Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Triatlonos felszerelések - bringa, futás

A triatlon legköltségesebb része a bringázás. Most átnézzük, hogy milyen bringás felszerelésekre lesz szükséged, és a futás cuccait is átnézzük.

Nem tudom, hogy jártál-e már triatlon verseny depójában, de legyen szó kicsi vagy nagy versenyről, én örömömet lelem a szép bringák nézegetésében. Egy klassz bringával élvezetes a tekerés, de ahogy a triatlonosok mondani szokták, a legjobb bringát is tekerni kell. Egy korábbi írásomban az úszás felszereléseit néztük meg. Most a bringás és futó számhoz szükséges cuccokat vesszük sorra. 

Bringa

Ha bringát szeretnél venni, akkor lehetőleg országútit keress. A megfelelő bringa kiválasztása nem egyszerű feladat, de az egyik legfontosabb szempont a megfelelő méretválasztás. 

Bringás cipő

Aki egy picit is komolyan gondolja a triatlonozást, az fontolja meg az országúti cipő és patentpedál beszerzését. Ennek a lényege az, hogy a cipő aljára szerelt stoplit bepattintod a hozzáillő pedálba, így húzni is tudod, vagyis teljesen körbe tudsz tekerni, így a hatékonyság jelentősen nő. Persze sima taposópedállal és sportcipőben is végig lehet menni egy versenyen, de rengeteg energiát spórolunk a patentpedállal.

Sisak

A sisak életet menthet, nem véletlen, hogy a triatlon versenyeken kötelező a használata. Sisak nélkül nem engednek elrajtolni. Fontos, hogy megfelelő méretet válaszd.

Pótbelső, kispumpa, gumileszedő

Defektet kellemetlen. Ha nem tudunk a helyzettel mit kezdeni, az viszont még nagyobb szívás. Tanuljunk meg belsőt cserélni, és mindig legyen nálunk a fenti hármas, hogy ne egy defekt miatt kényszerüljünk feladni egy versenyt. 

Kulacs

Gyakorolj menet közben inni, illetve kivenni és visszatenni a kulacsot. Legtöbben két kulaccsal tekernek, amit akár a vázra, akár a kormány elé vagy az ülés mögé is el lehet helyezni. Neked kell kitalálni, hogy mi a legszimpatikusabb. A legtöbben általában a vázra szokták helyezni a kulcsokat.

Bringásnadrág

Különös ismertetőjele a vastag szivacs a lábad között.

Tippem: NE vegyél alá bugyit, úgy sokkal kényelmesebb.

Kamásli

Ha hidegben bringázol és nem csíped, hogy lefagy a lábad, azonnal szerezz be egyet!

Bringásmez

Edzésekhez fogod használni. A gumis derekrészt egy szilikon csík egészíti ki, ezért nem csúszik fel, akkor sem, ha előre dőlve tekersz. Szép nagy zsebei vannak hátul, ide lehet tenni az életmentő banánt, kispumpát, szempillaspirált és rúzst ☺

Napszemcsi

Nem csak a nap ellen kell védekezni, de a szél/por/gonosz kis bogarak is kellemetlen meglepetést tudnak okozni, ha a szemedbe kerülnek. Nekem négy év alatt nem sikerült olyat találnom, ami megfizethető ÉS jól is áll, de azért hajrá! ☺

Kesztyű

Párnázott, zselés, pihe-puha lágyság annak, aki úgy szereti.

Futás

Futócipő

Mindenen lehet spórolni. A futócipőn is, csak azon nem érdemes. Ne vegyél gagyit, nézesd meg szakemberrel, vagy szakboltban a lábadat, segítenek majd, hogy milyen cipő kell a lábadra. Sokféle anatómiai eltérés van a lábak közt, és komoly sérüléseket előzhetsz meg a megfelelő cipő kiválasztásával. 

Triatlonos futócipő

Ha van rá kereted, akkor versenyekre ajánlom. Olyan a belső kiképzése, hogy elvileg zokni nélkül is kényelmes, tehát használata lerövidíti a depóban töltött időt. Profiknak kötelező, nekünk, lelkes amatőröknek a menő színei miatt csoroghat utána a nyálunk.

Sport zokni

Ne becsüld alá a jó zokni fontosságát. Rengeteg fájdalomtól és vízhólyagtól menthet meg. Ne csúszkáljon, stimmeljen a méret és legyen külön bal-jobb lábas.

Futó felső

Lehetőleg technikai anyagból készüljön. Kerüld a pamutot, mert kidörzsölhet, illetve megszívja magát izzadtsággal és úgy is marad. Ez főleg télen hátrány.

Sportmelltartó

Legyen megfelelő a méret és tartson rendesen. Nagy cicihez széles vállpánt dukál, kismellűek az egyszerűbb toppokat is választhatják.  Nem voltam jó fizikából, de ebben lehet valami. Viccet félretéve, a jó minőségű sportmelltartó nagyon fontos!

Triatlonos mez

Ha versenyen is tervezel indulni, akkor érdemes beszerezned egy triatlonos mezt. Ennek két fajtája van: az egyrészes és a kétrészes mez. A női egybe mezek általában elől cipzárasak. Ezeket rövidebb versenyekre érdemes hordani, mert macerás belőle kihámozni magad a verseny hevében, 40 fokban, ha épp rád jön a pisilés, vagy egyéb. Én személy szerint a kétrészes megoldást preferálom, mert egyszerűbb benne öltözni/vetkőzni.