Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Ne szabotáld saját magad, kerüld el ezeket a hibákat edzés előtt!

A hosszú futás 3 titka.

Nem mindegy, hogyan indulunk el egy hosszabb edzésre. Elsősorban most nem arról lesz szó, hogy „ott kell lenni fejben”, hanem praktikusabb, gyakorlati dolgokról; mit tehetsz annak érdekében, hogy megalapozd a sikeres edzést? Van néhány egyszerű, de annál hatásosabb tippünk.

 

  1. Ittál eleget?

    A csapból is az folyik, hogy egy hosszabb edzés vagy verseny előtt érdemes feltölteni a szénhidrátraktárakat és nem teljesen lemerülve elindulni egy több órás futásra vagy bringázásra. Kevesebb szó esik azonban a hidratációról, pedig ez talán még fontosabb is. Ha ki vagy száradva, akkor a véred is sűrűbb, így a szívnek keményebben kell dolgoznia, magasabb lehet a pulzusod, az edzést sokkal megterhelőbbnek érezheted, ami meghosszabbíthatja a regenerációs időt. A megfelelő folyadékmennyiség bevitelre mindig érdemes odafigyelni, de egy megterhelő, hosszú edzés vagy verseny előtt pláne!

  2. Statikus nyújtás futás előtt? Inkább ne!

    Kerüld az futás vagy bringa előtt a statikus nyújtást. A statikus nyújtás hosszan kitartott izomfeszítés, a hideg izmok pedig nem fogják ezt megköszönni, sőt, sérülésveszélyes is lehet. Válaszd inkább a dinamikus bemelegítést: szökdelések, kitörések előre és oldalra, láblengetés oldalra. Miért? Mert a dinamikus bemelegítés megemeli a pulzust és az izmok hőmérsékletét, tehát jól előkészíti a terepet az edzéshez. A statikus nyújtást hagyd meg edzés utánra.

  3. CsőmaxON? Vegyél vissza!

    Az edzés első 10 percét szenteld a laza kocogásnak, és fokozatosan vedd fel az utazósebességet. Simán lehet, hogy a bemelegítő kocogás alatt azt érzed, hogy nincs veled az erő, de sok esetben a nehezen induló edzések lesznek a legjobbak. A lényeg, hogy ne kezdj el ész nélkül futni rögtön az edzés elején! A dinamikus nyújtás utáni lassú bemelegítő kocogás a lehető legjobb, amit adhatsz a testednek egy hosszú futás előtt.