Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Minden, amit a legendás Spartathlonról tudni érdemes

spartathlon.gr | A Spartathlon a világ legnehezebb ultrafutóversenyei közé tartozik, minden évben sok magyar indulóval

Érdekességek, szabályok, magyar sikerek.

„A verseny a „fair play” szellemiségében zajlik. A rendezvény magas színvonalának megőrzése érdekében a futók részéről kifogástalan viselkedést, igazi sporttársiasságot és "olimpiai szellemiséget" várunk el” – kezdik a Spartathlon szabályzatát a szervezők. Tényleg valami ilyesmi hangulat lengi körül a Spartathlont: egy kevés történelem, hősiesség, tradíciók és az emberség.

 

Magyar sikerek

Bogár János ultafutó és Bontovics Tímea, aki elsőként teljesítette a magyar nők közül a Spartathlont

 

Bogár János 1991-ben győzött, amikor másfél órát vert az üldözőire (már ha nevezhetünk üldözőnek valakit, aki több mint 1 óra 30 perccel volt mögötte.). Lőw András eddig 21 alkalommal teljesítette a versenyt, ez 4920 kilométert jelent ezen a pályán. Az első magyar nő, aki megérinthette Leonidasz király szobrát, Bontovics Tímea volt 2004-ben. Lubics Szilvia háromszor nyert, kétszer harmadik lett. Maráz Zsuzsi pedig a 2016-os, 2017-es és 2018-as versenyen a harmadik helyről indulva meg sem állt a csúcsig, hiszen 2018-ban megnyerte a görögországi viadalt.

 

246 km. 36 óra. 30-40 fok. Hegyek. Történelem. Spartathlon.

Szeptember utolsó péntekén, hajnalban, az Akropolisz lábánál mindig nagy a mozgolódás. No, nem a turisták érkeznek jóval nyitás előtt, hanem a világ legkiválóbb ultrafutói toporognak a képzeletbeli rajtvonalnál, hogy elinduljanak Pheidippidész legendájának nyomába, hiszen ő volt az, aki i.e. 490-ben Miltiadesz, athéni vezér megbízásából Athénból indulva Spártáig szaladt, hogy segítséget kérjen a perzsák elleni harchoz. A legendás futás történetét a mesélői sokféleképpen adták tovább az utókornak. Így lehet az, hogy bizonyos források szerint a futár holtan esett össze a hír átadását követően, míg mások kétségbe vonják a 246 km-es futás tényét is. A brit John Foden 1982-ben négy társával elindult, hogy bebizonyítsa:  Pheidippidész valóban képes lehetett ennyit futni. Egy évvel Foden célbaérkezése után megrendezték az első Spartathlont, és azóta minden évben egyre több és több ultramaratonista szeretne elindulni és célba érkezni a legendás útvonalon.

 

 

Kvalifikációs eredmények alapján lehet elindulni

A versenyre csupán 400 futó nevezhet. Nem sokan tudják, hogy az induláshoz szinteket kell teljesíteni, akárcsak az olimpiai részvételhez. Ahhoz, hogy valaki a rajtban állhasson, 10 óra 30 percen belüli 100 kilométeres versenyt (illetve részidőt) vagy legalább egy 200 km fölötti versenyt kell produkálni. Még két útja van az indulásnak: előző évi Spartathlon vagy Spartathlon részidő teljesítése.

A Spartathlon pályacsúcsa

A férfiaknál a görög Jánisz Kúrosz tartja a pályacsúcsot 1984-es futásával. Időeredménye 20 óra 25 perc (sic!).

Az új női pályacsúcsot 2017-ben a lengyel Patrycja Bereznowska állította fel. Ideje: 24 óra 48 perc és 18 másodperc. 

Sárga lapot kaphatnak a futók, két sárga lap kizárást jelent!

Ahogy korábban Lubics Szilvi fogalmazott: a Spartathlon nem egy „pátyolgatós verseny”. A versenyzők nem találkozhatnak a segítőikkel, csak a megadott helyeken, nem mehetnek mellettük biciklis kísérők sem, és a 40 fokos görög hőségben a jeget sem adagolhatja számukra senki. A versenyzők segítői összesen 16 ponton (plusz a célban) frissíthetik a futókat, a 246 kilométeren összesen 75 ellenőrző- és frissítő pont (CP = check point) van. A 16 ponton kívül a frissítők meg se állhatnak a pontokon, sem az út mentén, a futónak nem kaphat és nem vehetnek el tőle semmit. Ezt nagyon szigorúan veszik, a versenybírók folyamatosan pásztáznak az útvonalon, és ha valakinek a frissítője szabálytalankodik, először figyelmeztetést kap, a második figyelmeztetés után pedig kizárják a futót. A frissítők számára nyitott pontok nem egyenletesen oszlanak el, figyelembe véve, hogy a verseny vége felé a futók nehezebben haladnak, és a problémáik is egyre sűrűsödnek, ezért a frissítőikkel gyakrabban találkozhatnak. Ami igazán különleges a versenyen, hogy először csak a maratoni távnál, a megarai ponton segíthet a frissítő ember a futójának! Ezután a vízválasztó, már a táv harmadát jelentő korintoszi ponton (80 km) tud csak segíteni a frissítőember. Innentől kezdve besűrűsödik a segítők ütemterve, mert nagyjából 10-12, majd a verseny vége felé 5-6 kilométerenként is kaphat tőlük segítséget a futó.

 
spartathlon.gr
|
Spartathlon szintrajz

Szigorú szintidők

A játékban maradás sem olyan egyszerű. A teljes táv teljesítésére 36 óra áll az indulók rendelkezésére, tovább nehezíti a dolgukat, hogy a megadott pontokhoz komoly és szigorú szintidőkön belül kell eljutniuk. Az első nagy kihívást a korinthoszi pont szokta jelenteni, ami 80 kilométernél található. Az indulóknak 9 óra 30 perc alatt kell ide megérkezni, és ez még csak a táv első harmada. Ennél a pontnál, illetve nem sokkal ezután az indulók jelentős része feladja a versenyt. Ennek a reakciónak lélektani okai vannak: koncentrálnak, hogy odaérjenek szintidőn belül, de tulajdonképpen semmi sem történik sem ekkor, sem ezután – haladni és küzdeni kellene tovább. A szintidőkkel is igen szigorúan bánnak a rendezők, nem lehet „megpróbálni” a következő pontig. Aki a frissítőpont zárásáig nem hagyja el a pontot, az nem indulhat tovább.

A hegy

Annak ellenére, hogy aszfaltos versenyről beszélünk, jelentős benne a szintemelkedés, összesen 3800 métert kell felfelé mászni a verseny során. Az sem könnyíti meg az indulók dolgát, hogy a szintemelkedés java a táv második felében következik (100 km után – persze ez senkit se nyugtasson meg, a pálya addig is hullámzik rendesen), amikor már amúgy is dekoncentráltabb és fáradtabb az ember.

Szabályok és tradíció

A verseny teljes vonalán tilos bármilyen zenelejátszó vagy fejhallgató használata. Ennek biztonsági okai vannak, hiszen a futók gyakran autóutak szélén futnak, fontos, hogy a hallásukat semmi ne korlátozza. A futók ruházatán nem lehet más, csak a nemzete zászlaja, az országa neve, a sportcsapata logója és a Spartathlon hivatalos logója. Bármilyen reklám, szponzor- vagy termékmegjelenítés tilos a ruházaton.

A Spartathlon valami olyasmi az aszfaltos ultrafutók számára, mint a terepfutóknak az UTMB vagy a teniszezőknek Wimbledon. 2019-ben 25 futó indul magyar színekben a versenyen, plusz 3 magyar futó pedig nem magyar színekben, de magyar szívvel vág neki a Spartathlonnak. Szurkolunk nektek!

 
Bővebb információk a versenyről: a Spartathlon hivatalos oldala
Magyar Spartathlon szurkolói oldal
Az összes versenyév eredménye