Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

4 futó, 4 táv, egy futóverseny - élmények a SPAR Budapest Maratonon

2,3 kilométertől egészen a maratonig - minden futó talált magának távot a Spar Budapest Maratonon.

Futni mindenki tud - valamennyit.

A 2018-as SPAR Budapest Maratonon mindenki megtalálta a számára megfelelő távot. A 3 hónapos Lili a 2,3 kilométeres távon indult anyukájával, Renáta 5 kilométeren futott le boldogan, Janka évfordulós 10 km-t futott a párjával, Márta, a 4 gyermekes anyuka pedig sikeresen teljesítette élete első maratonját. 

Lili és anyukája - 2,3 km gyaloglás

Honnan jött az ötlet, hogy a 3 hónapos kislányoddal, Lilivel lesétáljátok a Spar Maraton 2,3 kilométeres távját? A terhesség előtt futottál esetleg?

Lilivel keresem azokat a programokat, amelyeken babával lehet részt venni. Lehet az kulturális program, vagy sportolási lehetőség, mint a babás jóga, vagy ez a családi séta. Erről a Győri Édes Családi Gyaloglásról a facebookon értesültem. Láttam egy képet, amin a célba érkező, gyermekeiket "hurcizó" anyukák pózoltak. Nagyon megtetszett. 

Én magam a terhességet megelőzően csak heti egy-egy alkalommal futottam, egészségmegőrzés céljából, de versenyeken nem vettem reszt. Most példát vehetek a kisbabámról. :)

Milyen volt a verseny hangulata, hogy tetszett? 

Ez volt az első "versenyem/versenyünk". Nagyon jó hangulata volt, imádtam. Tetszett start/célegyenesnél a bemondó viccelődése, és a zenés, dobos biztatás. Picit féltem, hogy Lili hogy reagál majd a hangzavarra, de ő nyugalomban végigaludta azt a pár száz métert is a mellkasomon. 

A helyszínen nem találkoztam ugyan ismerőssel, de a verseny után páran írták Instagramon, hogy láttak minket, és milyen cuki volt Lili. (ezt mi is aláírjuk - szerk.) Vicces volt, ahogy a rendezvény bemondója úgy köszöntött minket a célegyenesben, hogy "íme az anyukák, akik zsákban hordják a babáikat... Jó dolog a hordozás".

Jövőre Lili már a saját lábán teheti meg a távot (kis segítséggel). Jöttök akkor is?

Mindenképpen ellátogatunk jövőre is a versenyre. Idén a férjem nem tudott velünk lenni, de jövőre már bízom benne, hogy Lili a kettőnk kezet fogva fogja végigsétálni a távot. Ha pedig lassan én is több időt tudok szánni a testmozgásra, még is az is meglehet, hogy egy rövidebb távra egyedül is benevezek. Meglátjuk.

 

Kósa Renáta - 5 km újrakezdőként

Honnan jött az ötlet, hogy nevezel az 5 km-es Riska Minimaratonra? Hogyan került a futás az életedbe?

Igazából sose szerettem futni, még úgy se, hogy korábban 3 évig kézilabdáztam, valahogy nem tartozott ez a mozgás a kedvenceim közé. A településünkön rengetegen futnak, ennek hatására kezdtem el tavaly júniusban én is. 2017 októberében volt az első versenyem a Spar Maraton fesztiválon, a Real Nature Maratonka 2,5km-es távja, rögtön utána viszont egy erőnléti Spartan Sprinten indultam Eplényben. Idén a futást eléggé elhanyagoltam, de gondoltam, ideje visszatalálni és a Riska Minimaraton 5 km pont jól jött.

Milyen élményekkel értél a célba, hogy élted meg a versenyt?

Nagyon tetszett a verseny, az ottani hangulat, a szurkolók, egészen magával ragadó élmény. Jó volt látni a hozzám hasonlóan kezdő 5 km-es versenyzőkön az elszántságot, az "akkor is lefutom" érzést, amit én is ismerek.

Mi a következő lépcsőfok, amit el szeretnél elérni a futásban?

A tervem, hogy fittebb legyek és jövőre a Sparon a 10 km-es versenyt szintidőn belül lefussam.

Kiss Janka - 10 km a párommal

 

Honnan jött az ötlet, hogy teljesítsétek a távot? 

Májusban született meg a második kislányunk és én már akkor álmodoztam egy őszi 10 km-ről. Vagyis ha egészen pontos akarok lenni, már terhesen is erről ábrándoztam. Ugyan júliusban sikerült újra elérnem ezt a távot, csak akkor még az időm nagyon vánszorgós volt. De a Fut az anya csoportban biztattak a csajok, hogy nevezzek a Spar maraton fesztiválon belüli 10 km-es versenyre. Nyár végén egyébként még simán utolért volna a záróbusz, szeptember végére viszont 15 percet javítottam az időmön és 1 óra 3 perc alatt futottam le a távot. Úgyhogy nyugodt szívvel indultam neki.

Kellett egy kis motiváció, úgyhogy augusztusban leültem benevezni. Akkor szembesültem vele, hogy ez tulajdonképpen a párommal való megismerkedésünk évfordulójának napjára esik a verseny, ő meg azonnal kapott az alkalmon, hogy akkor velem tart. Jóban, rosszban, izomlázban ugye...!  Krisz soha nem volt nagy futó, ő leginkább focizott, most saját testsúlyos edzéseken vesz részt és ezeket egészíti ki futással.

Egyébként én 6,5 éve futok, kétszer kellett kis padra ülnöm a két terhességem alatt. A másodiknál már csak pár hónap maradt ki, pocakosan is futottam ugyanis és elég hamar újra futócipőt húztam. Azóta heti háromszor biztos, hogy kimegyek. Júniusban 2 km-rel kezdtem újra.

Milyen volt a verseny, hogy érezted magad, milyen élmény volt?

Kicsit tartottam ettől a rakpart oda vissza, föl s alá dologtól, 2017-ben a Vivicittán nem szerettem, de most nem zavart. Igazi örömfutásként álltunk hozzá, egészen konkrétan beálltunk a tömeg legvégére. Én alapvetően hajnali futó vagyok, aki zenére fut és mindig egyedül. Ehhez képest itt délután kellett futni, zene nélkül, társaságban.

Ráadásul végig beszélgettük az egészet, hisz kaptunk egy gyermekmentes órát, ki kellett használni. Mások vacsizni mennek, borral, gyertyafénnyel, mi lihegünk egyet a Duna két partján. 

Fantasztikus futás kerekedett végül belőle, felejthetetlen élmény volt, minden másodpercét élveztem. A végén még a flow is elkapott picit, az adrenalin bugyogott az ereimben, a célegyenesben a sírógörcs kerülgetett. Megbeszéltük, hogy kézen fogva futunk be, de spontán ötletként Krisz kikapta a nagyobbik lányunkat a barátnőm kezéből és így futotta le az utolsó pár száz métert. A befutónk pedig, kéz a kézben hárman, középen a lányunkkal történt. Az ő nyakába akasztották az érmet, majd hálásan közölte az apjával, hogy „Apaaa, köszönöm, hogy futottál nekem”

Milyen célokkal futsz?

A futás nekem sokkal több, mint sport. Amikor elkezdtem azért, mert nagyon mélyen voltam lelkiekben, segített összerakni magamat. Most meg ez a kikapcsolódásom, a relaxációm, a feltöltődésem, a nyugi időm és a Xanaxom. Csak én és a gondolataim. Szükségem van rá, hogy ne legyek házi sárkány, hogy türelemmel legyek minden és mindenki iránt, hogy kondiban legyek a két kis lurkóhoz. És nem utolsósorban a felszedett kilók ledobálására is tökéletesen alkalmas. De ennyi idő után bátran mondhatom, hogy függő vagyok: nem tudok nélküle élni, szükségem van rá.

Rövid távú célom tavasszal egy újabb félmaraton, őszre elkezdtem ábrándozni egy 30 km-ről és idén felkerült a bakancslistámra a maraton is; egyszer minimum mindenképpen szeretném lefutni. De nem sietek, nem kapkodok, akkor fogok menni, ha megfelelően fel tudok készülni rá, hisz én akkor is és mindig örömfutó maradok. Élvezni szeretném az utazást is, nem csak a célt.

Keppler Márta - A 4 gyermekes anyuka első maratonja

 

 
Kepler Márta
|
Spar Budapest Maraton behúzva!

 

Te mikor kezdtél futni és hogy jött a maraton?

A 4. gyerekem szülése után, 45 évesen kezdtem el futni. Az első távom 400 méter volt, mentőt akartam hívni utána. 3 évvel később futottam az első félmaratonom. Heti 3-szor futottam, rendszeresen emeltem a távot. A futás szerelem lett és az 50. születésnapom előtt (januárban leszek 50 éves) szerettem volna lefutni a maratont. A 4. gyerek után nem tudtam eljutni az esti tornákra (spinning, trx) 2 idősebbik gyerekem atletizálni kezdett, adott volt, hogy hamarabb mentünk az edzésekre 2 nagy vigyázott a 2 kicsire, én meg róttam a köröket. 2 éve, mióta Gödön élünk házunktól Vácig futok fel és vissza. Ez az én "napi köröm". 

Egy maraton lefutása nem kis feladat. Hogy érezted magad közben? Volt holtpontont?

Nem volt fal. Becsületesen készültem, kánikulában hajnalban keltem, télen sapka, sál, kesztyű és mentem. 39 kilométernél azt gondoltam, hogy minden lépés közelebb visz a célhoz. Nagyon sok barátom és ismerősöm hitt bennem, nem akartam csalódást okozni.

Mi motivál a futásra?

45 évesen szült gyermekemnek is szeretném látni a gyermekét. 4 gyerek nevelése nem könnyű, a futással a felgyülemlett feszültséget le tudom vezetni. Sárkány elmegy, angyal visszajön. Továbbá, mint főállású anya, most ez ad sikert, hogy kitartással, akaraterővel a cél elérhető. A másik ok, hogy nagyon hiú vagyok és imádok enni, nem vagyok a grill hús, zöldségekkel kislány. Sváb lány vagyok, szeretem a jó ételeket és a finom sütiket.

Bodri Trail
02.22. - 02.22.
Versenynaptár