Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Őrületes maratonok – a 42 kilométer kicsit másképp

@Loch Ness Marathon Facebook oldal | Extrém helyzek, extrém maratonok

Víz alatt, autót húzva, lakásban, az Everesten.

Egy maraton lefutása nagy kihívás, ez nem kérdés. De vannak, akiknek ez nem elég, és olyan extrákkal spékelik meg a 42 kilométert, ami nekünk a legvadabb álmainkban sem fordulna elő. Ebből gyűjtöttünk össze néhányat.

 

Mini-maraton

A brit Ross Edgley egy autót, egész pontosan egy Mini Coopert húzva teljesítette a távot. A 42 kilométert egy Forma 1-es versenypályán tolta, vagyis inkább húzta le, és ehhez több, mint 19 órára volt szüksége. Figyelembe véve, hogy a Mini 1360 kilót nyom, ezen az időeredményen annyira nem csodálkozunk. De azon igen, hogy hogyan volt erre képes?

Víz alatti maraton

2003-ban Scott Lloyd a Skóciai Loch-Nessi tó mélyén teljesített egy maratont. Igen, jól olvasod. Nem, a szörnnyel nem találkozott. Az attrakció előtt Scott számos „sima” maratont futott teljes búvárszerkóban, ami nem kevesebb, mint 54 kiló. Nooormális? A 2003-as különleges, víz alatti maratont nem öncélúan futotta, hanem a leukémiás gyerekeknek gyűjtött pénzt (gyerekként ő is ebben a betegségben szenvedett). A távot végül 12 nap alatt teljesítette.

 

Everest Marathon

Míg az előző kettő őrültség reprodukálása elég nehézkes lenne, a Tenzing Hillary Everest Marathon egy hivatalos verseny. A világ legnagyobb szintemelkedésű maratonja az alaptáborból indul, tehát 5000 méter felett van a rajt. Nem csak maratont, hanem félmaratont és 60 kilométeres ultrát is futhatunk, ha elég elvetemültek vagyunk.

Lakásmaraton

koronavírus miatt számos országban bevezetett kijárási tilalom hívta életre ezeket az extrém, monoton maratoni teljesítéseket. A bezártság tényleg az ember agyára mehet, én sem vagyok semmi hülyeségnek az elrontója, de nem tudom, minek kellene történnie, hogy arra vetemedjek, hogy egy lakásban vagy egy 3 négyzetméteres erkélyen fussak le egy maratont. Vagy egyáltalán, akármennyit. Ez a kínai férfi nem habozott, és egyből 50 kilométert futott a lakásában, asztaltól-asztalig. Egy kör 8 méter volt, az ideje pedig 4:48:44 lett.