha nem együtt fut folyamatosan mindenki, egyszerűen gyorsabban telnek a kilométerek társaságban. Biztosan ismered azt az állapotot, amikor elhatározod, hogy márpedig hajnalban nekiindulsz a hosszúnak, aztán mégis kinyomod az órát mondván, hogy ráérsz 10-kor indulni. A 10-ből dél lesz, de akkor meg már itt az ebéd idő, aztán este vagy másnap a lelkiismereted kivezényel futni. A Yours Truly eseményekre bizony oda kell érni, hisz van egy hivatalos rajt időpont. Szuper találkozni a futótársakkal, akikkel az őszi versenyek óta talán csak a Facén tartod a kapcsolatot. A rajt előtt megy a csacsogás, de sokan futás közben sem állnak le, hiszen ez a program nem a tempóról szól (persze mindig vannak kivételek), így futás közben jó kis beszélgetéseknek lehetsz részese. Arról nem is beszélve, hogy a legtöbb helyen batyus futásról van szó, azaz van egy központi frissítő asztal, ahová mindenki hoz egy kis finomságot, így körözés közben lehet nassolni, frissítés címén. :) 

 
YoursTruly Dunakeszi 2018
|
A Yours Truly batyus futóbuli, mindenki visz enni és innivalót a frissítőasztalra.

 

Kipróbálhatod a versenytaktikát

A verseny nélküli alapozás arra is alkalmas időszak, hogy teljesen elfelejts versenyezni. Például emlékszel még, hogy milyen frissítés vagy reggeli jött be a legjobban a versenyek előtt? Vagy mennyivel a futás előtt optimális számodra ébredni? Ha nem emlékszel pontosan, mi is vált be, itt a szuper alkalom egy tét nélküli próbára. Ha pedig emlékszel, akkor sem biztos, hogy ugyanaz a zabkása vagy pirítós még mindig ugyanolyan jó verseny előtt, mint tavaly. A Yours Truly remek lehetőség modellezni a versenyzést és mindent, ami azzal kapcsolatos: a tempót (ha a téli talajviszonyok engedik), a bolyozást, a reggelit, az ébredést, a rajtolást, a futás közbeni frissítést, a verseny utáni étkezést, a regenerálódást. Mindent próbálj úgy csinálni, mintha a nagy tétversenyeden lennél, és biztos, hogy tanulságos lesz a futás, meglátod, mi működik és mi nem.

Megnézheted, hol tartasz

Enyhén szólva nehéz úgy szintfelmérőt futni, hogy csak kisétálsz a futópályára és elindulsz önmagadat hajtani - persze van aki képes rá, de nem egyszerű. Egy téttel bíró Yours Truly futás, hiszen a sok-sok futótárs miatt a futóverseny szimulációja adott, remek lehetőség egy januári állapotfelmérésre. Ha egyedül teljesíted a Yours Truly-t és nem csatlakozol közösséghez, akkor is motiváló lehet, hiszen tudod, hogy az eredményed szerepelni fog egy nemzetközi adatbázisban, így biztosan jobban odateszed magad, mintha magadnak regisztrálnád le az edzésedet. Fontos, hogy bármilyen eredményt is fuss, az alapozás közepén ne várj magadtól hatalmas PB-ket, ez az időszak nem is arra való.

Yours Truly futások:

Január 27.

9:00  Péterhalmi Erdő

10:00 Dunakeszi, Gizella utca 37. 

10:00 Budaörs Városi Uszoda és Sportcsarnok

10:00 Margitszigeti Atlétikai Centrum

10:00 Kiskunfélegyháza Petőfi tér

Február 24.

10:00 Pesterzsébet Vasút sor

Yours Truly futások a versenynaptárunkban.

 

 

Bitliszbá, alias Bakos Gábor az ország legnagyobb Yours Truly eseményét szervezi évek óta. Ha valaki, ő mindent tud a Yours Truly futásokról. Vele beszélgettünk.

 
futo.blog.hu
|
Bakos Gábor, futókörökben Bitliszbá' a legnagyobb hazai Yours Truly szervezője. Rendezvényén több százan vesznek részt évről évre.

Mióta szervezel eseményt a Yours Truly-ra?

2012-ben kezdtem el. Az előzmények régre nyúltak vissza. 2010-ben a BSZM felkészülés részeként futottam először a YT 50-es távját egy 20-30-40-50 km-es sorozatterhelés záró etapjaként. A Margitszigeten a középső úton futottuk, féltávnál forralt boroztunk. Rá egy évre újra. 2012-ben is ez volt a terv, de Moós Gergő, aki akkor még dunakeszi lakos volt, felvetette, hogy nem akarunk-e közösen szervezni egy YT-t. Ebből az lett, hogy én szerveztem, ő meg hozta a DK közösséget, illetve az első két évben a Nike futóklub is hivatalos eseményének hirdette meg a nálam rendezett Your Truly-t

Milyen útvonalon megy a rendezvény?

Egy 2,8 km-es körön, ami csekély forgalmú utcákon halad, egy nagyon csendes kertvárosi részen, és az egyetlen „nagyobb” kereszteződést a helyi polgárőrök biztosítják.

Miért különleges a Dunakeszi YT? 

YT-t sok helyen futnak. Általában kisebb csapatokban. Nálunk általában 100 fölötti a létszám, ezért mindig látsz futót, beszélgethetsz, és a frissítőasztal a „batyus” szervezésnek köszönhetően mindenféle jóval ellátott. A hangulat azért különleges, mert vannak olyan futók akik az őszi idény befejezése óta nem látták egymást, és évek óta fixen itt találkoznak az új évben először. Tényleg baráti légkör fogadja az ide látogatókat.

Milyen „bolyok” alakulnak ki?

Általában van egy gyorsvonat a 25 kilométeres távon. Ez a csapat 4 p/km vagy még gyorsabb tempóban kevesebb mint 2 óra alatt lezavarja a távot, majd biztatja a még pályán lévőket. Aztán tényleg spontán bolyok alakulnak csak ki, mert ez nem verseny. Ez egy futóesemény, aminek a célja a mozgás maga.

Milyen nehézségekkel kell szembenézni szervezőként? 

A nehézségek azért vannak, hogy megoldjuk. Van kapcsolatom, hogy a Közüzemi Kft. leszórja és csúszásmentessé tegye az utat, de mivel nem versenyt szervezek, ezért az itt futók mind az időjárással, mind az útviszonyokkal együtt fogadják el az eseményt. Segítenek a polgárőrök, és a rendőrség is felügyeli az eseményt.

Milyen pozitív élmények érnek ezeken a futásokon?

Nem igazán lehet leírni, hogy milyen öröm látni futóbarátaimat nálam futni, azt sem igazán lehet, hogy október táján elkezdik kérdezgetni, hogy most is lesz-e YT. És ugye a második szervezés után az egyik futó nevezte el a kört „bitliszbá-ring”-nek. No, meg Sanyosz mester szerint: a dunakeszi YT, a Yours Truly-k monacói nagydíja!

Dunakeszi Yours Truly statisztikák évről évre

2018-ban 109 regisztrált futó vett részt a programon,  2890km-t futott

2017 94 futó - 2513 km

2016 153 futó - 3730 km

2015 151 futó - 3593 km

2014 201 futó - 5052 km

2013 193 futó - 3671 km

2012 111 futó - ?? km


Mivel készüljön, aki nálatok szeretne futni?

Mindenképpen készüljön batyuval. Meleg tea végig lesz a frissítőasztalon és poharakkal is készülünk.Frissíteni a batyukból összedobott kínálatból fogunk. Öltöző melegedő nem lesz, ezeknek szponzorálása még nem megoldott, de mobil WC nélkül idén sem maradunk. 

Gyertek, jó lesz!