Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Mérföldkövek egy kezdő futó életében

By megostudio | Kezdő futóként több mérföldkövet is elérhetsz, amelyek biztosan mutatják, hogy készen állsz a további céljaid megvalósítására

Futópillanatok, amiknek nagyon örülünk.

Minden jó terv egyik ismérve, hogy a benne leírtakhoz mérföldköveket is rendelünk – nincs ez másképp a futásban sem! A részcélok segítségével a fejlődés és az eredmények is nyomon követhetők, valamint ezek mentén lehet időről-időre felülvizsgálni a tervet. A mérföldkövekhez szükséges lépések eltervezése és rögzítése pedig magabiztosságot ad ahhoz, hogy meg is valósíthasd a futócélod! 

Összegyűjtöttünk néhány kiemelkedő futópillanatot, amelyeket kezdőként te is megtapasztalhatsz, miközben a futás az életed részévé válik... 

 

Az első edzés

Az első futóedzés, bármekkora távot teljesítesz, biztosan felejthetetlen lesz számodra. Én sem felejtettem el. Erasmus diákként Thesszalonikiben töltöttem közel egy évet. Bár a mediterrán életérzést megszerettem, úgy éreztem, hiányzik valami mozgás az életemből. Sokat gondolkodtam, hogy mit is csinálhatnék, és a futás tűnt a legkézenfekvőbbnek. Bár semmilyen futócuccom nem volt, egy kora este lesétáltam a tengerpartra és nekikezdtem futni. Semmit sem terveztem el előre, hiszen nem tudtam, meddig fogom bírni. Kocogtam, sétáltam, megálltam, újra kocogtam. Fogalmam sem volt, mennyi idő telt el így, de ahogy a végére értem, az éreztem, hogy ez a futás annyira feltöltött és büszkévé tett, hogy biztosan folytatni fogom.

 

Az első edzés, ami már anélkül megy, hogy belegyalogolnál

Amikor újra és újra futócipőt húzol, egy idő után érezni fogod, hogy fejlődsz. Könnyebben megy a futás, nem fáradsz el annyira, sőt, még gyorsabb is leszel. Emlékszem, amikor néhány hét után azzal a céllal mentem le a tengerpartra, hogy megpróbálom megállás és belegyaloglás nélkül teljesíteni az edzést. Nagyon izgultam, féltem, hogy holtpontom lesz, de nem így történt. Simán végigkocogtam a korábban már ismert terepet, és igazi futónak éreztem magam. Ha eléred ezt a szintet, ez már egy igazi mérföldkő, ami megér egy feljegyzést egy igazi edzésnaplóba.

 

Az első megállás nélküli 30 perc vagy az első 5 kili

Fél órán át megállás után futni már igazán megsüvegelendő teljesítmény! Lehet, hogy már akár 5 kilométer is belefér. Nálam ez 4,6 kili volt. Futóéletem kezdetének ez a mérföldköve Paralia falu nevéhez fűződik, itt dolgoztam az ösztöndíjam után. Innen pontosan 2,3 kilométerre esett a szomszéd falu, ahova igyekeztem minden másnap elfutni. Az odaút mindig simán ment, viszont visszafelé néha már megálltam vagy bele-belesétáltam. Ahogy telt az idő, úgy lettem egyre ügyesebb, és egyszer csak eljött az az edzés, amikor ahogy elértem a falut, simán visszafordultam és hazakocogtam. Innentől fogva ez lett az alap, erre lehetett építkezni.

 

Az első verseny

A nyár végére elértem, hogy 7 kilométert tudtam jólesően futni. Hazautaztam Magyarországra, és az első plakát, amit megláttam itthon, egy a következő hétre meghirdetett 10 kilométeres futóverseny hirdetése volt. Hirtelen a torkomban kezdett dobogni a szívem. Ez nem lehet véletlen! – gondoltam. Másnap délelőtt már be is neveztem, majd körülbelül öt perc múlva meg is bántam az egészet. Ennyit még soha nem futottam! Én leszek az utolsó! Visszakérem a nevezésemet! El sem megyek! – ezek a mondatok zakatoltak a fejemben. Szerencsére a verseny iránti kíváncsiságom legyőzte a félelmemet, és egy héttel később ott álltam a rajtban. Életem egyik legmeghatározóbb élménye volt, amikor a rajt ellövése után bő egy órával többedmagammal beértem a célba. Bár messze laktam a versenyközponttól, gyalog sétáltam haza, nyakamban a befutóéremmel, iszonyatosan boldogan.

 

Az első kellemes meglepetés, amit a testeddel kapcsolatban megtapasztalsz

Ha a futás a mindennapjaid részévé válik, észreveszed majd, ahogy átalakul a tested. Lehet, hogy súlycsökkentést is tapasztalsz, de mindenképpen formálódni fogsz. Én az évszakváltásnál szembesültem vele, hogy a szekrény mélyén lapuló téli ruháim „valahogy” megnyúltak. Ünnepeld te is az új formádat, és legyél büszke a futással elért új alakodra!

 

Az első odabiccentés egy másik futótól

Ez nem a fejlődéssel kapcsolatos mérföldkő, sokkal inkább egy olyan élmény, amikor megtapasztalod: még ha egyedül is futsz, egy csapathoz tartozol.

A rakpart és a Margitsziget vált a második otthonommá. Imádtam az új életformámat, szinte minden nap pakoltam a kilométereket a futócipőmbe. Egyre több ismerős arccal futottam össze, egyre több futónak ismertem meg a nevét. És emlékszem, hogy egyszer csak elérkezett a nap, amikor az egyik, számomra ikonikus futó odaköszönt egy sziát, amikor egymás mellé értünk. Igazi futónak éreztem magam, egy nagy csapat, egy városokon, határokon átívelő csapat tagjának, akit még inkább motivált, hogy a többi futótársa is fel- és megismerte.

 

És hogy mit tanácsolok én 20 év futás után neked, a kezdő futónak? Tervezd meg te is a mérföldköveidet, találd ki az utat, hogyan jutsz el hozzájuk, és amikor eléred őket, ünnepelj! Légy büszke arra, hogy te is futó vagy, és elindultál ezen a nagyon szép és rengeteg kihívást tartogató úton.