Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Lubics Szilvi a világ legkeményebb ultramaratonját futja

Lubics Szilvia | Meleg, sivatag, ultratáv - minden megvan, ami kiváló ultrafutónknak Lubics Szilvinek kihívást adhat.

Elrajtolt a Badwater.

Lubics Szilvi a forró sivatagban, a Badwater ultrafutó versenyen, pályája egyik legkeményebb versenyén indul Kaliforniában, magyar idő szerint kedd reggel.

A hatszoros Spartathlon-teljesítő (ebből 3x győztes, 2x dobogós) Lubics Szilvi idén úgy gondolta, új kihívást keres magának, a Badwater nevű ultrafutó versenyen. A Kaliforniában megrendezésre kerülő verseny teljesítéséhez 135 mérföldet (217 km-t) kell teljesíteni, de a futók haladását megnehezíti az extrém meleg. Szilvinek 48 órája lesz teljesíteni a távot.  

Őrjítő a meleg

A verseny július közepén, a Death Valley Nemzeti Parkból (Halál Völgy Nemzeti Park) indul. A szervezők direkt azért tették a versenyt erre az időpontra, mert ekkor van a legnagyobb meleg a föld "legmelegebb pontjaként" definiált Badwater medencében. A hőmérséklet nappal stabilan 50 fok körül mozog a tűző napon. A hőérzetet azonban nem csupán a sugárzó nap befolyásolja, hanem a felforrósodott aszfalt is, ami ilyenkor 70-100 fok körül is lehet. A futóknak minél több bőrfelületet el kell fedniük, hiszen könnyen megéghetnének, ami nem csak a verseny teljesítését, de akár az egészségüket is veszélyeztetheti. 

Szilvi így áll oda:

  • Itthon készülve az edzéseit rendszerint dél körül kezdte, hogy a legnagyobb melegben tudjon edzeni.
  • A 30 fokban végzett futások után rendszerint szaunázott, hogy felkészítse a testét az extrém melegre (időnként a szaunában is futott). 
  • 140 liter fagyasztott vízzel indulnak neki az útnak. 
  • Vékony anyagú, erős UV-védelemmel ellátott, hosszú, fehér futóruhában indul el, hogy a nap ne süsse meg. 

 

Sok a szint

A rajt 85 méteres tengerszint alatti magasságból indul, és a végén 2530 méteren, a Mt. Whitney csúcs lábánál ér véget. Összesen 4450 méter szintemelkedéssel kell megküzdenie minden indulónak. A feladatot nehezíti, hogy ez a 4450 méter három emelkedőből tevődik össze. 

Úton a semmiben

Az út során tényleg nincsen semmi. Se frissítőpont, se szuper tájak. Mivel a futás a sivatagban zajlik, az indulóknak meg kell küzdeni a kilátástalanság, a végtelen hosszú utak, és a vizuális ingerek szinte teljes hiányával. Frissítőpont nincs, de minden futónak kötelező frissítőautóval és -személyzettel érkeznie, akik közül az egyik embernek vagy teljesítőnek vagy korábbi években frissítőnek kellett lennie. Mivel a sivatagban futnak, a verseny során nem is álmodhatnak az indulók árnyékról. Nincs díjazás sem. Azok, akik szintidőn belül teljesítik a távot, egy övcsatot és emlékpólót kapnak. 

Magyar sikerek

Ahol valami elképesztő bolondság van, biztos lehetsz benne, hogy van magyar vonatkozása is. Ez a Badwater esetében sincs másként. A hivatalos rendezések előtt Al Arnolddal karöltve a magyar származású Gábor Dávid vágott neki a sivatagnak 1974-ben. Ez azonban csak kísérlet volt, Al Arnold először 1977-ben tudta teljesíteni a távot (mely ekkor még 235 km volt és a Mt. Whitney csúcsáig tartott). Kónya Ákos 2006-2008 között 2. helyen ért célba a versenyen. Pallos Judit 2005-ben harmadik helyen ért célba. Tavaly Vajda Zoltán is sikeresen teljesítette a verseny, ő a Szilvi egyik kísérője idén. 

 

A képen balról jobbra: Sarkadi Zoltán, Simonyi Balázs (4x-es Spartathlon-teljesítő, az Ultra c. film rendezője), Vajda Zoltán (Badwater-teljesítő), Lubics Szilvi és Lubics György (Szilvi féje, Ultrabalaton-teljesítő).

A verseny során gps-es jeladót fog viselni Szilvi, melyet itt lehet követni:
http://www.badwater.com/2017-styr-labs-badwater-135-webcast/
A verseny állását itt lehet követni:
http://dbase.adventurecorps.com/results.php?bw_eid=83&bwr=Go
A verseny honlapja:
http://www.badwater.com/event/badwater-135/

Kónya Ákos filmjét a Badwaterről, ezen a youtube videón is megnézheted. A film angol nyelvű, de betekintés nyújt a Badwater nehézségeibe.

Lubics Szilvi útjáról a Futásról Nőknek Facebook oldalon is folyamatosan hírt adunk.

Hajrá Szilvi, hajrá Lubics Team, szurkolunk!