Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Meglepetés a London Marathonon: Kitata végzett az élen, Kipchoge csak a nyolcadik

A 2020-as London Marathon mégsem Kipchoge-ról és Bekeléről szólt.

A nőnék Brigid Kosgei simán nyert.

Esős, hűvös, szeles idő fogadta ma reggel a brit fővárosban a London Marathon elit versenyzőit.

 

Nyert a világcsúcstartó

Itthoni idő szerint 8.15-kor rajtolt a nők mezőnye, Brigid Kosgei, a maraton női világcsúcstartója végig magabiztosan futott, simán nyert 2 óra 18 perc 58 másodperccel nyerte a versenyt, több mint 3 percet verve a második helyen befutó Sara Hallra (az amerikai futónő élete legjobbját hozta ezen a versenyen), és harmadik helyezett Ruth Chepngetichre.

 

Meglepetés a „lassú versenyen”

A férfiak versenye óriási meglepetést hozott. Már két napja tudott, hogy Kenenisa Bekele vádlisérülés miatt visszalépett a versenytől, így a Kipchoge-Bekele párharc elmaradt.

30 km-ig együtt haladt az élboly, aztán kiváltak a nyulak, és szépen láthatóvá váltak az erőviszonyok a kommentátorok által többször is lassú versenynek titulált megmérettetésen. Például az, hogy ez nem Eliud Kipchoge versenye, ahogy Andrew Cotter, a BBC sportkommentátora fogalmazott ekkor: „A többieknek el kellene hinniük, hogy Kipchoge legyőzhető, és realizálniuk kellene, hogy nincs épp a legjobb formájában.” A vége előtt bő negyed órával a világcsúcstartó leszakadt az élbolytól, az utolsó néhány kilométerek már csak három futóról szóltak, az végső pár száz méter pedig rendkívül izgalmas csatát hozott.

A végeredmény:

1. Shura Kitata (Etiópia): 2:05:41

2. Vincent Kipchumba (Kenya): 2:05:42

3. Sisay Lema (Etiópia): 2:05:45

Eliud Kipchoge nyolcadik lett, ideje 2:06:49.

Kitata a verseny utáni interjúban a BBC-nek elmondta, hogy rengeteg jótanácsot kapott a versenyhez honfitársától, Kenenisa Bekelétől, amely sokat segített neki.

Kipchoge is nyilatkozott a BBC-nek a versenyt követően: a bal füle elkezdett fájni és bedugult a vége előtt nagyjából 15 km-rel, és később sem jött rendbe,valamint a csípőjével is akadtak problémák. A riporter azon kérdésére, hogy mennyire befolyásolta a rossz idő a teljesítményét, Kipchoge azt válaszolta, hogy valóban hideg volt, de nem foghatja a kudarcot az időjárási körülményekre.