Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Kipchoge kontra Bekele – hamarosan itt a nagy maratoni párharc!

Már ezerre mennek a latolgatások, vajon Kipchoge vagy Bekele lesz a bajnok az októberi London Marthonon ....

Számok, tények, érdekességek London előtt.

Aki követi a hosszútávfutás jelentős nemzetközi eseményeit, az már bizonyára tudja, hogy október 4-én sporttörténeti párviadal várható a London Marathonon. A táv világcsúcstartója, Eliud Kipchoge (2:01:39) és a szintén világklasszis Kenenisa Bekele (2:01:41) is elindul a versenyen! A podiumrunner.com a két futó menedzserével, Jos Hermensszel, a Global Sports Communication alapító-vezérigazgatójával készített interjút, ebből szemezgettünk.

 

Maratoni előzmények az elmúlt évekből

A járványhelyzet miatt néhány hete a londoni maraton szervezői bejelentették, hogy a versenyt ugyan megtartják, de csak az elit atléták számára. Az már régóta köztudott volt, hogy korunk két legjobb maratonfutója, Kipchoge és Bekele is tervezi az indulást a brit fővárosban, így a sportágért rajongóknak jó hír, hogy – remélhetőleg – nem marad el kettejük régóta várt összecsapása. Nézzük a legfontosabb adatokat az elmúlt évekből:

  • 2018 őszén Berlinben Eliud Kipchoge megdöntötte honfitársa, Dennis Kimetto 2014 óra fennálló 2:02:57-es világcsúcsát. Az új rekord: 2:01:39.
  • Egy évvel később szintén a nagyon gyors maratoni pályának számító Berlinben Bekele nyert (Kipchoge nincs ott a versenyen), de mindösszesen 2 (!) másodperccel maradt el a világrekordtól. Ideje: 2:01:41.
  • Két héttel később Bécsben, nem hivatalos versenykörülmények között, az INEOS 1:59 kihívás keretében Kipchoge 2 óra alatt teljesítette a maratoni távot 1:59:40-es idővel.

 

Kenenisa Bekele

A 38 éves etióp futóatléta háromszoros olimpiai bajnok; mind síkfutásban, mind terepfutásban sokszoros világbajnok; a Berlin Marathon kétszeres győztese;
a 10 000 méteres síkfutás jelenlegi világcsúcstartója.


A felkészülés

A világjárvány nemcsak a versenyeket érintette, de a futók felkészülésébe is bezavart egy kicsit. Ahogy Hermens fogalmaz, mindkét futó edzett, de nem úgy, ahogy általában. Sokáig a jól bevált és remekül működő csoportedzéseket sem tudták megtartani, többek között ezért sem nevezhető ideálisnak a felkészülési időszak. Eredetileg, még a járvány kitörése előtt Bekele csapata azt tervezte, hogy Berlin előtt átjönnek edzeni Hollandiába, de a járványügyi intézkedések, korlátozások miatt ez nem valósulhatott meg. „Rugalmasnak és kreatívnak kellett lennünk – fogalmaz Hermens. – Beltéri edzés, futópados edzés, termi erősítések domináltak, különösen a lezárások ideje alatt.

 

Eliud Kipchoge

A riói olimpia maratoni távjának győztese; négyszer nyerte meg a London Marathont, háromszor diadalmaskodott a berlini maratonon, és Chicagóból is van egy első helyezése; a 35 esztendős kenyai futó táv jelenlegi világcsúcstartója.

 

A pályáról, az ellenfelekről

A London Marathont idén a St. James parkban tartják (körözős verseny lesz), a pandémia miatt közönség nem lesz, a versenyt az interneten lehet majd követni. Erős pálya, mondja Hermens, és az ellenfelekről is ugyanezt gondolja: „Az hiszem, két nagyobb csoport lesz az élen. Egyrészt a 2 óra 10 perces csoport, másrészt pedig az élboly. Valódi verseny lesz ez!”

Kipchoge-n és Bekelén kívül a Hermens által említett élbolyban további elképesztően jó maratoni eredményekkel rendelkező futókra számíthatunk, többek között: Mosinet Geremew (2:02:55), Mule Wasihun (2:03:16), Sisay Lemma (2:03:36), Tamirat Tola (2:04:06), Marius Kipserem (2:04:11).

Külön érdekesség, hogy az iramfutók között ott lesz a britek futólegendája, a négyszeres olimpiai bajnok, Sir Mo Farah is!

 

 
Instagram @nnrunningteam | 2018. szeptember 16-án Eliud Kipchoge világcsúcsot futott a maratoni távon

 

A két klasszisról

„Kipchoge rendkívül jó sportoló, és egyértelműen a maraton az ő távja. Tipikus maratoni futó, nyilvánvalóan elképesztő tempóval. A tehetsége mellett fontos tulajdonsága a fegyelmezettsége; rendkívül fegyelmezett minden téren, legyen szó felkészülésről, edzésről – bármiről. Mindig nagyon határozott és eltökélt, ráadásul csodás csapata van, szóval folyamatos fejlődés jellemezi a sportteljesítményét és a személyiségét egyaránt” – jellemzie Hermens Eliud Kipchoge-t.

„Kenenisa talán még egy kicsivel tehetségesebb is, viszont a maratoni edzésmunkához komoly fegyelemre van szükség. Az atlétikai pályás versenyekre való felkészülést talán meg lehet oldani rövidebben, periodikusabban, de a maratonhoz sok idő kell. Három évvel ezelőtt pont ebből fakadóan volt egy kis visszaesésünk, de aztán változtattunk, most már rendkívül motivált, és ennek köszönhető a tavalyi kiváló berlini eredmény” – mondja Bekeléről.

 

„Csodálatos lesz!”

Hermens szerint egy egészen különleges sportesemény szemtanúi lehetnünk majd október 4-én. „Két nagyszerű sportoló, két jó ember, akik között mindössze 2 másodperces különbség van... Ráadásul már közel 20 éve versenyeznek együtt! Csodálatos lesz látni ezt a csatát, ezt a két kiváló sportembert, akik annyit tettek a sportért és a hosszútávfutásért.”

Kenenisa Bekele 38, Eliud Kipchoge 35 éves. Vajon utoljára láthatjuk őket egymás ellen versenyezni? Hermens úgy gondolja, hogy erről szó sincs! „Mindkét srácban van még bőven pár év. Úgy gondolom, 40 éves kor körül is kiválóan tud teljesíteni egy afrikai futó, ha odafigyel magára, valamint elvégzi az összes szükséges edzésmunkát.”

 

 
Facebook/ NN Running Team | Bekele egy évvel ezelőtt Berlinben: mindössze 2 másodperccel futott rosszabbat, mint Kipchoge világcsúcsa

 

A lehetséges utódok

Hermens négy olyan futót említett meg név szerint, akik majd Kipchoge és Bekele helyébe léphetnek a jövőben:

  • a kétszeres New York Marathon-győztest, a félmaraton jelenlegi világcsúcstartóját (58:01), a kenyai Geoffrey Kamworort;
  • az augusztusban 5000 méteren világcsúcsot futó, 2019-ben, a dohai vb-n 10 000 méteren aranyérmet szerző ugandai Joshua Cheptegeit;
  • a 2:02:48-as maratoni idővel rendelkező, kétszeres tokiói maraton-győztes Birhanau Legesét;
  • valamint a már korábban említett, az idei londoni maratonon is induló Mule Wasihunt.

 

 

Világcsúcstartó a világbajnok ellen

Ott lesz az idei London Marathon mezőnyében Brigid Kosgei is, aki tavaly Chicagóban megdöntötte a 16 éve fennálló női maratoni világcsúcsot (ideje 2:14:04). Nagy ellenfelei közül szintén indul a brit fővárosban a táv tavalyi világbajnoka, Ruth Chepngetich (legjobb ideje: 2:17:08).