Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Ultrafutás, az mi is?

Néhány fontos tudnivaló az ultraversenyekről.

Ultra, ultrafutó, ufó – aki ultra távú futóversenyeket teljesít. Ha érdekel, mi is számít ultrafutásnak, milyen különböző versenyek vannak, olvasd el írásunkat! Már az elején szeretném lelőni a poént: igen, sétálni, megállni és tolalettre menni is lehet verseny közben – a legtöbben ugyanis ezt szokták kérdezni. 

 

Mi is az ultrafutás?

Ultramaratoni távnak minősül minden olyan verseny, ami a maratoni táv, vagyis 42,195 kilométer fölötti futást jelent. Igen, a 43 kilométer már ultra a definíció szerint, de bizonyára te is érzed, hogy ez nem ennyire egyszerű. Ultramaratoni táv egy 50 kilométeres verseny és a Spartathlon is a maga „csekély” 246 kilométerével, a kettőhöz mégis más lelkiállapot, felkészülés és tűrőképesség szükséges. Ez nem azt jelenti, hogy az egyik könnyebb vagy nehezebb, hanem azt, hogy más. Gondolj csak bele: egy igazán tempósan megfutott 5 kilométer tud olyan nagy kihívás lenni, mint egy félmaraton. Van, aki ebben jobb, van, aki abban.

Ki az ultrafutó?

Aki maratoni táv fölött fut. Pont. Lehetne ennyi a meghatározás, de itt is bőven adódnak kérdések. Az, hogy ki és mikor jellemzi magát ultrafutónak, az vérmérséklet kérdése. Például, ha ultra távokra készülök, akkor ultrafutó vagyok? Vagy csak akkor, ha futás közben túl vagyok legalább egy maratonon? Vagy ha több mint n+1 ultrát futottam már életemben? Ha 50 kilométert futottam, vagy csak akkor, ha 200-at? Bennem ezek állandó kérdések, hiszen ezek a címkék nincsenek pontosan definiálva. Mindenki döntse el maga!

 

Különböző ultrafutó versenyek

Nem minden ultraverseny ugyanolyan, az ultrafutó verseny nem egy típust határoz meg, inkább csak a megmérettetés hosszára vonatkozik. A megoldásra a különféle versenyek különböző lehetőségeket kínálnak. Itt is személyiségfüggő, hogy kinek melyik tetszik jobban, nincs könnyebb vagy nehezebb.

A-ből B-be vagy körözős

Amikor egyik helyről a másikra futnak a verseny indulói, az A-ból B-be verseny. Például a Spartathlon alatt a versenyzők Athénból indulnak, a cél pedig Spártában van. A két város közötti utat kell a kijelölt útvonalon megtenni, természetesen futva. Ilyen versenyeken bizonyos kilométerenként vannak úgynevezett ellenőrzőpontok, ha ezek közül a futó kihagy egyet is, kizárják a versenyből. Ez nem azt jelenti, hogy két pont között arra csámborog, amerre csak akar. Az ilyen típusú versenyek előnye, hogy haladsz valahova, oda kell érni valahova, ami extra motivációt ad, a hátránya viszont, hogy a logisztikát éppen ezért nehezebb összehozni.

A körözős versenyek esetében a pálya egy viszonylag rövid „kör”, ez terjedhet 400 métertől egészen 5 kilométerig is. Nem kell kör alakúnak lennie a pályának, van, amikor egy egyenesen futnak oda-vissza a versenyzők, a lényeg csupán annyi, hogy ezen a pályán lehet gyűjteni a kilométereket. A kör egy pontján jellemzően elhelyeznek egy chipszőnyeget, amin minden egyes körben át kell haladni, ezzel értesül róla a rendszer, hogy a futó még egy környi távot megtett. A körözős verseny előnye, hogy minden kéznél van, nem kell az útvonalra figyelned, viszont fejben nehezebb lehet a „lelki centrifugában”, 1-2 kilométeres körön őrlődni akár napokon keresztül. A legnagyobb körözős versenyek közé tartozik a sárvári 12-24 órás futás (1030 méteres a kör), a balatonfüredi 6 napos futás (926,82 méteres a kör).

Időre vagy távra

Létezik 6-12-24-48 órás verseny és 6 napos ultrafutó viadal is. Ilyenkor a szervező nem határozza meg, hogy a futóknak mekkora távot kell teljesíteni a sikeres versenyhez, csupán azt írja elő, hogy mennyi ideig tart a futam. Abban az adott időben, például 6 órában mindenki annyit fut, amennyit csak tud. Az ilyen időmérő ultrafutó versenyek nagyon klassz lehetőséget adnak a lassabb futóknak, akik félnek, hogy esetleg kicsúsznak egy félmaratoni vagy maratoni szintidőből, de szeretnék kipróbálni a távot, nekik remek alkalom egy ilyen időre futás. Verseny közben ugyanis megállni szabad, lassan futni szabad, sétálni szabad. A legtöbb esetben körözős versenypálya van kijelölve ezeknél az időre futásoknál, tehát ha attól frusztrálódsz, hogy látják a többiek, hogy lassú vagy, megnyugodhatsz, mert nem fogsz senkitől lemaradni, nem fogsz utolsóként célba érkezni.

Amikor távra szól az adott verseny, a verseny szervezői azt a kilométerszámot adják meg, amit teljesíteni kell. Klasszikusan 50 és 100 kilométeres versenyek léteznek, de ilyen verseny az Ultrabalaton is a maga 221 kilométeres távjával. A versenyszervező ilyenkor ugyanúgy ad egy szintidőt, mint egy nagy maratoni vagy félmaratoni versenyen. A sikeres teljesítéshez az adott időkorláton belül kell beérnie a futónak, ha utána érkezik, akkor sajnos nem érvényes a teljesítése.

Terepen vagy aszfalton

Amikor a verseny jellemzően terepen zajlik, akkor terepultráról beszélünk, amikor pedig aszfalton vagy betonon, akkor aszfaltos versenyként szokás emlegetni. Arra vonatkozóan nincsen hivatalos állásfoglalás, milyen kritériumok mellett nevezhetünk egy versenyt terep- vagy aszfaltos ultrának, a versenyszervezőre van bízva, hogy milyen futóversenynek nevezi a saját rendezvényét. Talán a leghíresebb terepultra az Ulltra Trail du Mont Blanc (UTMB, 170 kilométeres verseny 10 000 méter szintemelkedéssel), hazai viszonylatban pedig a Piros85 (P85, 87,86 kilométer és 3205 méter szintemelkedésű verseny) és az Ultra-Trail Hungary (UTH, 112 kilométeres verseny 4182 méter szintemelkedéssel). 

Alvós vagy non-stop

Vannak olyan ultra versenyek, melyek napokra leosztott szakaszokból tevődnek össze. Ilyenkor egy-egy napon megadott kilométert kell teljesíteni, utána pedig csak másnap indul újra a verseny. Ilyen verseny például a Balaton Szupermaraton (BSZM, 196,450 kilométert kell összesen teljesíteni az indulóknak) is, amikor a Balatont 4 nap alatt kerülik meg a futók, de minden nap maraton feletti távot futnak. Ez tehát egy olyan rendezvény, amikor a célba érkezés után még nincs vége a versenynek.

A non-stop verseny nem azt jelenti, hogy nem lehet megállni, pihenni, de az adott ultra távú versenyben nincsen a versenyszervezők részéről beiktatott pihenő. A meghatározott távot (vagy időt) olyan ritmusban teljesítheti az induló, ahogyan szeretné, de ha a szintidőből kicsúszik, akkor kizárják a versenyből.