Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Megállítani az órát, vagy sem, ez itt a kérdés!

vadymvdrobot | Akadnak olyan helyzetek, mikor valóban indokolt leállítani az időmérést, de az esetek nagy részében ez nem szükséges

Te is megnyomod a STOP gombot a piros lámpánál?

Tedd a szívedre a kezed! Ugye, hogy te is állítottad már meg az órádat edzés közben, ha piros lámpához értél, megálltál cipőt kötni, inni vagy enni? Miért csináljuk ezt, mi ezzel a baj – már ha egyáltalán baj van vele?

 

Indokolt STOP

Ha tempóra edzel, nem távra, akkor érthető, hogy megállítod az órát, hiszen az álldogálás az nem edzés. Ha az utadat rengeteg lámpa és kereszteződés nehezíti, akkor is indokolt lehet, bár ilyen esetben érdemes olyan útvonalat keresni, ahol zavartalanabbul tudsz futni, mert az állandó megállás-elindulás miatt más lehet az edzéshatás.

 

Ego STOP

A legtöbbször azért állítjuk meg az óránkat edzés közben, hogy ne tűnjünk lassúnak. A mai online világban – kis túlzással – minden edzést fellövünk a netre, hogy a követőink aztán a tempónkon témázzanak. Hisszük ezt mi. Valójában viszont senkit nem érdekel, hogy egy 3 perces állás miatt pár másodperccel lassabb lesz az átlagtempó, tehát tulajdonképpen az egónk nyomja meg a stop gombot.

 

Miért ne tedd?

Az indokolatlan óramegállítgatás azt eredményezheti, hogy tévesen ítéled meg a saját sebességedet; ha sokszor állsz meg (és állítod meg az órádat), akkor tulajdonképpen pihenőidőt adsz magadnak, így egy gyorsabb tempót hosszabb ideig tudsz fenntartani, mintha folyamatosan, megállás nélkül futnál. Másrészt, versenyen sem áll meg az óra, ha cipőt kell kötnöd, vagy ha ki kell ugranod a WC-re. Ismerek olyat is, aki a résztávos edzés erős részeit méri csak, tehát kijön a szép, 4:30-as átlagtempó, versenyen viszont 6 perc környékén tud futni. Mindenki döntse el, hogy ennek van-e értelme…

Ha azon kapod magad, hogy megállítod az órádat, akkor tedd fel magadnak a kérdést: miért? Valóban indokolt, vagy csak azért teszed, mert nem szeretnél „beégni” a közösségi oldalon a tempód miatt?