Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Női maratonfutás 60 év felett, 3 óra alatt – egy japán hölgyé a rekord

Mariko Yugeta Facebook oldal | A 61 éves futónő, bő egy hónapon belül kétszer is megdöntötte a 60 év felettiek, női maratoni világcsúcsát

Ráadásul duplázott.

Ami eddig még a legendás amerikai futónőnek, Joan Benoit Samuelsonnak sem sikerült, azt most egy japán sportolónő megcsinálta! Mariko Yugeta (61) lett az első nő a 60+-os korosztályban, akinek sikerült 3 órán belül lefutnia a maratoni távot. Az elmúlt hónapokban kétszer is!

 

2019. november – 2:59:15

Mariko Yugeta idén novemberben a japán Shimonoseki Kaikyo Marathonon 2 óra 59 perc 11 másodperc alatt teljesítette a 42,2 km-t, ezzel 3 perc 35 másodperccel gyorsabb volt az addigi csúcsnál, amit még a francai Claudine Marchadier futott 2007-ben.

A Japan Running News híradása szerint a novemberi verseny volt Mariko Yugeta 99. maratonja, és a fenti eredmény csak 1 perc 10 másodperccel gyengébb, mint az eddigi PB-je, azaz személyes legjobbja. A hölgy a verseny előtt úgy érezte, meglehet akár a 2 óra 57 perces időeredmény is, de ez végül nem sikerült – akkor. (Az alábbi videóban Mariko Yugetával készült riport látható, amelyben megmutatja, hogyan szokott nyújtani fogmosás közben, illetve helyi középiskolásokkal fut résztávokat az atlétikai pályán.)

2019. december – 2:56:54

Viszont alig több mint egy hónappal később Mariko Yugeta ismét rajthoz állt, ezúttal a Saitama International Marathonon, és a 100. ilyen távú versenyén megdöntötte a saját novemberi rekordját! Ráadásul azzal az időeredménnyel, amit néhány héttel azelőtt megjósolt magának, hiszen majdnem másodpercre pontosan 2 óra 57 percet futott (a worldathletics.org adatai szerint 2:56:54 lett az ideje, ami 4:12/km-es tempót jelent).

 

Japán az élbolyban

Japánban a futás rendkívül népszerű sport, és a futóik kiváló eredményekkel büszkélkedhetnek. Egy, a Japan Running News által a Twitteren közzétett lista szerint 2019-ben a női maraton tekintetében a japán futónők átlagos időeredménye 2:25:10, amivel harmadik helyen állnak, az első helyezett Kenya – a jelenlegi világcsúcstartó, Brigid Kosgei is kenyai – és a második helyezett Etiópia futónői mögött. A férfi maratonfutóik pedig a hatodik helyen vannak a 2:09:22-es átlageredményükkel 2019-ben (ezt a listát az etiópok vezetik, mögöttük a kenyai futók).

 

Frissítés: 2021. márciusában Mariko Yugeta a saját rekordját döntötte meg, amikor 2:52:13-as idővel futott be az Osaka International Women's Marathonon. Ez az időeredmény egyben Yugata personal bestje is.

 

A cikkhez felhasznált források: runningmagazine.ca, japanrunningnews.blogspot.com, www.worldathletics.org