Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Sztárok futócipőben

Instagram @gordongram, @cturlington | Christy Turlington többször teljesített már maratont, és a jótékonyság összefonódik számára a futással. Gordon Ramsay pedig már a Hawaii Ironmant is megcsinálta!

7 híresség, aki teljesítette a maratont – és vannak köztük Ironmanek is!

Gordon Ramsay

„Sport nélkül elvesznék”

 
Instagram @gordogram
|
"Az edzés számomra felszabadulás" - mondja a sztárséf Gordon Ramsay

 

A sztárséf híresen (na jó, inkább hírhedten) maximalista a konyhában, ahogy ezt a képernyőn már többször is láthattuk. De nem csak a hivatásában, hanem a sportban is igyekszik a legtöbbet kihozni magából. A 2000-es évek elején kezdett el komolyabban foglalkozni a futással, az első maratonját Londonban teljesítette 2001-ben, 4:57:00-ás időeredménnyel. 9 esztendővel később már bő 1 órával jobbat futott ezen a távon, ami nem is csoda, hiszen amellett, hogy rengeteget edzett, 14 kilónyi súlyfeleslegtől is megszabadult. De a futás nem volt elég, a konyhafőnök még grandiózusabb célt tűzött ki maga elé: az Ironmant! És amit Gordon Ramsay elhatároz… 2013-ban Hawaiin 14:04:48-as idővel futott be a legendás triatlonversenyen! Ramsay számára a futás, a triatlon sokkal több mint sport. „Rengeteg séfet láttam már összeomlani és kiégni… – nyilatkozta a Telegraph-nak. – Az edzés számomra felszabadulás, enélkül elvesznék, elveszíteném az egyensúlyt. Okot ad arra, hogy kiszabaduljak a konyhából, és megteremtsem saját magam számára azt az időt, ami csak és kizárólag az enyém!”

Alanis Morissette

A sport a legjobb gyógymód

 
Instagram @alanis
|
Alanis úszott, szörfözött, triatlonozott, majd 2009-ben lefutotta élete első maratonját.

 

Tiniként evési zavarokkal, később pedig komoly depresszióval küzdött a világhírű rockénekesnő. Ezekre a problémákra is gyógymódot jelentett számára a sport: úszott, szörfözött, triatlonozott, kipróbálta a Capieirát, a kick-boxot, aztán úgy érezte, hogy eljött az idő a maratonra! 2009-ben indult az első 42 K-s versenyén, és a táv teljesítésére egy nemes cél is vezérelte: így gyűjtött pénzt egy, az evészavarokkal foglalkozó egyesület számára. A jógamániás, vegán Alanis végül 4:17:03-as időeredménnyel végzett az első maratonján Kaliforniában, és még ugyanebben az évben lefutotta a New York-i versenyt is.

 

Christy Turlington Burns

Minden anya számít

 
Instagram @cturlington
|
Christy számára a maratoni futás együtt jár a jótékonysággal.

 

Aki rendszeresen követ futós oldalakat az instán, bizonyára belefutott már a világhírű és világszép topmodell-aktivista posztjaiba. Christy rendszeresen fut maratonokat, de ezt nem csak önmagáért, hanem egy számára rendkívül fontos ügyért is teszi. Ő hozta létre az édesanyák egészségéért és a biztonságos szülési körülményekért küzdő Every Mother Counts elnevezésű non-profit szervezetet. Turlington, aki nyolc évvel ezelőtt kezdett el futni, tavaly februárban teljesítette nyolcadik maratonját, mégpedig Tokióban, ezzel pedig megcsinálta a „nagy hatost”: New York, Chicago, London, Boston, Berlin, Tokió. „Minden maratoni rajt előtt közvetlenül arra gondolok, hogy »nem hiszem el, már megint ezt teszem…«. De utána jön az az euforikus állapot! Úgy érzed magad, mint egy harcos, hiába vagy hihetetlenül kimerült. Amint átlépsz a célvonalon, az jut eszedbe, hogy ez egyszerűen elképesztő, és ezért vágsz bele újra és újra.”

Sean Astin

„Ez már hivatalos!”

 
Facebook @Sean Astin
|
Hogy mostanában mennyit sportol Sean Astin nem tudjuk, de versenylistája mindenképp elismerésre méltó.

 

Igen, igen, jól olvassátok: A Gyűrűk Ura duci Samuja is többszörös maratonista, sőt, Ironman! 1998-ban Los Angelesben 4:04:00 volt a maratoni eredménye, aztán kimaradt 12 esztendő, és csak 2010-ben állt újra rajthoz a 42 K-s megmérettetésen. Azóta tucatnyi maratont teljesített, és 2015-ben úgy döntött, megpróbálkozik az Ironmannel is. „Ez egy rendkívüli kihívás, és nekem nagyon tetszik a gondolat, hogy képes vagyok vinni egy ehhez szükséges rendkívüli életmódot” – nyilatkozta a triatlonverseny előtt néhány hónappal. A felkészülésbe fektetett energia maximálisan megtérült, 2015 októberében Sean bevette Hawaiit. „Ez már hivatalos. Ironman vagyok. Varázslatos nap volt!” – írta ki a Twiterre. A színész egyébként jótékonysági okokból is fut: 2012-ben indította el kezdeményezését, a Run3rd-öt.

„25 éve futok hosszú távokat. Ez a mozgásforma az egyik legtöbbet adó fizikai aktivitás, amit csak el lehet képzelni. Kemény. Fájdalmas. Örömteli. Élettelivé tesz. Egyszerűen csak szeretek futni, és szeretek messzire futni.”

 

És a magyarok?

Miklósa Erika

A világhírű opera-énekesnő egykor élsportolónak készült, hétpróbázott. Egy sérülés miatt fel kellett adnia a profi sportpályafutását, de aztán 2000-ben újra futócipőt húzott. Azóta már teljesítette a maratont is – először 2013-ban, New Yorkban, 4:48:46-os idővel –, a futás pedig az élete rendkívül fontos része jelenleg is.

 

Rákóczi Feri

„A futás és az elért eredmények az élet minden területén óriási motivációt jelentenek” – vallja a Rádió 1 Reggeli Show-jának műsorvezetője, aki néhány évvel ezelőtt mindenféle sportmúlt nélkül kezdett el kocogni. Több félmaraton után 2017 tavaszán Los Angelesben először gyűrte le a maratoni távot.

 

Száraz Dénes

Bár a legtöbben színészként ismerik, aki kicsit is érdeklődik a hazai futóélet iránt, az pontosan tudja, hogy Száraz Dénes többszörös maratonista, Ironman, terepultra-futó. Számára a futás és a triatlon sokkal több, mit hobbi! Az instáját is érdemes nézegetni, mert hihetetlenül szép és érdekes helyekről posztol a már profi sportolónak számító színész.