Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Tanuld meg a futónyelvet

Néhány kifejezés, amit futókörökben gyakran használnak.

Minden sportnak megvan a saját nyelvezete, tele olyan kifejezéssel, amit a kezdők nem mindig értenek. Most nekik nyújtjuk át szeretettel ezt a mini futó-szakszótárt.

 

Anaerob és aerob edzés

Szervezetben kétfajta energiatermelő folyamat működik: az aerob és anaerob. Az aerob edzés során a testmozgáshoz szükséges energia előállítása nagy mennyiségű oxigén felhasználásával történik. A szervezet a rendelkezésére álló energia-tartalékokat (szénhidrátokat és zsírokat) oxigén segítségével mozgósítja, s így biztosítja az izmok számára szükséges energiát. Aerob edzésről akkor beszélünk, amikor a mozgás viszonylag csekély vagy közepes erőkifejtést igényel, azaz nincs lihegés vagy kifulladás és oxigén felhasználása mellett történik az energianyerés.
Anaerob mozgásnál viszont az izommunkához szükséges energia előállításához a szervezet számára nem áll rendelkezésre elegendő oxigén. A magas intenzitása miatt, az anaerob tartományban történő mozgás csak rövidebb ideig tartható fenn. Anaerob folyamat játszódik le az összes olyan edzésen, ami intenzív erőkifejtést igényel, mint mondjuk a sprint futás.

 

BSZM-HHH-LeFaGYSZ és a többi

Ha egy közösségi edzés után röpködnek körülötted a három-négybetűs mozaikszavak, ne ijedj meg, nem idegen nyelvű közösségbe kerültél, sporttársaid csupán a futószlengben gyakran előforduló verseny-, vagy futóhelyszín rövidítéseket használják. Így például a BSZM a Balaton Szuper Maraton nevű versenyt jelöli, a HHH a Hármashatár-hegyet, a LeFaGYSZ pedig egy téli teljesítménytúra, ami nem más, mint a LegF@szább Gyerekek Szívatása. A példasort persze végtelenségig folytatható.

 

Chip

A chipért letéti díjat kérünk - írják a versenykiírások. De mi az a chip? Ez egy olyan aprócska érzékelő, mely segítségével egy versenyen a futásod idejét mérnik. Vannak a cipőfűzőbe fűzhető verziók, ezeket mindig vissza kell adni. Illetve szintén letéti díjas a ujjra fűzhető úgynevezett dugóka. Ezt a módszert általában terepfutóversenyeken használják. Egy dugószerű érzékelőről van szó, melyet az ujjadra fűzve viselsz. A versenyen elhelyezett mérési pontokon, be kell dugni a kis eszközt a mérőbe, hogy rögzítse a ponton mért idődet. A nagy futóversenyeken a rajtszám hátuljára rögzítik a chipet,és nem kell érte letéti díjat fizetni. 

Ébredési pulzus

Ez egy rád jellemző pulzusszám, amikor a leglassabban ver a szíved. Ezt az értéket úgy kapod meg legpontosabban, hogy három egymást követő reggel, közvetlen ébredés után, megméred a pulzusod, majd a pulzusszámok átlagát veszed. Célszerű legalább fél percen át mérned, hogy minél pontosabb eredményt kapj. Ne ijedj meg, ha a megszokottól eltérő értéket mérsz, ez jelezhet fáradtságot, vagy lappangó betegséget.

 

Fartlek

A fartlek edzések olyan iramváltásos futások, melyek során a sebességgel játszol. Futás közben kiszemelsz egy tárgyat, például egy fát, postaládát, oszlopot és teljes sebességgel futsz, míg odaérsz, majd csökkented a sebességet. De végezhetsz fartlek edzést úgy is, hogy időben méred az egyes résztávok hosszát, például 2 percig gyorsan futsz, utána 1 percig lassan. Majd megismétled ötször. A fartlek abban segíthet, hogy versenyen könnyebben tudj tempót váltani, hiszen más-más izomrostok dolgoznak a gyorsabb és lassabb futások alatt, így valamennyire regenerálódni is tud közben a szervezeted.

 

Frissítés

A futóedzéseken sok folyadékot veszítesz izzadás és párologtatás formájában. Ilyenkor azonban nem csak a víz, hanem a sejtműködéshez szükséges elektrolitraktárad is megcsappan. Erre az edzés vagy a verseny során reagálnod kell. A futóknál a leggyakoribb frissítők a gélek, izotóniás italok, energiaszeletek és persze a víz. Az, hogy neked mi válik be, az abszolút egyéni. Próbáld ki, neked mi ízlik a legjobban, és mi az, ami igazán visszapótolja az energiát. Jó tanács: akkor jársz a legjobban, ha még az éhség vagy a szomjúság jelentkezése előtt frissítesz.

 Iramfutó

A nagy versenyek során iramfutók segítenek abban, hogy a tervezett időd alatt tudd teljesíteni a távot. Ők azok a „nyulak”, akik végig a megfelelő tempót diktálják, és figyelnek arra is, hogy ne felejts el folyadékot pótolni a frissítőpontokon. 

 

Intervall edzés

Ez az edzés tervszerűen változó szakaszokra bontja az edzést: terhelési és pihenőidőkre. Viszont itt a pihenés mindig aktív pihenést jelent. A mozgást nem hagyod abba ilyenkor sem, csak kisebb intenzitással folytatod tovább a következő terhelésig. Például a futásnál lassabb tempóban futod, de inkább kocogod végig a pihenőszakaszt, majd terhelésnél újra gyorsítasz.

Munkapulzus

Ez az egyénre szabott pulzuszóna, amivel hatékony edzésmunkát tudsz végezni. Ennek tartományát általában a maximális pulzus százalékában fejezzük ki. A munkapulzust mindig a kitűzött edzéscél határozza meg.

 

Perc/km

Te hány percesben futsz? – hangzik gyakorta a kérdés. Ez arra vonatkozik, hogy hány percre van szükséged egy kilométer lefutásához. Ennek az adatnak a nagy versenyek során is van jelentősége, hogy a tervezett célidődnek megfelelő (6 perc/km vagy 5:30 perc/km) rajtzónából indulhass. 

 

PB (pébé)

A Personal Best, azaz magyarul az egyéni legjobb eredmény. Ez lehet idő, de lehet táv is. Például:
„Az én PB-m 3 óra 52 perc maratonon, soha nem futottam ennél gyorsabban ezt a távot.” vagy: „Végre lefutottam 10 kilométert! Számomra ez abszolút PB, eddig csak 6 kili volt a leghosszabb futásom.”

 

Pulzuszóna

A pulzusszámod folyamatos visszajelzése által meg lehet tudni, mikor kerül a pulzusod egy bizonyos cél eléréséhez szükséges legmegfelelőbb zónába. Ha pulzuszónád alapján edzel, valós időben, folyamatában látod a tested visszajelzéseit a különböző típusú gyakorlatokra. A hatékony pulzuszónád megállapításához kérheted szakember, edző, vagy a pulzusórád segítségét. A témáról részletesebben a Miért használj pulzusmérőt futás közben? cikkünkben olvashatsz. 

 

Rajtzóna

Nagy futórendezvényeken többsávos rajtzónát állítanak fel a szervezők. A tumultus és az esetleges balesetek elkerülése érdekében először a handbike-kal induló versenyzőket és a profi, gyors futókat rajtoltatják el. Őket követik az egyre lassabb tempót futó versenyzők. A rajtnál mindenkinek a tervezett tempójának (perc/km) megfelelő zónába kell állnia, hogy elkerülhető legyen a tömeg és a felesleges előzgetések. Ha csak azonos tempójú futók indulnak egy zónából, akkor sokkal nyugodtabb, kiszámíthatóbb lesz már a futás eleje is.

 

VO2max

Szervezetünknek a mozgás intenzitásának növekedésével egyre több oxigénre van szüksége, hogy fenn tudja tartani a munkatempót. Hogy mennyi oxigén tud eljutni és hasznosulni a működő izmokban, az függ a tüdő, a vér, a szív, az érrendszer és az izom működésétől. Mindezek mellett a kor és a genetika is igen meghatározó tényező. Az így maximálisan felvehető, szállítható, hasznosítható oxigén mennyisége a VO2Max.