Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Ő az IRUNLADY - interjú Szabó Nórival

12 félmaraton, 12 hónap alatt, 12 országban - saját kihívásáról beszélgettünk az IRUNLADY-vel.

2017-ben azzal sokkolatad az internet népét, hogy 12 félmaratont futottál 12 országban. Nem győztük kapkodni a fejünket az Instán és a Facebookon, szinte hétvégéről hétvégére töltötted fel az újabb fotókat, ahol a dobogón, sokszor annak legfelső fokán álltál. Aztán jött a 3 óra alatti maraton, de ne szaladjunk ennyire előre.

 

12 félmaraton, 12 országban 12 hónap alatt -  honnan jött az ötlet?

2016 novemberében szerettem volna benevezni a bécsi maratonra, de amikor megláttam, hogy 100 EUR a nevezés, elment a kedvem az egésztől. Nem szívesen fizetek ki ennyit egy versenyért, de akkor már eldöntöttem, hogy külföldön fogok futni egyet. Majd 2017 februárjában kipattant a fejemből a 12 félmaraton/12 országban/12 hónap alatt ötlete, és elkezdtem versenyeket keresgélni a neten. Teljesen véletlenül találtam meg a Barcelona Félmaratont, ahol 25 EUR volt a nevezést, és repjeggyel, szállással együtt is rendben volt az ár, így eldöntöttem, hogy oda elmegyek.

 

Hogy sikerült a barcelonai futás?

Nagyon klassz volt, megfutottam a 2017-es első legjobb félmaratonomat, amit 1:24:39 lett. Ez 3 perces javítást jelentett a 2015-ös legjobb félmaratonomhoz képest  (1:27:35).  Barcelona után jött az ötlet, hogy ha már külföldön futottam félmaratont, miért ne futnék még. Azért, hogy az egésznek legyen valami koncepciója, kitaláltam ezt a 12-es kört. Az ötlet nem volt rossz, de nem volt könnyű dolgom, mert Balcelonában február közepén jártam, eleve másfél hónapos hátrányból indultam, de mindig is szerettem a kihívásokat. A következő futásom Londonban volt. A barátnőmet mentem meglátogatni márciusban, és természetesen kerestem ott is egy versenyt.

Egyedül utaztál?

Alapvetően igen. Sokáig nem is volt publikus a vállalásom, mert ha más is tudja, hogy mit tervezek, akkor biztosan megkaptam volna, hogy “Ez neked úgyis megy, úgyis meglesz 1:20 alatt simán az a félmaraton”. Ezek a megjegyzések nyomasztanak, és ezt szerettem volna elkerülni. Az utazásra visszatérve, elsősorban EU-s országokat céloztam meg, és igyekeztem mindig olyan országokat választani, ahol még nem futottam versenyen, vagy ahol még nem jártam korábban, és természetesen úgy, hogy a legköltséghatékonyabban jöjjön ki az utazás-szállás-nevezési díj. Végül Szerbia - nem EU-s, csak tagjelölt ország- kilógott a sorból, mert ott is futottam. A kaland mellett valahol be akartam bizonyítani azt is, hogy ahhoz, hogy utazzunk, világot lássunk, külföldön fussunk, nem feltétlenül kell százezreket költeni.

 

Mely városokban futottál félmaratont?

Barcelona, London, aztán jött Pozsony április 2-án, 6-án Linz, április közepén Balatonfüreden is futottam, de azt nem számítom bele a 12 -es listába, mert hazai versenyként a szívemhez közelebb áll a szülővárosomban, Mosonmagyaróváron futott félmaraton . Április 29-ére befért a München Félmaraton, aztán május 7-én hazai versenyként  Mosonmagyaróváron futottam. Utána az UB páros miatt volt egy nagyobb szünet, majd augusztusban jöttek az újabb versenyek, Zágráb, Nagyvárad, Haarlem, Szabadka, majd Brüsszel, és a Garda – tó.

 A szabadkai félmaraton céljában várják Nórit

Az összes közül melyik tetszett a legjobban?

Talán Zágráb, mert az éjszakai fémaraton volt, és azon kaptuk a legcukibb érmet és pólót, remek volt a verseny, a hangulat és a város is mesés. Örömmel fogadtak, és örültek a győzelmemnek. Persze mindegyik versenyre el lehet mondani, hogy volt benne sok jó dolog és majd minden versenyben volt olyan, ami lehetett volna jobb is.

 

Volt csalódás is?

A Garda-tó féle szervezés nem igazán tetszett. Sajnos csak a célban derült ki, hogy mivel nincs licensz kártyám, nem számít be az eredményem, pedig helyezett lettem volna (az abszolút első 10 női és férfi befutót díjazták, én 4-ként értem célba). Nem a kupa és az érem miatt volt ez csalódás, csak igazságtalannak éreztem, hogy nem jelezték előre, hogy kötelező a licensz kiváltása.

 

Melyik félmaraton volt a legnehezebb?

Igazából talán a Linz Félmaraton volt a legnehezebb, de nem biztos, hogy az útvonal miatt, lehet, hogy azért mert ott nem éreztem magam igazán toppon. A müncheninél egy adott körből kellett többet futni, volt benne egy pici emelkedő. Ha ott még egy kört kellett volna futnom, nem örültem volna. Alapvetően nekem a pályával kevésbé van gondom, inkább a szelet nem szeretem. Futóként pedig tudjuk, hogy bármilyen versenyen vagyunk, ott mindig szemből fúj a szél.

Volt igazán különleges félmaraton, ami nagyon más volt mint a többi?

A holland verseny. Fél évig éltem Hollandiában korábban, nagyon jó volt visszamenni. Nekünk, nőknek úgy szurkolnak, mintha sztárok lennénk. Elképesztő, rengeteg a szurkoló.

 A holland verseny után

Hol voltál a leggyorsabb?

Szintén a holland. A sors fintora, hogy pont ugyanannyit mentem, 1:21:59-et, mint a Garda-tónál. Ez a hivatalos PB-m jelenleg (pb- personal best, legjobb idő egy adott távon – szerk.). Egyébként a brüsszeli lehetett volna a leggyorsabb (1:19:55), de ott 800 méter futás után mentünk át a chipszőnyegen, így nem is félmaratoni távot mértek.

 

Sokszor láttalak kupával a kezedben, hányszor győztél a 12 félmaratonból?

Azt hiszem 6-ot. Kétszer voltam második, és egyszer 3. Linzben 4. lettem, és ott van még a Garda-tó. Barcelonában pedig harmincvalahányadik, de az egy nagy verseny, és én magam sem számítottam rá, hogy 1:25 alatt tudok futni.

 Nagyváradon a félmaraton közben

Hogyan edzel?

Nincs edzőm, nincs egyesületem, nincs edzéstervem, én mindig ugyanott, és ugyanannyit edzek a saját elképzeléseim szerint. Olyan tempóban és ott futok, ahogy éppen kedvem van. Ha eindulok, 10 km-t minimum megyek, de van, hogy elmegyek futni kétszer is egy nap. Amúgy minden nap bringázom és otthon csinálom az Insanity-t. Két erős videót csinálok végig váltogatva, ami elég brutál 40 perces erősítés és emellé este és / vagy reggel futok egyet. Aztán szoktam teremben is futni, én azt is szeretem.  Ha lenne családom vagy barátom, akkor biztosan máshogy alakulna az “edzésnaplóm”, de jelenleg mivel egyik sincs, a munkám és az edzések töltik ki az időm javát.  

 

Hány kilométert futsz hetente?

80 kilométert biztosan futok, de van, hogy 100 km is összejön. Többnyire minden nap megyek futni, de ha nem úgy jön ki, akkor másnap megyek kétszer vagy hosszabbat futok. Nincs kényszer benne, egyszerűen ennyire van igényem. Ha akad egy kis szabadidőm, indulok is futni. Ezért is jó, hogy jelenleg nincs edzőm, mert bármikor, bármennyit futhatok, nem kell megfelelnem senkinek sem. Nem kell betartanom semmit sem.

 

Csak síkon futsz?

Legtöbbször a Városligetben futok, ott körözök.  Megvan a kis 10 - 11 kilométeres köröm, mostanában elkezdtem hegyen is futni, de eddig csak síkon futottam.

 

A félmaratonokra külön is készültél gyorsító edzésekkel?

Nem. Én még az életemben nem résztávoztam. Soha. Próbáltam egyszer, de 100 méterig bírtam gyorsan, aztán frusztrált lettem, hogy én vagyok az utolsó, és nem csináltam tovább és azóta sem. Igazából egyenletes típusú edzéseim vannak.

 

Mikor kezdtél el futni?

2011 nyarán, akkor még cigiztem és buliztam ezerrel, 70 kg voltam. Reggel-délben-este betoltam egy tábla csokit, nem érdekelt semmi, persze tornáztam és panaszkodtam, hogy mitől vagyok kövér, de nem tettem ellene semmit. Aztán rájöttem, hogy a kajával van a gond. Életemben először, amikor a barátnőm hívott el futni 3-4 kilométert, 5 perces átlaggal futottuk.  A harmadik alkalommal már szigetkört (Margitsziget 5,4km- szerk.) futottunk, ő később abbahagyta a futást, én pedig láttam, hogy elkezdtem tőle formálódni.

Akkor az elején az alakformálás és a fogyás volt a fő célod.

Igen. A futás mellett elkezdtem egészségesen táplálkozni, letettem a cigit, futottam, és fél év alatt 10 kilogrammot le is fogytam. A dohányzást kimodottam a futás miatt hagytam abba. Azt mondják, hogy vagy cigizel vagy futsz, és ez bennem volt. Lehet, hogy bírtam volna a kettőt együtt, de inkább letettem a cigit.

Utána elkezdtél versenyezni? Nem érezted azt, hogy ez neked azért nem megy olyan rosszul?

Az első futós nyár után szeptemberben hármasban lefutottuk a barátnőimmel a Nike Budapest férlmaratont trióban, de ezt nem nevezném versenynek. A következő évben áprilisban futottam életem első versenyét, a Vivicittán, 12 km-t 55 perc alatt, és azzal 24. lettem. Ez nekem óriási nagy szó volt. Ott, akkor elkapott a versenyláz. Utána rögtön mentem egy másik versenyre Óbudára, ahol elindultam egy délelőtti és egy délutáni futamon is, 7,5 és 3km-es távokon. Az egyiken 1., a másikon 2. lettem. Innentől kezdve nem volt megállás.

 

Azt látom, mert biztosan több mint 20 versenyen voltál tavaly.

Nem számoltam, de biztosan 20 felett.

 

Oké, a 12 félmaratoni kihívásodat aztán megfejelted két nem is akármilyen maratonnal.

Igen, futottam a Stockholm maratonon, ahol 3 óra 1 perc lett az eredményem, és utána jött Frankfurt, ahol javítani szerettem volt ezen az időn. Frankfurt előtt két héttel a Spar 30 km-t 2 óra 1 perces idővel nyertem meg, és azt terveztem, hogy Frankfurtban úgy futom a maratont, hogy a 30 km 2 óra alatt sikerüljön, a többi 12 kilométeren meg lesz, ami lesz. 1 óra 58 percnél volt meg a 30 kilométer, és végül a 2 óra 50 perccel értem célba a 42,195 km végén.

 Frankfurtban a célban

Nincsenek fájdalmaid, szuper jól frissítesz?

Nem, nincs semmi fájdalmam. A frissítésről félve merem elmondani, de nem igazán frissítettem például Frankfurtban sem, általában csak vizet iszom. Frankfurt előtt Dóritól (Elek Dóri) kértem 2 gélt, hogy legyen nálam azért valami. A koffeines gélt elhagytam, a másikat elvittem a célig. 30 km-ig 3x ittam 1-1 korty vizet, aztán 34 kilométernél gondoltam, hogy valamit mégis csak be kéne vinni, megittam egy Vitatigrist, hátha majd attól leszek gyorsabb.

Milyen terveid vannak 2018-ra?

3 maratonom lesz, Boston, Berlin, Chicago – ezekre a versenyekre a 3 óra alatti maratonommal kvalifikáltam. Idén 30 éves leszek, szóval valami ilyesmi koncepcióban is gondolodom. Harminc maratont nem fogok futni, de ehhez kapcsolódóan ki fogok találni valamit.

Nagyon szuper helyeken fogsz futni! Mi a célod ezeken a maratonokon?

A legnagyobb hosszútávú célom, hogy kijussak a tokiói olimpiára. Lehet, hogy ez nem jön össze, mert bárki futhat pár másodperccel jobbat, és lehet, hogy csak 3 ember mehet majd oda is, mint Rióba. Szóval ez a cél, aztán majd meglátjuk. Biztosan kell a kvalifikációhoz egyesületi tagság vagy valami ilyesmi, de még nem jártam utána ennek sem. Nagyon szeretném a legjobb csapatot, de nem tudom, hogy mi alapján válasszak. Nem szeretnék fél év után váltani. Mindeközben attól is tartok, hogy nehogy elveszítsem a futás szeretetét.

 

Mostanában a terep felé is kacsintgatsz.

Igen, mostanában sokat vagyok terepen és indulok is terepfutó versenyeken. Lefutottam a Vulkán túrát a Börzsönyben. Érdekes, hogy most lettem nagyon félős, régebben a Balboát (jelenleg Nóri a 6. leggyorsabb eredménnyel rendelkezik a Balboa körön - 1:53:33, I. Classic Balboa – szerk.) simán ezerrel toltam lefelé, most meg aggódok. Vannak céljaim, terepen is. A Vérkörön biztosan elindulok valamikor, a többit még nem tudom, nem ismerem annyira a terepversenyeket. Jó, hogy vége a sorozatomnak, mert most bárhol futhatok terepen is, nem kell attól félnem, hogy kitöröm a lábam valamelyik lejtőn.