Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Plogging, a környezetbarát futó mozgalom

Fuss, szedd össze az utadba kerülő szemetet. Mozgás és környezetvédelem 2 in 1.

Futás közben nagyon sokféleképpen lehet segíteni a minket körülvevő világon. Lehet például ételt osztani, állatokon segíteni, adományt gyűjteni vagy rászoruló társainkat segíteni a mozgásban. Most pedig itt van a plogging, de miről is van szó?

A Svédországból származó plogging a futás és szemétszedés kombinációja. Maga a szó is a két tevékenység ötvözését viseli magán. A svéd ploga-plocka (felszánt, felszed) igék elejét és a magyarban is használatos jogging (kocogás) szót rántja össze a nyelv plogging-gá.

Mi is a Plogging?

Az új környezettudatos futódivat 2016-ban indult el a svédektől, és azóta folyamatosan magához hódítja a futók tömegét. Ennek a kezdeményezésnek volt egy kistestvére Magyarországon a „szedj fel egy szemetet futás közben” kampány, ami a közösségi médiában terjedve arra bíztatott minden futót, hogy minden edzésen csupán egyetlen szemetet szedjen fel a földről, a sok kicsi sokra megy elvét követve tisztítsuk meg környezetünket. 

A plogging azonban nem elégszik meg ennyivel. A futók egész szemeteszsákokkal indulnak megszokott útvonalukra, amit egy-egy edzés során telepakolnak szeméttel, majd azt hulladékgyűjtőkbe helyezik, a futás végeztével. A kezdeményezés lényege, hogy miközben a saját testünkkel az egészséges testmozgás révén jót teszünk, a Földdel is hasonlóan járjunk el.

Sévdországban Plogging, Magyarországon TeSzedd 

Magyarországon a TeSzedd mozgalom 2010 óta gyűjti az önkénteseket, hogy az ország őszi nagytakarításába besegítsenek. A TeSzedd minden év szeptember egyik hétvégénjén kerül megrendezésre, amikor az önkéntesek a kiválasztott helyeken a mozgalom keretein belül szedik a szemetet. A mozgalom nem hiábavaló, 2016-ban például 2857 tonna illegálisan eldobott szemetet szedett össze a 190 ezer résztvevő.


Sokszor indulnak a futók együtt, egy közösségi eseménnyé is téve a jótékony megmozdulást, melyet a végén egy közös fotóval pecsételnek meg, melyen jól látható, mennyi szemetet tudtak összeszedni akciójuk során. Barátokkal, ismerősökkel ploggingolni már csak azért is jó, mert a zsák hurcolása és a folyamatos szemétszedés mellett legalább nem fog zavarni, hogy lassabb vagy és gyakran megállsz. De lássuk be, ez a kis kocogás nem is arról szól, hogy PB-ket döntögessünk, hanem arról, hogy a környezetünk is jól járjon miközben futunk.

A futás és szemétszedés egyveleg, legújabb nevén plogging, nem idegen a hazai futóktól

A legnagyobb szervezett futó-túrázó szemétszedő akció a Te szedd a Kéken akció volt, amihez sok futó is csatlakozott. Helyi futóközösségek azonban többször is szerveztek már hasonló megmozdulásokat, és sokan egy-egy futás alkalmával is felszedik az útjukba kerülő szemetet. Ugyanakkor ilyen jellegű akcióból nem lehet eleget szervezni, így arra bíztatunk mindenkit, hogy időről időre ilyen jellegű futást is szervezzetek. Mi is hasonlóképpen teszünk majd az FN közösségi futásokon. Fotóitokat pedig #plogging taggel lássátok el. 

 

Amit nem szabad felszedni akkor sem, ha ploggingolsz!

  • építési-bontási törmeléket
  • gyógyszereket, gyógyászati eszközöket: tűt, kötszert stb.
  • akkumlátrokat
  • motorolajat
  • elektromos és elektronikai berendezéseket
  • Csak olyan dolgokat szedj fel, amit biztonságosan el tudsz juttatni a legközelebbi hulladékgyűjtőbe!

Tippek plogging-hoz!

Ha ploggingolnál, érdemes a futókesztyűre vagy alá húzni egy vékony gumikesztűt, hogy az esetleges fertőzésveszélyt csökkenteni tudd!

Egy erős zsákkal indulj neki, nehogy a konzervek vagy dobozos üdítők kiszakítsák a zsákodat!

Szemétszedés közben ne nyúlj a szádhoz, szemedhez, arcodhoz, így elkerülheted a fertőzéseket!

Hazaérve alaposan mosd meg a kezed és a gumikesztyűt dobd egy erre alkalmas hulladékgyűjtőbe, a futókesztyűdet pedig alaposan mosd ki!

"Mindenütt szemét van, de mögöttem tisztaság!" - mondja a svéd férfi a videóban. Ez a plogging lényege!

 

Ne feledd, szemetet szedni városban, erdőben is lehet, és egyáltalán nem az a fontos, mennyit szedtél fel a futás során, hanem az, hogy gondoltál a környezetedre! Jó plggingolást!