Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Ma hagyd otthon a fülhallgatót

Canstockphoto

Meg fogsz lepődni, hogy milyen új élményeket ad.

Zenével futni jó! Olyan nagy élményt ad a fülemben dübörgő ritmus, mint talán keveseknek. Most mégis a zene nélküli futásra biztatlak.  Akkor hogy is van ez? Biztosan megvan az érzés, mikor egy nyári futás után, szinte a kiszáradás határán megiszol egy pohár vizet. Ilyen az, amikor sok zene nélkül töltött „száraz” futás után megjutalmazod magad a kedvenc dalaiddal. 

 

Legális dopping

Heti egyszer hallgatok zenét futás közben. Míg a zene másoknak a futás egyik kelléke, nekem dopping, amivel nem élek minden alkalommal. Ha tempós vagy nagyon hosszú futásom van, csak akkor indulok zenével. Mérlegelnem kell, hogy az adott héten melyik feladat ér meg annyit, hogy elhasználjam a „kvótám”. A versenyeim során is próbáltam legalább a negyedéig kibírni zene nélkül (ez egy 24 óráson 6 óra, ami azért nem kevés, de törekedtem a 8 órára.) Egyébként ezzel a módszerrel a kedvenc számaim úgy hatnak rám, akár egy intravénás doppingszer. Azonnal és maradéktalanul átélem az érzelmeket, visszajövök a legmélyebb gödörből, és kibírom a számomra vállalhatatlan tempót is.

Figyelj oda a biztonságodra!

  • Ne fuss zenével forgalmas út mentén!
  • Kereszteződésekhez érve mindig vedd ki a füledből a zenét, vagy állítsd meg a lejátszást!
  • Figyelj oda, hogy csak annyira legyen hangos a zene, hogy halld a környezet zajait!
  • Vedd ki az egyik füledből a fülhallgatót, hogy halld, ami körülötted történik!

 

Önismeret

Van még egy érvem az állandó zene ellen. Ez nem a futásodra, inkább a lelkedre van hatással. Gondolj bele, mikor volt utoljára az, hogy csend volt körülötted? Szól a rádió, szól a tv, hangos a metró, a busz, melletted beszélnek, a kolléga telefonál, te telefonálsz, a gyerek beszél, anyukád beszél, a párod beszél… és persze folytathatnánk a sort a végtelenségig.

Nem vagyok az a fajta, aki odavan a relaxálásért és a meditációért, nem is csinálok ilyesmit. Szóval abszolút nem vagyok  spirituális és önismereti könyveket bújó alkat, nem mintha ezekkel bármi gondom lenne. Amikor elkezdtem futni, csak és kizárólag zenével futottam. Mégis azt mondom, hogy zene nélkül is érdemes futni azért, hogy élvezd a mozgást, figyeld a környezeted és a legfontosabb: hogy beszélgess magaddal! Futás közben mindig megoldások születnek a problémákra, futás közben van idő önmagadra. Szerintem  fontos, hogy néha monitorozd önmagad egy-egy edzés során, hogy meghalld a saját gondolataidat. Ezt zene nélkül lehet igazán megélni.

„Mert minden futás ad valamit, valamin változtat… rajtad!”

 

Csendre fel!

Elindulni persze rossz lesz zene nélkül, talán unatkozni fogsz, nem tudod, mihez kezdj majd, de mire befejezed a futást, egy új élménnyel leszel gazdagabb, és talán egy új ismerőssel is: önmagaddal. Én ezért szeretek zene nélkül futni. Ilyenkor feltérképezhetem az elmém legmélyebb bugyrait, és igen, ez néha nem kellemes.