Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

VO2 max: tényleg olyan fontos, mint sokan gondolják?

By jacoblund | Amatőr sportolóként a VO2 max mellett más értékekre is érdemes figyelni

Amatőr sportolók esetében nem biztos, hogy ez a legfőbb mutató.

A közösségi média felületein gyakran látjuk, hogy büszkén posztolják ki az emberek, milyen magas a VO2 maxuk. Mások pedig szinte rosszul érzik magukat azért, mert nekik „csak” ennyi vagy annyi ez az érték. Tény, hogy a VO2 max az edzettség egyik indikátora lehet, de amatőr sportolóként van ennél fontosabb mutató is!

 

Mi a VO2 max?

Sokáig a VO2 max volt az egyetlen olyan érték, amit laborban mérni tudtak, ezért hamar bekerült a köztudatba, és a mai napig ott is maradt. A VO2 max a maximális oxigénfelvevő képességet jelöli: mennyi oxigént tud a szervezet felvenni, szállítani és felhasználni. Ez az érték mutatja meg az aerob képességed felső határát. Fontos megjegyezni, hogy a VO2 max nem fejleszthető a végtelenségig, a genetika, a nem és az életkor is gátat szab a javulásának!

 

Minél nagyobb, annál jobb?

A VO2 max tehát azt mutatja meg, hogy mennyi oxigént tud a szervezeted felhasználni edzés közben. Ha keveset (tehát a szám alacsony), akkor hamarabb elfogysz és besavasodsz, ha sokat (tehát a szám magas), akkor több oxigén jut a dolgozó izmokba, így a lassulás, vagyis az oxigénhiányos állapot magasabb intenzitásnál következik be. A VO2 max értéknek a gyakorlatban főleg résztávos edzéseken vagy rövid, 2-3 kilométeres távokon van jelentősége. De ha maratonra, félmaratonra, Ironmanre vagy 20 percél hosszabb terhelésre készülsz, akkor az lesz a mérvadó, hogy a VO2 max értéked hány százaléka az az intenzitás, ahol gyorsan, fenntarthatóan, lassulás nélkül tudsz futni.

 

Koncentrálj a küszöbre!

Érdemes-e tehát túl sokat dolgozni egy olyan mutató fejlesztésén, ami az aerob képességek elméleti határát jelöli, vagy van olyan indikátor, ami ennél sokkal fontosabb? Egy maratonon, félmaratonon, Ironmanen még a közelében sem leszel a VO2 maxhoz tartozó intenzitásnak! Sokkal fontosabb, hogy mikor kezdesz el savasodni, vagyis az, hogy hol van a laktátküszöböd. Ez az a pont, ahol beindul a tejsavtermelődés. Ez határozza meg, hogy mi lesz maratonon vagy félmaratonon az utazótempód, amit lassulás nélkül, hosszú ideig fenn tudsz tartani. Ez lesz a VO2 maxod bizonyos százaléka. Amatőr sportolók esetén tehát sokkal fontosabb a laktátküszöb fejlesztése, mintsem törekedni a minél magasabb VO2 max értékre (amit aztán nem tudsz kihasználni).

A VO2 max érték esetén érdemes a tendenciákat figyelni: ha nő, akkor javul az edzettséged. Ha csökken, akkor romlik. De az, hogy 35 vagy 45, szinte teljesen mindegy.