Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Mit tegyél, ha futás közben támadás ér?

Illusztráció: Angelica Alzona

Sajnos bárki válhat támadás áldozatává. Foglalkozz a témával, ne dugd homokba a fejed!

Indul a nap. Bekapcsolom a rádiót, hogy legyen valami, ami a reggeli teendők közepette folyamatosan emlékeztet arra, éppen hol is tartok az időben. Könnyű csatornát választok, de fél 7-kor ott is dől a - leszúrta, megtámadta, ellopta, megrongálta, felgyújtotta... A hírek jönnek, én igyekszem kikerülni mindet és elhitetni magammal, hogy ez velem úgysem történhet meg. Csendes, nyugodt kisvárosban élek, ahol az élet biztonságos - hiszem.  Aztán bekapcsolom a laptopomat és olvasom, hogy megint megtámadtak egy futónőt, Makai Vikit, akit ismerek, aki az oldalunkon is számtalan klassz cikket írt már. Amikor a valóság a küszöbig ér, hirtelen feleszmél az ember, hogy akár ő maga is lehet áldozat, akár futás közben is. Tegyük gyorsan tisztába, hogy a probléma nem a futással van! 

Egy korábbi eset apropóján született meg a most következő cikk, amiben a Pest Megyei Rendőrkapitányság valamint a rendőri ezred egy volt tagja, Sztrakkay Tamás segítettek összeállítani egy anyagot arról, hogy mikét tudjuk elkerülni azt, hogy áldozattá váljunk, illetve mit tehetünk, ha a támadás kivédhetetlen.

MEGELŐZHETŐ A TÁMADÁS FUTÁS KÖZBEN?

Ha egy nő szabadtéren sportol, adott a lehetőség, hogy támadás érje. A támadás olyan mint egy baleset, nem elkerülhető, de vannak olyan egyszerű ajánlások, melyek betartásával a támadás esélye a minimálisra csökkenthető. A legfontosabb, hogy tegyél meg mindent annak érdekében, hogy ne kerülj veszélyes helyzetbe, mert a bajból kimászni már nem olyan egyszerű.

MIT TEGYÉL

 1. Fuss együtt másokkal. Még jobb ha vannak ismerős fiúk is a futócsapatban. Javalsom a BSI futónagykövetek csoportjait. Szervezett keretek között, csapatban futhatsz.

 2. Fuss világosban,  forgalmas, lakott területen. - Ha zenével futsz, az egyik füledből mindig vedd ki a fülhallgatót, hogy figyelni tudj a külső zajokra.

 3. Ha mégis egyedül futsz, vidd magaddal a kutyádat.


 4. Ismeretlen vagy kevéssé ismert férfiakkal szemben viselkedj határozottan de távolságtartóan. Inkább fordulj haza, ha nem sikerül megszabadulnod kéretlen kísérődtől.

 5. Soha ne szállj, -és ne is hajolj be idegen autóba, még akkor sem, ha mondjuk térképen kérnek tőled útbaigazítást.


 6. Kietlen, elhagyatott területen senkivel se állj le beszélgetni, igyekezz forgalmasabb útszakasz felé.


 7. Gondolatban foglalkozz egy esetleges támadás lehetőségével. Ha fejben lejátszod, hogy mit tennél, jobb döntést fogsz hozni éles helyzetben.

MIT NE TEGYÉL

Ne fuss sötétben, egyedül, gyérül kivilágított utcákban, kietlen erdei ösvényeken.

MILYEN ÖNVÉDELMI ESZKÖZÖKKEL ÉLHET EGY NŐ?

A legtöbb nőtől távol áll a testi erőszak, még támadás esetén is. A rendőrség egyik volt munkatársa, most egy önvédelmi webshop tulajdonosa szerint, támadás esetén a legtöbben leblokkolnak, pedig sok esetben lenne lehetőség a menekülésre. Felkészültség híján, azonban a baj megtörténik. A szakértő szerint a legnagyobb meglepetést mindig az okozza, ha egy nő szembe mer szállni a támadójával. Ezért mindenképp érdemes elvégezni egy önvédelmi tanfolyamot, ezzel is növelve önbizalmunkat és éles helyzetben esélyeinket. Sajnos a legtöbb nő, nem hiszi el magáról sem fizikailag sem pedig lelkileg, hogy képes lenne harcba szállni egy támadóval szemben. Mégis muszáj elgondolkodni és felkészülni egy esetleges támadásra! Ha a test a test elleni önvédelem távol áll tőled, vannak olyan eszközök, melyek egy támadás esetén segítséget nyújthatnak, esetleg megzavarhatják a támadót, és lehetőség nyílhat a menekülésre. Érdemes megfontolni, hogy futás közben a zsebben ott legyen valamelyik.

 

MIT TEGYÉL

 

 1. Elvégezhetsz egy női önvédelmi tanfolyamot, ami igen hasznos tud lenni szükség esetén. - Használhatsz önvédelmi pánik riasztó kézi eszközt, mely futás közben kényelmesen elfér a kézben, és hangriasztóként funkcionál.

 2. Pelargonsav-vanillilamid és olajosgyanta-tartalmú kapszaicin hatóanyagot nem tartalmazó, legfeljebb 20gramm töltőanyag tömegű gázsprayt. Fontos, hogy minőségi eszközt vásárolj! Ezt zárt térben ne használd! - Használható még a paprikaspray is. Persze figyelni kell arra, hogy saját szembe véletlenül se kerüljön belőle.

 3. Taktikai tollat (8cm fém betéten belül) is alkalmazhatsz. Ez nem más, mint egy hegyes végű toll, mellyel bökni lehet. Ennek a használatát is be kell gyakorolni előre.

 4. Továbbá a kulcscsomó is használható védekezési eszközként, hasonlóan a taktikai tollhoz. Vannak olyan kulcstartók, melyeket kis praktikával önvédelmi eszközzé is átkonvertálhatunk. Ezekről érdeklődj önvédelmi eszközöket forgalmazó boltokban. De ezek persze kulcstartók!


 5. Lehet nálad gázpisztoly is. Ez az eszköz csak önvédelmi célból és engedéllyel viselhető és használható.  Nem biztos, hogy kényelmes futás közben ilyennel a zsebben sportolni. Bár úgy hallottam vannak egész pici fegyverek is.  Azonban ennek használatához is hozzá kell szoktatnod magad, nehogy könnyen kicsavarják a kezedből, és Te magad se ijed meg ha elsütöd. Hisz igen hangos kis jószág.

 6. Mostanában jelent meg egy új fehérnemű, mely egyfajta XXI. századi erényövként működik. Elvághatatlan, lehúzhatatlan, a viselője számára látszólag kényelmes ruhadarabról van szó. Mindenesetre érdemes megnézni az róla készült videót!
  Ennek analógiájára egy német cég nemrég szintén egy lehúzhatatlan sportnadrággal rukkolt elő.

  A nadrág szó szerint lezárható, így lehúzhatatlan. Nem próbáltuk, csak a netes kutatás során találtunk rá erre a módszerre. Ki ki döntse el, mennyire szimpatikus ez a megoldás.

   

Bármilyen eszközt is választasz, próbáld ki! Gyakorold, hogyan tudod ügyesen és gyorsan használni. Ne a támadás apropóján ismerkedj az eszközzel először!

Ha van nálad paprika spray, akkor az legyen a kezedben futás közben, és ne a futózsákban, övtáskában vagy zsebedben.

MIT NE TEGYÉL

Nem használhatsz sokkolót, bizonyos gázspray-t (amennyiben nem felel meg a korábban említett paramétereknek), boxert, viperát, mert ezen eszközök viselése és használata tilos és büntetendő.

HOGYAN VISELKEDJ TÁMADÁS ESETÉN?

Egy normál lelkületű embernek nehezére esik bántani egy másik embert, talán még akkor is, ha az illető egy támadó. Éppen ezért nagyon fontos, hogy gondolatban foglalkozz azzal, hogy mit tennél egy lehetséges támadás esetén, hogy képes legyél cselekedni, ha arra van szükség.

MIT TEGYÉL

Ha egyedül kelsz útra sötétben vagy kevéssé lakott területen, mindig legyen nálad valamilyen önvédelmi eszköz. Fontos, hogy olyan helyen tárold azt, ahonnan pillanatok alatt elő tudod venni. Előzetesen gyakorold az általad választott eszköz használatát. - Ha megtámadnak, akkor is igyekezz megőrizni a lélekjelenlétedet. - A támadás során célod végig az legyen, hogy az első adandó alkalommal elmenekülj. Ha a menekülésre nincs lehetőség, akkor kiabálj, sikíts. Ez egy pillanatra kizökkentheti a támadót, te pedig elfuthatsz. Ha forgalmas helyre jutottál ott kérj segítséget. Menekülés híján, a fent említett önvédelmi eszközöket lehet alkalmazni, annak hiányában a testi erőt.

Ha nincs lehetőség a menekülésre és nincs nálad önvédelmi eszköz sem, az elkövető értelmére és érzelmeire is megpróbálhatsz hatni például sírással, segélykéréssel, sikítással - mondja a szakértő. Ha bármikor kizökken a támadó, használd ki a lehetőséget a menekülésre.

HOL VAN AZ ÖNVÉDELEM ÉS ÖNBÍRÁSKODÁS HATÁRA?

Hallani olyan esetekről, amikor egy áldozat vált végül bűnössé, mert a támadójában oly mértékű kárt tett. Ezért kértem meg a Pest Megyei Rendőrfőkapitányságot, hogy segítsenek tisztázni, mikor jogos az önvédelem és mikor lépünk át akaratlanul is az önbíráskodás területére.

Idézem soraikat: "A közvetlen vagy azzal fenyegető támadásnál a büntetlen védekezés, akár az élet kioltását is eredményezheti, amennyiben a támadó tette a védekező élete (nemi szabadsága) ellen irányult. A jogos védelem elve minden mai büntető törvénykönyvben megtalálható. A jogtalan támadások ellen társadalmilag is igazolható a jogos önsegély. A megtámadott személyek ugyanis egy-egy váratlan helyzetben egyszerűen nincsenek abban a helyzetben, hogy a védekezés más formájával élhessenek.  Az állampolgár védekezhet (akár ölhet is), de e jog csakis a támadás elleni védekezésre terjed ki! Elégtételt senki sem vehet az őt ért sérelmek miatt és igazságszolgáltatás sem gyakorolhat.

Hagyományos értelemben a jogos védelem az olyan magatartás, amely a támadás elhárítására alkalmas, szükséges, de egyben elegendő is.  A büntetés kockázatát mindenképpen annak kell viselnie, aki támad és nem annak, akit megtámadtak. A btk. vonatkozó jogszabálya szerint, aki védekezés közben túllépi a szükséges és elégséges mértéket, de nem tudta előzetesen felmérni a tettei következményét, nem büntetik. 

Ha úgy döntesz, hogy beszerzel ezt vagy azt, jól nézd meg hol vásárolsz! Nem egy olyan telefonhívást bonyolítottam le önvédelmi üzletek alkalmazottaival, ahol az eladók nem tudtak érdemi tájékoztatást adni arról, milyen önvédelmi eszköz lenne a leghatékonyabb számomra futás közben. Tehát kérdezz, és ha kielégítő választ kapsz, csak akkor és ott vásárolj!

Magam sem tudom, hogyan viselkednék támadás esetén, még annak ellenére sem, hogy ezt a cikket megírtam. Vajon sikerülne megőrizni a nyugalmam? Konklúzióm az, hogy a legjobb az ilyen helyzetet elkerülni. A legbiztosabb a futás egy futótárssal, egy önvédelmi eszközzel vagy egy kutyával. Még biztosabb, ha forgalmas, futók által sűrűn látogatott helyen edzel, és egy önvédelmi tanfolyam elvégzése sem haszontalan.

Köszönet az információkért a következőknek: Pest Megyei Rendőrkapitányság,  Sztrakkay Tamás, NANE MONA