Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Miben más egy versenycipő?

saucony.com | Versenycipőt futáshoz leginkább azoknak ajánlják, akik már bele belefutnak a 4 perces kilométerekbe

Edzőcipő, versenycipő – van különbség?

A versenycipő kifejezésről sokan a versenyautóra asszociálnak, de legalábbis a versenybringákra. Amikor felvesszük a versenycipőt, valami furcsa dolgot érezhetünk, mint a Millennium Falcon esetében, amikor Han Solo fénysebességre kapcsol – képzeletben mi is átváltozunk egy mindenkit legyorsuló csodafutóvá. Na jó, ne legyünk telhetetlenek, elég lesz, ha csak 5-10 másodperccel gyorsabban fogunk futni vele kilométerenként. Azt hiszem, a legjobb versenycsukáktól pont ezt már el is várhatjuk.

 

Mi jellemzi a versenycipőket?

Minden márkának vannak gyors futásra való úgynevezett versenycipői. Ezekről annyit kell tudni általánosságban, hogy természetesen roppant könnyűek, és a lábhoz simuló, az átlagosnál vékonyabb és finomabb felsőrészt kapnak. Általában a férfi 42-43-as méretet veszik alapul, amikor a cipők súlyát megadják. Versenycipők esetében ennek 200 g alatt illik lennie.

Versenycipőt klasszikusan azoknak szoktunk ajánlani, akik már legalább néha belefutnak a 4 perc/km-es tempóba. A 80-90 kg-os testsúly talán a felső határ. Fontos relatív jó sebességet elérnünk, ugyanis a cipő talpában sokszor nincs elég csillapítás ahhoz, hogy megvédje a futó lábát az ütődések okozta károsodástól. Érdemes tempófutásokhoz, résztávokhoz is felvenni, hogy a lábunk megszokja a versenycipő könnyűségét, hiszen ilyenkor megváltozik a lábunk pozíciója, lépéshossza, így az izomzatunknak is szoknia kell a jót.

Amit eddig leírtam, az a klasszikus versenycipő-modellekre igaz. Csak példaképp felsorolok párat, hátha felismersz néhányat ezek közül: Saucony Type A, Saucony Fastwitch, Asics GEL-Hyper Speed, adidas Adizero RC.

 

1

Adidas adizero RC

Korszakalkotó megoldás

Azonban a Nike megint kitalált valami nagyon jót.

A mára már feledésbe merülő lunarlon habanyagot – amelynek a méltán híres és sokak által használt versenycipőt, a Lunaracert köszönhetjük – sutba dobták. Ez a NASA által kifejlesztett cucc egyáltalán nem volt rossz technológia. Arra, hogy mégis lecserélték, csak egy magyarázat lehet. Még sokkal jobb anyagokat és technológiát találtak ki.

A vadiúj ZoomX foam középtalpi habanyagot, ami vajpuha, és emiatt szörnyen instabil lenne, kiegészítették egy vékony, rugalmas karbonlemezzel, ami az egész cipőn végighúzódik láthatatlanul, de annál inkább érezhetően! Tehát a két dolog együtt alkot egy jól működő egységet, ami véleményem szerint egy korszakalkotó megoldás. Óriási, 10 mm-es drop és a meglepően vastag ZoomX talp gondoskodik arról, hogy a futó elülső vagy legrosszabb esetben középtalpról pattanjon el, kihasználva a karbonszálak adta dinamizmust és stabilitást. Tehát sokkal gyorsabb elszökkenést tesz lehetővé ez a típusú cipő. És minél gyorsabb az ellépés, annál gyorsabban halad a futó.

Nike Vaporfly 4% futócipő

Személyes élményem ezzel a cipővel kapcsolatban, hogy az első futásom után, amit ezzel a „csodacipővel” megcsináltam, csak vigyorogtam, és nem hittem el, hogy ez ilyen jó lehet. Azóta kijött a Nike Vaporfly 4% után a Vaporfly Next %, valamint tavaly az a cipő, amiben Kipchoge átlépte a 2 órás álomhatárt a maratoni távon. Ez utóbbi cipőt nemrég be is tiltották, de a többi Vaporfly modellt már annyian használják, nem is beszélve más cégek karbonos koppintásairól, hogy azt már nehezen tudnák gátak közé szorítani. Betiltani meg esélytelen. Szerintem.

 

Nike Vaporfly Next % - a csodacipő, amiben 2 órán belül futották le a maratont

 

A konkurencia válaszlépése

Annyira kipengézték ezt a cipőt, hogy az elmúlt két-három évben, ahogy fentebb írtam is, rengeteg márka próbálja felhasználni a karbonlemezes ötletet, de legalábbis valamiféle szénszálas cókmókot tenni a cipőbe, az a biztos... Sőt, a Hoka odáig ment, hogy az új versenycipőjét a hangzatos Carbon X névre keresztelte. A végeredmény egyébként egy pazar cipő lett, ha nem lenne Vaporfly-om, Carbon X-et húznék a lábamra.

Hoka Carbon X futócipő

 

Hasznos tipp a próbához

Azt javaslom, hogy mielőtt bármelyik versenycipőt webáruházból próbálnád megszerezni, vásárlás előtt minden esetben próbáld fel valahol a választott cipőt a méretetekben. Viszont ez sokszor nagyon nehéz ügy, és majdnem lehetetlen. Ilyenkor hasznos segítség egy kísértetiesen hasonló edzőcipő. Például a Nike Vaporfly-hoz nagyon hasonló cipő a Zoom Fly, ami az edzőcipő-változatnak tekinthető, sőt, nagyobb súlyú futóknál inkább ez a modell ajánlható versenyzéshez is. Szóval a Zoom Fly sokkal több helyen elérhető és próbálható; ha ebből kiderül, hogy milyen méret a megfelelő, valószínűleg a Vaporfly méreted is megvan.

Működik a lábadon?

Érdemes még megemlékeznünk a Newton cipőkről, amelyeknél a cipő elülső részébe, az ellépő zónába süllyesztettek be egy öt osztású, kiálló, rugózó elemet, ami ötvözi a futóknak a rugalmasság és a stabilitás iránti igényét. Egy vérbeli Newton rajongót nehéz feladat meggyőzni arról, hogy van az ő cipőjénél jobb is. És ez nem is baj: csak abban higgy te is, amit megtapasztalsz saját magadon, ami a te lábadon működik! Már általában az első belebújásnál érződik, hogy kompatibilis vagy-e a cipővel vagy sem. Jó futást, versenycipőt fel!

Newton MV2 futócipő