Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

New York Marathon, a legnagyobb futóbuli a világon

A NY Maratont minden év november elején rendezik. A világ legnagyobb maratonja, a világ legnagyobb futótalálkozója és a Futásról Nőknek Magazinnal itt vagyunk.

2016-ban is több mint 50 000 indulója van a New York Maratonnak. Szinte minden futó balancslistáján szerepel ez a rendezvény. Itt mindegy, hogy milyen futó vagy - PB-t valószínűleg úgysem tudsz futni, mivel elég szintes a pálya - egy hatalamas futóbuli az egész.

Már több mint egy hete figyelemmel kísérem az eseményeket, és a 8 milliós Manhattan életét áthatja a maraton hangulata. A Central Parkban felállított versenyközpont hétfőn nyitott, ahol megnéztem a NY maraton pályarajzát, vituálisan is átfutottam pár helyszínt, és megcsodáltam a Tiffany által készített csodás maratoni érmeket, ami csak a győzteseknek jár. 

Bejárat a NY maraton expo területére

A városban az éttermek egyre több helyen invitálják a futókat, "gyere hozzánk tésztát enni" felirattal. Napról napra egyre többen sétálnak TCS New York Marathon feliratos, kizárólag az eseményre emblémázott és gyártott Asics dzsekikben. Eddig is sok volt a turista, de most a sportcipős, futódzsekis alakokból hatványozottan többet látni. 

EXPO

A maraton előtt három nap, egy nagy expó nyílik. Ezen az expón lehet felvenni a rajtszámokat. Nekem pikk-pakk sikerült, nagyjából 10 perc alatt mindent elintézni. A kötelező körök után aztán érdemes a kiállítói részen körbenézni. Számtalan futómárka állít ki. A cipőgyártók kizárólag a NY maratonra készített egyedi, limitált szériás cipőikkel jönnek a kiállításra és természetesen kedvezményes vásárlásra is nyílik lehetőség. Az egyik főszponzor, az Asics, óriási vásárral van jelen és kimondottan olcsón lehet felsőket vásárolni, 38-45 dollárért is akár. Ez az összeg a helyi viszonyok között tényleg jutányos. 

Az expón amerikai népszerű futókkal is össze lehet funi, mint Meb Keflezighi, Kara Goucher, Shalane Flanagan vagy Kathrine Switzer. A futók folyamatosan érkeznek az expóra, óriási a hangulat. Már az expó területén is számtalan fegyveres rendőr gondoskodik a biztonságról. 9/11 és a bostoni maratonon történt robbantás óta ez a fajta készültség érthető és a futók érdekében történik. 

Pénteken egy ünnepséggel nyitották meg a  40. NY Marathon-t, ahol minden ország kisebb képviseleti csoporttal jelent meg. 

 

Kara Goucher a Skechers képviseletében - olimpikon futó USA

A MARATON ÚTVONALA

Ez a maraton Staten Island-ről indul, keresztül megy Brookly-non, Queensen, Bronx-on, Manhattanben, a Central Parkban lesz a befutó. 

A New York Marathonra többféle módon lehet bekerüni.

Szervező a NYRR a New York Road Runners klub, cég. Oldalukon keresztül tudsz tájékozódni és akár a 2017-es eseményre regisztrálni a következő módokon: 

1. 11 dollárért regisztrálod magad egy sorsolásra, és ha sikerül bejutsz. Nekem elsőre összejött.

2. Keresel egy magyar utazási irodát, akiken keresztül biztosan nevezni tudsz.

3. Csatlakozol egy jótékonysági csoporthoz, és pénzt gyűjtve biztos helyed lesz a rajtban.

4. Futsz egy tuti szintidőt, és soron kívül beengednek az indulók közé. 

 

Otthoni idő szerint, vasárnap 16 órakor rajton a 40. NY maraton, melyet az Eurosporton is követhetsz. 

NYC maraton limited edition Skechers futócipő - ezüst topán