Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Praktikus tanácsok, ha mínuszokban indulsz futni

Nincs rossz idő, csak nem megfelelően felöltözött futó – tartja az egyik alap futóbölcsesség.

A hidegben lemerülő telefon, a csúszkáló cipők, a jéghideg ujjak, a jégkásává fagyó frissítő a futózsákban… nem túl vonzó kellékei egy téli futásnak. Azonban minden problémára létezik valami jópofa trükk, így a mínuszokban való sportolás kellemetlenségeire is, amivel orvosolhatjuk a nehézségeket.

 

Ivás okosan

Télen ugyanolyan fontos a megfelelő folyadékpótlás az edzések során, mint a többi évszakban. A hideg azonban ezt is megnehezítheti, hiszen előfordulhat, hogy a mínuszok miatt befagy a futók által oly kedvelt kamelbak víztartályának szívócsöve. A víztartályokhoz lehet kapni thermo szigetelést, de a vízcsőre is lehet húzni hőszigetelő réteget, így iható marad a folyadék, amit magaddal viszel. Megoldás lehet az is, hogy a kezedben viszel egy kulacsot, így a kezed melegétől és a rázkódástól a folyadék nem fagy meg, maximum kásás lesz egy kicsit. Sokkal profibb megoldás, ha thermo borítású kézikulacsot használsz. Még jobban késleltetheted a frissítőd kihűlését és kásásodását, ha mondjuk forró vagy meleg folyadékot töltesz a kulacsba. Ha hosszabb futásra indulsz, és nincs lehetőséged folyadékot szerezni futás közben, akkor megoldás lehet, ha a zsákodban egy hőtartó termoszban viszel magaddal vizet vagy meleg teát. Még jobb, ha a hosszú futásnál úgy tervezed az útvonaladat, hogy legyen az út bizonyos pontján egy bolt vagy büfé, ahol tudsz venni szobahőmérsékletű vagy meleg italt.

 

Ha szeretnéd iható állapotban tartani az italodat futás közben a hideg mínuszokban, húzz thermo csövet az ivótasak csövére, illetve vannak remek kézi kulacsok is télre.

 

Nincs több telefonpara

A telefon kötelező eszköz egy hosszú edzésnél. Sajnos, az üzemidejét jelentősen csökkenti a hideg. Ha a téli mínuszokban futsz vele, akkor a hideg szerencsésebb esetben csak az akkumulátor kapacitásának ideiglenes csökkenését okozhatja, de szélsőségesebb esetben azonban előfordulhat az is, hogy az aksi nem tud elég feszültséget biztosítani az eszköznek, amely így kikapcsol. Télen ezért minden esetben teljesen feltöltött készülékkel érdemes eleve útnak indulni. Futás közben érdemes a mobilodat a belső zsebedben tartani, hogy érje a tested melege, és így ne, vagy csak kis mértékben hűljön le. De van más lehetőség is. A kütyüs kiegészítőket gyártó cégek is meglátták a piaci lehetőséget az okostelefonok téli védelmében, ezért elkezdtek gyártani hőszigetelő tokokat. A legjobb tokok például fűteni és hűteni is képesek a belé helyezett készüléket.

 

Téli futáshoz téli futócipőt

Havas, saras, csúszós felületen jó futótechnikával magabiztosabban lehet futni, de egy bordázott talpú futócipő jó segítség lehet, de szóba jöhet még a csúszásgátló vagy a szögekkel ellátott cipő.

Ha havas, jeges úton próbálsz a kedvenc futócipődben teljesíteni, lehet, hogy kellemetlen meglepetések fognak érni. Az egyik legnagyobb nehézség a téli futásban nem a testet érő hideg, hanem a talaj, amin futsz. Egy jeges, csúszós úton, ösvényen sokkal könnyebb egy sérülést összeszedni, ezért nagyobb odafigyelés, több rutin szükséges, no meg persze egy megfelelő téli futócipő. A téli futócipők melegebbek, vízállóbbak, bordázottabb a talpuk, ebből adódóan kicsit nagyobb a súlyúk és általában merevebbek is. Érdemes körbenézni az üzletek kínálatában, hiszen vannak speciális futócipők, amelyeket kifejezetten havas, jeges terepviszonyokra alkottak, és amelyek lecsavarozható csúszásgátló szegecsekkel rendelkeznek a talpukon.

 

Tudom, tudom: sapka, sál, ja és kesztyű!

A téli futás alap ruhadarabjainak kiválasztásánál fontos szempont, hogy ténylegesen hány fok van odakint. Hiszen jó dolog a vastag kesztyű, csak ha nincs hozzá elég hideg, akkor csak átizzadod, és a lucsogó kesztyű aztán szépen rádermed a kinti hidegtől az ujjaidra. Mínusz 1-2 fokban még elég a cérnakesztyű, csak a hidegebb szelesebb időben érdemes vastagabbat húznod. Ugyanez vonatkozik a sapkára is. Ha vastag sapit választasz, vagy olyat, ami nem szellőzik megfelelően, csak dunsztban tartja a fejed, és félő, hogy átizzadod, és onnantól kezdve nem véd semmit. Erősen ajánlott a csősál viselése is, amit akár a szád elé is húzhatsz, praktikus darab télen. A szél a hőérzetet rontja, akár a kezeknél és a homloknál is. Ezért vannak szélálló réteggel ellátott kesztyűk, és vannak akik a nagy hidegben akár egy fejpántot is húznak a sapka alá.

A legfontosabb téli kiegészítők futáshoz: kesztyű (szélvédő réteggel), homlokpánt, technikai vagy kötött sapka, csősál.