Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Maratonok, melyekért érdemes utazni Európában

Tromso Marathon | Nyaralás és futás egy csodás helyszínen... . Kell ennél több?!

A pihenést miért ne lehetne összekötni egy csodálatos futóversennyel? Mutatunk öt olyan versenyt, amitől leesik az állad.

Ha egy futó nyaralni indul, egészen biztosan megnézi, hogy a pihenésül választott hely közelében van-e futóverseny. Többen már eleve a kiszemelt verseny idejéhez és helyszínéhez választjuk a családi pihenést, ugye? Nem csak itthon szaporodnak a versenyek, de világ - és Európa-szerte is rengeteg csodás helyen, és izgalmas útvonalon szerveznek már versenyeket. Most mutatunk öt versenyt, amiért megéri nyakadba venni Európát. Négyben maratoni távot is futhatsz, de szinte mindegyikben szerveznek rövidebb távokat is. Nézz szét! [valami]

1. Garda-tó Maraton

Hol: Garda-tó (Olaszország)
Mikor: Október 15. 
Távok: 15/30/42,195 km
Hőmérséklet: 11-18 C°
Szintemelkedés: kb. 90m+
Web: http://www.lakegardamarathon.com/

A 11. Garda-tó maratont októberben rendezik meg. A versenyen 15 és 30 km mellett maratoni távon is versenyezhetsz. A maraton előtti este, október 14-én pedig egy 11 km-es "night run"-t szerveznek, hogy a maraton előtti utolsó átmozgató edzés is adott legyen. A tó partjáról induló távok mindegyike a város szélén fut be, de nagyobb részt a csodálatos hangulatú parton halad a verseny. A szintemelkedés elenyésző, a legmélyebb pontról, 65 méterről indul a verseny, a legmagasabb pontja pedig 102 méteren van, két kisebb hupli van benne. Az év ezen szakaszában tökéletes futóidő van a Garda-tó mellett, de esővel és némi széllel érdemes számolni. 

 

2. Jungfrau Maraton

Hol: Interlaken (Svájc)
Mikor: Szeptember 9.
Távok: 200 m (Minirun)/4 km (Minimarathon)/42,195 km
Hőmérséklet: 19-8C°
Szintemelkedés: 1829m+
Web: http://www.jungfrau-marathon.ch/en/

A világ egyik legszebb maratoni pályája, ami az Alpok hegyein vezet keresztül. A legnagyobb szinemelkedésű maraton Európában, a különleges kihívásokat és terepfutó tapasztalattal rendelkezőknek kiváló. Interlaken városáből indul a futás 566 méterről és a Kleine Scheidegg hágóban ér véget 2 061 méter magasan. A nagy szintkülönbség miatt számolni kell a hőmérsékletváltozással is, a hegyeken akár 15-20C°-kal is hűvösebb lehet. A maraton mellé a szervezők gyerek- és minimamraton futamokat is rendeznek, hogy a család többi tagja is futhasson.

 

3. Tromsø Maraton

Hol: Tromsø (Norvégia)
Mikor: Június 16. (2018)
Távok: 1/4,2/10/21,1/42,195 km
Hőmérséklet: 11-6C°
Szintemelkedés: kb 100 m+
Web: http://www.msm.no/hjem.242480.en.html

A verseny érdekessége azon kívül, hogy Norvégia csodás részein vezet, hogy este fél 9-kor rajtol a maratoni mezőny, de aggodalomra semmi ok, az év ezen szakaszában Tromsø-ban nem megy le teljesen a nap, tehát az éjféli napfényben futhatsz. Az útvonal felvisz a Tromsø hídra, ahonnan pompás kilátás nyílik a városra. A maraton útvonalán két visszafordító van, a pálya nem kanyargós, szinte végig a Tromsøysundet-szoron mentén megy, nem is kell mást csinálnod, csak a gyönyörő kilátást élvezni (na jó, futni is kell egy kicsit, mert a szintidő a maratonon 5:30). 

 

 

4. Edinburgh Maraton

Hol: Edinburgh (Skócia)
Mikor: Május 27 (2018)
Távok: 1/1,5/2/5/10/21,1/42,195 km
Hőmérséklet: 13-21C°
Szintemelkedés: 40m+
Web: https://www.edinburghmarathon.com/

Az útvonal során a Holyrood Palota előtt is elfut a mezőny, ahol a skót királyok és királynők éltek, de még egy kialudt vulkánt, az Arthur’s Seat-et is érint a maratoni mezőny, mielőtt a tengerparti útra ráfordulna. Sok szurkoló és szinte sík pálya vár ezen a rendezvényen. Ha szeretsz futás közben szemlélődni, adott a lehetőség, hogy megtekintsd a világ legrégebbi golfpályáját, a Musselburgh Links-et az útvonal során. A rengeteg táv között mindenki megtalálja az edzettségének megfelelőt kicsiktől a nagyokig. Mivel a rajt és a cél nem ugyanott van, a pálya során szintcsökkenésről beszélhetünk, az első 10 km szinte végig lejt, utána pedig sík a futópálya. 

 

+1. Gullspretturinn

Hol: Laugarvatn-tó (Izland)
Mikor: június
Távok: 8,5 km
Hőmérséklet: 10-15C°
Szintemelkedés: nincs
Web: https://www.facebook.com/Gullspretturinn/

A Gullspretturinn esetében nem a táv jelenti a kihívást. Egy jó hangulatú versenyen indulhatsz a Laugarvatn-tó körül, ami Reykjaviktől 75 kilométerre található. Különlegessége, hogy a verseny útvonala többször is keresztezi a tavat, vagyis át kell kelned rajta. De ne aggódj, a felmelegedést a Laugarvatn Fortuna Spa-ban biztosítják számodra. Leginkább azoknak ajánljuk a versenyt, akik nem a jó időeredményért, hanem élményekért mennek, mert az biztos, hogy ez felejthetetlen lesz. Izlandon elég sok trail versenyt szerveznek a rövidebb távoktól egészen az ultrákig, ha érdekel, nézz szét a runninginiceland oldalán, és informálódj arról a 16 versenyről, melyet Izlandon rendezvek.