Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Menzesz kilométerek

Mi nők, a menzesszel együtt élünk, együtt sportolunk. A gélek, futócipő, és futós kütyük mellett, a menzesz kezeléséről is gondoskodnunk kell futás közben.

Futás menstruáció nélkül és futás menstruációval. Egy futó csaj életében ez a két eshetőség van - mármint ebből az aspektusból. Ahol nők futnak, ott a menzesz kérdés legalább havonta egyszer felmerül. De mégis, mintha szemérmesen kerülnénk a témát. 

A menzesz-futás témáról nemrégiben olvastam az Irunfar.com-on Gina Lucrezi (This is not about menstruation) cikkében. Gina a TrailSisters tagjaként (író társa  Ashley Arnold), terepultrákon szokott futni, és speciálisan nőket érintő témákról ír. De még hogy!

Cseppet sem mellékes dolgok

A téma a Rocky Racoon 50 Mile elnevezésű versenyt követően merült fel Gina fejében, ahol épp a futók után maradt szemét összeszedésével foglalatoskodott. Nos, igen, akadt az otthagyott hulladékok közt egészségügyi betét és tampon is szép számmal.

De az első igazán kínos élménye, a 2012-es Leadville 100 -ason érte, amikor az 50 km-es fordítónál egy lelkes segítő srác várta, kinyújtott kezében egy tamponnal, melyet „Tessék, itt van!”-felkiáltással adott át neki, mint egy stafétabotot.

Gina épp menstruált, és bár komoly aggodalmai voltak menet közben, hogy nincs lehetősége tampont cserélni, és esetleg toxikus sokk szindrómát kap, mégis kínosan érezte magát a helyzettől.  Képzeld el, hogy egy vadidegen pasas, a frissítőd mellé a kezedbe nyom egy tampont is.  Gina zavarában nem is a mobil wc felé vette az irányt, hanem folytatta a futást. Aztán főtt a feje, hogy miként oldja meg a tampon cserét. És mi legyen a veszélyes hulladékkal?

Persze nem eszik azért olyan forrón a kását. Ezek csak amolyan apróbb kényelmetlenségek,  melyek futás vagy verseny közben minket csajokat érintenek.

Akik mindent látnak

Az ultrások körében nem idegen, hogy olyan helyzetben is látják egymást, ami normál körülmények között elképzelhetetlen.  Lubics Szilvi mesélte a szegedi motivációs előadásán, hogy egy komoly ultrafutás alkalmával, mint amilyen például a Spartathlon (246km) is, sok versenyző lesz rosszul, annak mindenféle fizikai megnyilvánulásával együtt. Ebben a körben az ilyen helyzetek sokkal inkább erősítik a sorsközösséget a versenyzők között, semmint viszolygást ébresztenek.

Az én első emlékezetes kínlódásom, egy téli Tisza-töltésen futott 60 km-es távon (teljesítménytúrán) következett be, ahol mobil wc-k sem voltak, csak az anyatermészet lágy öle. Az út elején még elképzelhetetlennek tartottam, hogy a januári hidegben, ekkora férfi populációban, mint amekkora a túrán volt, bárhol is pisilhetek. 

Ráadásul a csupasz töltésen az elbújási lehetőségek száma a nulla felé konvergált. Így csak egy taktikát választhattam: amikor előttem-mögöttem fél km-es távolságban csak egy-egy futót láttam, akkor oldottam meg a dolgot. 

És egyébként is: aki rendszeresen fut hosszú távokat, az nem tölt sok időt a wc-n. Megtanulja megoldani a legpraktikusabban.

De mi a helyzet a futás alatti menstruációval? Ez azért nehezebb ügy.

Ciklusok jönnek-mennek

Nekem közel s távol szinte mindig jól időzítetten érkezett meg a menstruációm: pont beletrafált valamelyik versenyembe.

Így volt ez idén is, amikor a sárvári 12 órásra mentem. Itt már rutinosan úgy parkoltunk le, hogy egy karnyújtásnyira volt az angol wc, így legalább a körülmények miatt nem kellett aggódnom. Aggódhattam viszont más miatt.

Tampon, kehely, betét vagy menzesz bugy? Miben a legkényelmesebb futni?

Mivel futáskor elég szűk a lehetőségek tárháza, hogy mit is használjak, fogamzásgátlót pedig nem szedek, amivel tologathatom a piros betűs napokat, így marad a hagyományos tampon.

A tampon viszont - hiába a sok évnyi tapasztalat - okozhat kellemetlenséget pár órányi futás után, amikor úgy dönt, hogy önálló életre kel. De mi újság veled? 

TE hogy oldod meg a menzesz futás kérdést?

Ezzel kerestem meg néhány futó ismerősömet.

Zsuzsa (3.5 éve fut):Elég stresszes ilyenkor futnom. Három gyerek után nem kell ragoznom úgy vélem, hogy milyen a ciklusom. Az első két-három nap a "veszélyes". Fizikálisan inkább csak nyáron visel meg. A teljesítményemre is olyankor van inkább hatással. Ha lehet, ilyenkor 1,5 óránál többet nem futok, hogy ne kelljen bajlódnom a tampon cserével. Futás alatt nagyjából ennyi idő után már cserélnem kell. A görcsök szoktak kicsit zavarni, de egy kis idő után már nem erre figyelek”.

Anita (1.5 éve fut):Sose tudom, hogy mikor érkezik. Eddig egyszer ért váratlanul, a futás kellős közepén. Egyébként én csak tampont használok függetlenül a sporttól. Nem különösebben foglalkozom vele, hogy megvan-e vagy sem. Nem igazán hat a teljesítményre és a lelki dolgaimra sem. Ha vacak napom van vagy nagyon rosszul megy a futás, az más miatt van."

Nikoletta (1.5 éve fut):Az első két nap kicsit húzósabb, de nem tulajdonítok neki nagy jelentőséget. Nagyon hosszúakat nem futok ilyenkor, 2-3 órát kibírok egy tamponnal”. 

Csere-bere, hová rakjam?

A tamponhasználat másik sarkalatos pontja, hogy mit kezdjünk a veszélyesnek számító használt darabbal?

Ez a kérdés Gina Lucreziban is felmerült, miután ijedtében elszaladt azzal a bizonyos tamponnal a versenyen.  Elvi szinten két lehetőség adódik, az eldobni vagy magunkkal vinni. Morálisan és mindenféle okokból, az első verzió szóba sem jöhet, így marad a második. 

Gina szerint három lehetősége adódik ilyenkor egy futónak:

  1.  Szabadulj meg tőle, dobd ki valamelyik szemétgyűjtőbe, de ezért előtte legalább egy papírzsepibe zsavard be.
  2.  Ha tudod hogy lebomlik, akkor ásd el.
  3.  Csomagold be egy jól lezárható műanyag tasakba, és vidd magaddal ez első szemétgyűjtőig a mellényzsebedben vagy zsákodban. 

Ginának egyértelműen a 3. lehetőségre esett a választása.

Ő úgy véli, hogy az 1. verzió elég szemét dolog azokkal szemben, akik a te és mások szemetét szedik össze egy-egy verseny után.

 A 2. opció  ritkán működőképes, hiszen a tamponok legtöbbje nem bomlik le könnyedén,  így ha elásod vagy  kidobod, akkor szimplán környezetszennyező vagy.

Hogy készülj fel?

Mindenképp a 3. megoldás a legjobb, ha tampont használsz. Legyen nálad vagy a kísérődnél egy kis tasak, benne a tampon és pár darab nedves törlőkendő.

Ha kész vagy a cserével, a használt tampont higiénikusan visszacsomagolhatod, és viheted magaddal, amíg kulturált körülmények között meg nem szabadulsz tőle.

És mi történik, ha versenyen jön meg?

Zsuzsa : „Egyszer fordult elő, hogy pont az első napon kellett versenyen futni, amit 3 óra alatt tudtam le. Fél óra volt, mire eljutottam egy olyan állapotú helyre, ahol borzongás nélkül tudtam cserélni. Szóval én inkább úgy tervezem, hogy friss váltással indulok, és inkább nem szervezek ezekre a napokra hivatalos versenyt”. 

Nikoletta:Mikor a Balatont körbefutottuk (csapat UB), pont benne voltam, de szerencsére sűrűn nem kellett cserélgetnem a tamponomat. Amikor mégis cserélnem kellett, akkor törlőkendővel és fertőtlenítő géllel "mostam kezet" és egy bokorban intéztem a dolgokat. Szerencsére nagy fájdalmaim nincsenek, menzesz alatt is jól esik a futás”.

Akik másra esküsznek: az intim tölcsér vagy a menzesz bugyi

Van egy jóval kényelmesebb, költséghatékonyabb, sőt környezetkímélőbb módszer a tamponnál: a menstruációs kehely (intim tölcsér).

Intimkehely, amit hosszú órákon át nem kell üríteni.

Való igaz, kissé át kell programoznod a menstruációval vagy épp a testeddel kapcsolatos eddigi gondolataidat, mielőtt elkezdenéd használni.

Az intim tölcsér egy orvosi szilikonból készült, tartós, higiénikus, tölcsérszerű eszköz, amely tökéletesen idomul a hüvelyed formájához, és némi gyakorlást követően könnyedén és rutinosan lehet alkalmazni.

A működése pofonegyszerű: hüvelybe felhelyezve összegyűjti a menstruációs vért, az eltávolítást követően pedig a tartalmát ki kell önteni a wc-be. A tölcsért elmosod, és újra felhelyezheted. Az itt található videóban (angol nyelvű), első használók mondják el tapasztalataikat és azt is megnézheted, milyen módon kell felhelyezni az eszközt. A videóban semmi felkavaró nem lesz! :)

Ami miatt a külföldi ultrások körében igen népszerű az az, hogy 12 órán át nem kell vele foglalkoznod, nem csúszkál, nincs kellemetlen szaga, és környezetbarát.

Marcsi és Melinda is erre a módszerre esküszik. 

Marcsi (2 éve fut): „Eleinte gondot jelentett a menstruáció ideje alatt a futás, de azért sosem hagytam ki.  Volt pár nap, amikor a tampon mellé betétre is szükségem volt. Ez elég kényelmetlen. Időközben, egy szintén futó barátnőm felvilágosított, hogy létezik a menstruációs kehely, amit be is szereztem. Kellett hozzá pár hónap, amíg kitapasztaltam hogyan működik. Idővel hozzászoktam, és megszerettem. Nem mellesleg sokkal költséghatékonyabb is." 

Melinda (5 éve fut): A lányom születése után hurok került fel, és a hét napig elhúzódó menstruációból egy nap nagyon erős lett. Ez azt jelentette, hogy gyakorlatilag két óránként rendbe kellett tennem magam, még éjszaka is. Persze ez "csak" 24 óra, de ha épp verseny van, akkor rémállommá válik minden.
Aztán 2 évvel ezelőtt rátaláltam az intim kehelyre, és akkor egycsapásra megváltozott minden. Olvastam róla, hogy miként működik, és úgy gondoltam, nincs mese, ezt kipróbálom. Hát mit is mondjak, voltak vele gondok az elején, de nem adtam fel, megtanultam a használatát. Azóta sokkal könnyebb lett azokon a napokon. Ha épp verseny van , akkor sem kell már végig izgulnom, hogy mi lesz? Reggel lezavarom a szokásos mosakodási rituálét, aztán estig nem is veszünk tudomást egymásról”.

Jelenleg erősen küzdök, hogy félretegyem a szokásaimat, és rávegyem magam arra, hogy én is kipróbáljam. A fiamnál már masszív mosható pelenka használó voltam, és bevallom őszintén, rettenetesen zavar az a sok hulladék, ami a menstruációval is együtt jár.

Menzesz bugyi - a teszt alanyoknak tetszik.

Itthon még nem kapható, de az USÁ-ban már tombol a menzesz bugyi őrület. Ez nem mást jelent, mint egy olyan speciális bugyit, ami vékony, egyáltalán nem ad pelenka érzést (állítólag), és szárazon tart. A menstruáció intenzitásától függően van akinek önmagában is működik ez a fehérnemű, de van akinek a tisztasági betétet helyettesíti. Az enyhébb napokon önmagában is jól működik a kipróbálók szerint. 

A most következő videóban, pedig megnézheted a menzesz bugyi működését is.

Úgy tűnik van élet a tamponok és betétek világán túl. Sportoló nőként nekünk tényleg nagyon fontos, hogy a menzesz ne okozzon fejfájást egy verseny napon vagy akár edzés közben. 

Zöldnek lenni pedig szexi. Futás alatt is.

(fotó: shethinx.com engedélyével, 123RF)