Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Spartathlon 2017 óráról órára

Kint vagyunk a Spartathlonon, és igyekszünk minél több információt átadni nektek, hogy szurkolni tudjatok a magyar csapatnak. Hajrá magyarok, hajrá csajok!

Ezen az oldalon óráról órára információkat, beszámolókat adunk át a Spartatlonon szereplő magyar csapat helyzetéről, kiemelten a magyar lányok szerepléséről. Facebook oldalunk is folyamatosan frissül, az események történéseit időrendben viszont ebben a cikkben tudod majd nyomonkövetni. 

Szívből gratulálunk minden Spartathlon hősnek, és azoknak is, akik becsülettel helyt álltak:

Maráz Zsuzsanna,  Rudolf Tamás, Huzsvay Edit, Lubics Szilvia, Csákány Krisztina, Evetovics-Balla Hajnalka, Vágó Boglárka, Kisháziné Zombory Erika, Rácz Róbert, Lőw András, Veress Béla, Roskovics Miklós Máthé Zoltán, Kreidl Csaba, Veres Szilárd, Török-Ilyés László, Blaskó Mihály,  Simonyi Balázs, Káldi Péter, Lajkó Csaba

Akik még indultak, és becsülettel jönnek haza: Lukács Albert (kb. 200 km), Kolluti Margit (171 km) és Toms Krisztián (123 km) (forrás: Magyar Spartathlon Csapat FB oldal)

----

Maráz Zsu a célban, második!

Maráz Zsuzsi 2. a nők között a Spartathlonon és ő a leggyorsabb magyar ultrafutó a versenyen. Tovább itt 

2017 Spartathlon időrendben, itthoni idő szerint:

péntek 5:55 -

Hamarosan rajtol a 2017-es Spartathlon. A helyszínen a nap még nem kelt fel. A rajt előtt a Spartathlon magyar csapat tagjai még összeálltak egy fotóra. 

Spartathlon 2017-es mezőnye, az indulás előtti pillanatokban.

 

Indulás előtt még egy utolsó kép a csapatról (elnézést a minőségért,)

6:00 -

Elindul a mezőny, benne 8 magyar női indulóval, név szerint: Csákány Krisztina, Evetovics Balla-Hajnalka, Huzsvay Edit, Kisházyné Zombori Erika, Kolluti Margit, Dr. Lubics Szilvia, Maráz Zsuzsanna, Vágó Boglárka. A magyar futók szinte mindegyike visel nyomkövetőt. http://movingobject.co/spn17/

7-8 óra között, 16 km-nél

Egyelőre mindenki mosolygósan halad. Lubics Szilvi és Maráz Zsuzsi együtt futnak. Egy kutya is csatlakozott a mezőnyhöz, mindenki jól van. Láttuk elhaladni Csákány Krisztit, Balla Hajnit, Kolluti Margitot, Vágó Bogit. További fotók Facebook oldalunkon a Spartathlon óráról órára poszt alatt. 

Maráz Zsuzsi és Lubics Szilvi együtt hagyták el a 16 kilométeres  pontot.

A csajok még az ultrán is csajok. Kolluti Margit Spartathlonos körmeit érdemes megcsodálni. Hanka pedig hozza a lila formát, a Spartathlonon is kedvenc színeiben pompázik. :)

A csajok, a Spartathlonon is csajok - (Kolluti Margit  keze)

10:30 - maratoni távnál a mezőny

Minden futó túljutott a maratoni távon. A magyar mezőnyben a nőknél Lubics Szilvia, míg a fériaknál Rudolf Tamás halad az élen egyelőre. A lányok a következő sorrendben haladnak Szilvi után: Maráz Zsuzsi, Huzsvay Edit, Kisháziné Zombory Erika, Vágó Bogi, Csákány Krisztina, Kolluti Margit, Balla Hajni.

Az időjárás eddig igazán kegyes az indulókkal, hiszen a megszokott forrósághoz képest, most kissé felhős, szeles, 22 fokban futhatnak a Spartathlon résztvevői.

A Spartathlon szabályai szigorúak, így a szurkolóknak nem engedik meg, hogy útközben megálljanak autóval. Ha valaki akár csak pacsizni is leáll az úton a futókkal, máris sárgalapot kap a futója. Két sárgalap után kizárás jár a versenyből. Fotók a frissítőpontokon készülhetnek. Dóri és a kísérő stáb, most Korinthosz felé tart, ami a verseny 80 kilométeres pontja. Lubics Szilvi könyvében olvashattuk, hogy ettől a ponttól kezdve a versenyzők elkanyarodnak a tengertől, és bár a táv egyharmadát már megtették, de "nehézségben, időben, kihívásokban most jön csak a java..." . 

13:00 -

Továbbra is Lubics Szilvi halad az élen a magyar nők között, közvetlen mögötte Maráz Zsuzsi. A lányok most vannak a Korinthoszi-csatorna előtt.  Rudolf Tamás továbbra is az első magyar, ő már túljutott ezen a ponton.

fotó: Spartathlon official - Szilvi és a görök iskolások. :)

13:30 - 15:00

Lubics Szilvi és Maráz Zsuzsi együtt értek oda a 80 kilométeres ponthoz. Mindketten frissítettek, Zsu egy picit korábban indult tovább. A korinthoszi frissítőponton volt rizs, főtt tészta, sós keksz, chips, mazsola, datolya, gél, dobozos tej, gyümölcslé). A magyaroknál továbbra is Rudolf Tomi az élen, a lányoknál most Maráz Zsuzsi vette át a vezetést, de közvetlen mögötte halad Lubics Szilvi is. Egyre jobban kezd széthúzódni a mezőny. Az idő továbbra is kellemes, szeles, nincs nagy meleg. Közben a lányok túljutottak a 93 kilométeres ellenőrzőponton is.

Maráz Zsu és Lubics Szilvi - fotó: Spartathlon official pictures

15:00 - 

A mezőny halad tovább a  Szilvi és Maráz Zsuzsi együtt értek oda a 80 kilométeres ponthoz. Mindketten frissítettek, Zsu egy picit korábban indult tovább. A korinthoszi frissítőponton volt rizs, főtt tészta, sós keksz, chips, mazsola, datolya, gél, dobozos tej, gyümölcslé). A magyaroknál továbbra is Rudolf Tomi az élen, a lányoknál most Maráz Zsuzsi vette át a vezetést, de közvetlen mögötte halad Lubics Szilvi is. Egyre jobban kezd széthúzódni a mezőny. Az idő továbbra is kellemes, szeles, nincs nagy meleg. Közben Szilvi és Zsu túljutottak a 93 kilométeres ellenőrzőponton is. Minden magyar induló túljutott Kornithoszon, ami egy kritikus pontja a versenynek. Sokan itt adják fel - írta Lubics Szilvi a Másfél nap az élet c. könyvében.

A 80. kilométernél a következő volt a magyar lányok eredménye:

Lubics Szilvia -  13:15:51

Maráz Zsu - 13:15:57

Huzsvay Edit  - 13:49:26

Vágó Bogi - 14:02:58

Kisháziné Zombory Erika  - 14:10:05

Csákány Krisztina - 14:24:37

Kolluti Margit 14:29:50

Evetovics-Balla Hajnalka 14:34:34

Maráz Zsu a párjával Atival. A versenyzők csak az ellenőrzőpontokon lehetnek kapcsolatban az kísérőikkel.

15:40 - 

A 90 kilométeres ellenőrzőpontra elég sok kóborkutya gyűlt össze. A kutyák bizony megnehezítik a versenyzők helyzetét. Főleg este lesz kellemetlen, mikor az ugató vicsorgó kutyák mellett kell továbbfutni. Egy ultrafutókutya viszont csatlakozott a mezőnyhöz. Ő a rajt óta rendületlenül együtt halad a spártai futókkal. :).  Rudolf Tomi továbbra is a leggyorsabb magyar a pályán, és összetettben már az 5. helyen áll információink szerint. Maráz Zsuzsi követi őt, majd Lubics Szilvi jön, már 100 kilométer felett járnak a lányok. Egyelőre nincs arról információnk, hogy bárkinek fel kellett volna adni a versenyt, mindenki áthaladt Korinthosznál. Ez eddig remek, hajrá mindenkinek!

16:00 -

A Spartathlonnak hatalmas kultusza van Görögországban. Az út mentén iskolai osztályok állnak, pacsiznak a futókkal, és autogramot kérnek.  Nagyon sok helyi ember is kiáll nézni és szurkol a futóknak.  Huzsvay Editet kaptuk al, amint autogramot osztott a helyi gyerekeknek. 

18:45 - 

113 km. A ponton eddig áthaladt már Rudolf Tomi, Maráza Zsuzsi, Lubics Szilvi, Veress Béla, Kreidl Csaba, Vágó Bogi, Huzsvay Edit, Kisháziné Zonbory Erika, Lőw András és Veress Szilárd. Így várja a futókat az előre küldött csomagjuk. Lassan sötétedik és hűl a levegő. Most jönnek a hegyek (nem mintha eddig nem lettek volna.)

20:00 -

A csajoknál az élen most is Maráz Zsu halad, aki lassan beér a 45. ellenőrzőpontra, ami 153 kilométernél van, és hopp, idén Salomonban fut! Rudolf Tomi tartja a pozícióját, a magyarok közül a leggyorsabb, és összetettben is a 6. helyen áll. Lubics Szilvi úgyszintén tartja a magyar lányok között a 2. helyet, 140. kilométernél jár, 159 kilométernél női 7. helyen állt. A Spartathlon Magyar Csapat oldalán látott bejegyzések alapján, 40 percel ezelőtt Vágó Bogi is túljutott a 124. kilométeren. A többi lány is jól van a hírek és fotók szerint, mindenki halad a cél felé - bár biztosan nem könnyű már. 

Bár a Spartathlon aszfaltos ultra, előfordulnak benne murvás részek. Közvilágítás nincs, csak a fejlámpák fénye világít az úton. A hőmérséklet 18 fok környékén mozog. A magyarok szuper jól mennek, írja Elek Dóri a helyszínről.

22:00

Egyelőre úgy tűnik, hogy mind a 8 lány szépen halad. Balla Hanka 123 km-en is túl, Vágó Bogi is túl van a 140 kilométeren és Kisházyné Zombori Erika is elérte ezt a pontot. Maráz Zsuzsi vezeti a sort a magyar lányok közül, elhagyta a 47-es ellenőrző pontot. Rudolf Tomi továbbra is remekül halad.  Sajnos jelen pillanatban nem lehet elérni a movingobject.co követőoldalt, így nehéz követni, hogy személyenként kivel mi a helyzet. 

23:00

Maráz Zsu szuper jól megy!!! Túl van a kemény hegyi szakaszon. 153 kilométernél női 2. helyen állt, most már túl van a 171. kilométeren 75 kilométere van még hátra, és stabilan 2. . Első helyen a Belfastban 24 órás VB-ét nyert lengyel lány Patrycja Bereznowska fut, harmadik helyen egy dán lány megy.  Zombory Erika kisebb rosszullét miatt a hegy előtt várakozott, reméljük sikerül úrrá lennie a nehézségen. Most jött a hír, hogy továbbment Erika, úgy tűnik nincs nagyobb gond. Huzsvay Edit jól van, túl a 148 kilométeren, ő a harmadik a magyar lányok közül. Lubics Szilvi a 159,5 km-es ponton volt utoljára.

szombat 1:30 - 

Sajnos elkezdett esni az eső, ami főleg azért rossz, mert a hegyről lefelé vezető kövek sokkal jobban fognak csúszni. Maráza Zsuzsi és Rudolf Tomi 195 km-hez közelednek. A képen a hegyre vezető út azon része,ami ki van világítva. Ja, hogy nem látni? Itt a futók se látnak többet, csak a fejlámpa fényét

Sokat nem látni az úton, nagyjából ennyit látnak a versenyzők is. 

 

3:00 -

Végre utolértük kocsival a magyar élmezőnyt. Maráz Zsuzsi megelőzte Rudolf Tomit. Most Zsu az első magyar és női összetettben is a 2. helyen áll. Toms Krisztián feladásra kényszerült. A 159 km-es ponton a 23 magyarból így 22 jutott tovább eddig. Most már többeknél jelentkezik az ilyen hosszú megterhelésből adódó rosszullét. Mostantól kell csak igazán szorítani a futókért, most már tényleg nagyon nehéz nekik. 

5:00 - 5:50

Beérkezett a győztes litván férfi, Sorokin Aleksandr. 45 percre rá, befutott a második férfi versenyző, Brunner Radek Csehországból, és Siderisis Nicolaos Görögországból is beért reggel 6 előtt, magyar idő szerint.

6:00 - 

A lengyel lány, Patrycja Bereznowska magabiztosan vezet a nők között.  Ő már túljutott a 69-es ellenőrzőponton. Összetettben is a 7. helyen áll.  Maráz Zsu 2. a női összetett mezőnyben. Mindeközben itthoni idő szerint 5 óra után pár perccel befutott a győztes férfi, a litván, Sorokin Aleksandr, ő nyerte a 2017-es Spartathlont, a verseny történetének 5. legjobb idejével. A 60-as ellenőrzőponton, 195,3 kilométernél Lubics Szilvi 10. nőként haladt át. Állítólag neki is rendetlenkedik a gyomra, de halad. Huzsvay Edit az 57 ellenőrzőponton is átjutott, ő a harmadik a magyar lányok között. Az 52 ellenőrzőponthoz, 171,5 km-hez a következő női versenyzők jutottak már el: Csákány Krisztina, Vágó Bogi, Kisházyné Zombori Erika. Rudolf Tomi is gyomorproblémákkal küzd, halad, jelenleg ő a 2. magyar. A többi lányról úgy tudjuk, hogy haladnak. 

6:15-

Maráz Zsuzsi túl van a 70-es ponton, 231,4 kilométeren. Már csak 15 kilométere van hátra, nem gyalogol, a jeladó szerint fut! Közben felkelt a nap, ismét világosban futnak a versenyzők. Sajnos Kolluti Margitnak 171 km után fel kellett adnia a versenyt. 2016-ban Margit 210 kilométerig jutott, a 246 kilométeres versenyen. Margit, szívből gratulálunk, ez így is emberfeletti teljesítmény!

8:00 - az első magyar célba ér. Zsu 2. a Spartathlonon

Maráz Zsuzsi célbaért! Ideje 25:42:33, és ezzel női második helyezett a lengyel Patrycja Bereznowska után, aki új női pályacsúccsal nyert.  Zsuzsi az eredményével a leggyorsabb magyar is lett. Részletesebben ebben a cikkben írtunk Zsu győzelméről.

Szombat 9:00 - 

A magyar mezőny halad tovább a cél felé. Ilyenkor már minden van, fejfájás, és egyéb ultrás finomságok, ki-ki a saját bajával van elfoglalva, de ami a lényeg, hogy egyelőre nem kaptunk hírt újabb feladásól (egyelőre Kolluti Margit, és Toms Krisztián szálltak ki a versenyből). A magyar lányok közül pályán van még Lubics Szilvi, őt követi Huzsvai Edit, majd Vágó Bogi, Csákány Kriszta, Kisházyné Zombori Erika, és Balla Hajni. Hanka is tudott gyorsulni, így a szintidővel szemben 95 perce van. Az első férfi a magyarok között Rudolf Tomi, aki a gyomorproblémái miatt nem tud igazán jól menni, ő várható következő befutóként a célban.

szombat 10:50

Rudolf Tomi, első magyar férfiként a célban! Szívből gratulálunk. Ideje: 28:28:42, összetett 31. helyezés. 

 

.....................

Érdekességek, statisztikák:

Résztvevők aránya országonként: 2012 és 2015 között, 53 országból érkeztek résztvevők a Spartathlonra. A legtöbb ultrafutó Japánból vesz részt a viadalon. Még a görögök is csak a második helyen állnak, ám Magyarországon is nagyon népszerű a verseny, hiszen 5. helyen állunk a nemzetek rangsorában, a résztvevők arányát tekintve.

Célbaérkezők aránya: 2012 és 2015 között a legmagasabb volt a célbaérkezők aránya a nők között 2014-ben, 61,4%-kal, a legalacsonyabb pedig 2012-ben volt, 27,8%-kal. Ugyanez a férfiaknál a következőképp alakult: legalacsonyabb teljesítési arány 2012-ben 22,7%, míg a legmagasabb teljesítési arány 2014-ben volt 59%-kal.

További infók elérhetőek az alábbi linkeken:

Magyar futók nyomkövetése: movingobject.co/spn17

Élő eredménylista: http://www.spartathlon.gr/en/races/races/race/35.html

Élő videó: https://beta.vidblee.com/spartathlon.htm

Frissítőpontok nyitvatartása: http://spartathlon.gr/images/stories/road-book.pdf

Spartathlon a Twitteren: https://twitter.com/spartathlonGR