Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Reggel vagy este jobb futni? Előnyök és hátrányok

Istock | Örök kérdés, mikor jobb futni: reggel vagy este?

Számos tényezőtől függ.

Az, hogy reggel vagy este sportolunk, a napi időbeosztásunktól és a személyiségünktől is függ. De vajon mit mond a tudomány? Mutatjuk a reggeli és esti futás előnyeit és hátrányait.

 

Mindent a reggeli futásról

Reggel nem lógjuk el

Ha reggel nem nyomod ki az ébresztőt, és sikerül kimászni az ágyból, akkor nagy eséllyel el fogsz indulni edzeni. A reggeli edzést kevésbé lógjuk el, mert nehezebb kifogást találni. Nem hivatkozhatunk arra, hogy sokáig kell dolgoznunk, be kell vásárolnunk vagy a telefonunkat kell nyomkodnunk. Így könnyebben kialakulhat az edzésrutin, sőt, ha családod van, akkor mire felébrednek, te már frissen, fitten kívánhatsz nekik jó reggelt.

Javulhat az alvásminőség

Hajnalban kelni nem egyszerű, de egy 2019-ben publikált kutatás szerint a korai edzés pozitívan befolyásolhatja a cirkadián ritmust („napi biológiai óra”). A testünk reggel eleve éberebb, este pedig fáradtabb, tehát egy idő után korábban el tudsz aludni, és könnyebben fel tudsz kelni edzeni. A reggeli edzésnek továbbá a mélyalvás mennyiségére is pozitív hatása lehet, szemben az esti edzéssel.

Az éhgyomros edzés felpörgetheti a zsíranyagcserét

Már mi is írtunk a train low módszerről, vagyis az éhgyomorra való edzésről és ennek pozitív hatásáról. Ha reggel éhgyomorra indulsz el egy könnyű (!) edzésre, nem csak hatékonyabban ég a zsír, az utóégetés is felpöröghet.

Jól indul a nap!

Ha edzéssel kezded a napot, az pozitív irányba befolyásolja a hangulatodat, méghozzá a sportolás közben felszabaduló boldogsághormonnak, az endorfinnak köszönhetően. Ráadásul szuper érzés, hogy míg más épp a másik oldalára fordul, te már tettél is magadért és az egészségedért.

A hátránya: Nem vagyunk a csúcson

Az előnyök mellett vannak a reggeli edzésnek hátrányai is. Lehet, hogy épp a mélyalvás fázisában szólal meg az ébresztő, de ez egyébként különböző alvásfigyelő appokkal kivédhető. Fizikai teljesítőképességünk sincs épp a csúcson kora reggel, ráadásul reggel hosszabb idő alatt melegszünk be, hiszen a testhőmérsékletünk kissé alacsonyabb, mint este. Illetve sokaknak a pulzusa is alacsonyabb ilyenkor, ezért hosszabb bemelegítésre lehet szükség. A brutális résztávos edzéseket tehát inkább ne reggelre időzítsd!

Bár fent írtunk az éhgyomorra edzés előnyeiről, vannak, akik képtelenek üres hassal elindulni. Ha ezzel te is így vagy, akkor futás előtt vigyél be könnyen emészthető szénhidrátot, például fogyassz el egy banánt vagy egy kis zabszeletet.

 

Mindent az délutáni és esti futástól

Fizikai teljesítőképesség a csúcson

Számos kutatás és a saját tapasztalatok is azt bizonyítják, hogy kora este vagy késő délután vagyunk a teljesítőképességünk csúcsán. Az izomerő, rugalmasság, erőátvitel, állóképesség sokkal magasabb szinten van mint reggel, ráadásul egy 2013-as amerikai kutatás szerint az esti edzésnél 20%-kal később fáradunk el, mint korábban a nap folyamán.

Könnyebben bemelegszünk

A testünk magasabb maghőjének köszönhetően gyorsabban bemelegszünk. De ez persze nem azt jelenti, hogy ész nélkül elkezdhetjük tolni az edzést, a bemelegítés ugyanolyan fontos, csak rövidebb idő is elegendő.

 

Tesztoszteron-túltengés

A hormonok is melletted állnak. A tesztoszteron segíti az izomépítést (férfiaknál és nőknél egyaránt), és a délután edzés során a test többet termel, mint reggel, ami segítheti a hatékony edzést: erősebbnek érezhetjük magunkat, és az izom is jobban épülhet.

Vezesd le a stresszt!

A napi idegbajt, munkahelyi stresszt, dugóban ülést prímán le tudod vezetni az esti sportolással. A testmozgás során felszabaduló endorfinok még abban is segíthetnek, hogy könnyebben álomba merülj (habár ez csak akkor igaz, ha az esti sport és lefekvés között eltelik néhány óra!).

 

Rossz szokások helyett fuss!

Esténként hajlamosak vagyunk szabadjára engedni hedonista énünket. Nassolás, iszogatás, TV bámulás vagy telefonnyomkodás helyett jobb döntés, ha sportolsz. Ha kialakul a rutin, még csak hiányérzeted sem lesz, sőt, jobban fogod magad érezni.

 

A hátránya: könnyebb ellógni

A fent felsorolt előnyök mellett mint mindennek, a délutáni/esti edzésnek is vannak árnyoldalai. Az esti futást könnyebb elsunnyogni, mint a reggelit, pláne, ha azért kelünk fel hajnalban, hogy edzünk. Este egyszerűbb bepunnyadni, és kifogásokat gyártani arra, hogy ma miért NE menjünk: fáradt vagyok, hosszú napom volt és így tovább.

Az is igaz, hogy az esti edzés esetén kicsit nehezebben lehet fenntartani a rendszerességet, mert a bevásárlás, takarítás, család és egyéb teendők miatt valóban nehezebb lehet a logisztikát kimatekozni.

Ha későn futsz, és az edzés és a lefekvés között nem telik el elég idő, akkor nehezebb lesz elaludni, mert még pörögnél. Ez pláne akkor igaz, ha nagyon intenzív, intervall vagy HIIT edzéssel zárod a napot. Ugyanakkor egy lazító jóga segítheti az éjjeli pihenést.

 

 

 

A cikkhez felhasznált forrás: cnet.com