Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Kicsoda Stine Rex, az Ultrabalaton győztese?

Stine Rex engedélyével | Stine Rex, dán ultrafutónő nyerte meg a 2019-es Ultrabalatont.

Ismerd meg 2019 női bajnokát!

A 221 kilométeres Ultrabalaton az egyéni versenyzők számára mindig kihívást jelent. Idén a nőknél a dán Stine Rexnek csupán 22 óra 21 perc és 34 másodpercre volt szüksége ahhoz, hogy megkerülje a Balatont. A férfiak versenyében Bódis Tamás diadalmaskodott 20 óra, 26 perc, 37 másodperces idővel. Stine mögött másodikként Zétényi Szvetlana végzett (ideje: 24:36:24), harmadikként pedig Hallgató-Csík Ivett ért célba (ideje: 27:23:55).

 

 
ultrabalaton.hu
|
Stine a 221km teljesítése utáni pillanatokban, igazi győzelmi mosoly!

 

Stine jött látott, győzött, végig magabiztosan vezetett, és a férfi versenyzők közül is csak öt induló tudta megelőzni a dán ultrafutót. Stine nem most kezdte az ultrafutást. A lassan a negyvenedik életévét betöltő Stine első bejegyzett ultráját, egy 6 órás versenyt 2014-ben teljesítette. Kétszer indult a Spartathlonon, 2016-ban és 2017-ben, mindkét alkalommal negyedik helyezettként ért oda a Leonidasz-szobor lábához, a Spartathlon legendás céljához. 

Stine Rex egyéni legjobbjai: 

6 órás futás: 67,7 km (2016)

100 km: 9:04:22 (2018)

24 órás futás: 241,9 km (2018)

48 órás futás: 335,7 km (2018)

 

Tavaly a temesvári Európa-bajnokságon a 2. helyen végzett 241,9 kilométeres eredményével, így lehetett számítani arra, hogy jó formában van, és megszorongathatja majd az UB indulást fontolgató Nagy Katát. Sajnos Kata az UB előtt szerzett sérülése miatt végül nem indult el a versenyen, pedig a két hölgy között bizonyára igazán izgalmas versenyt követhettünk volna végig. Stine, így mondhatni, ellenfél nélkül szaladt végig a Balaton partján, bár mint tudjuk, egy ultraverseny mindig tartogat meglepetéseket, még a legtapasztaltabbak számára is. Az Ultrabalatonon futott eredményéhez átlagosan 6 perc 5 másodperces kilométerekre volt szüksége, és fontos jegyezni, hogy mint bármelyik másik futóversenyen, az egyéni teljesítők számára az UB-n sem állítják meg az időmérést, ameddig például a toaletten tartózkodnak, esznek vagy éppen öltözködnek. Különösen szép Stine eredménye a szélsőséges időjárás fényében, hiszen idén a nappali 30 fok feletti hőség után éjszaka jeges zivatar csapott le a versenyzőkre. 

 

Ahová csak lehet, futva jár

A kétgyermekes,  Ålborgban élő anyuka nevéhez rövidke ultrafutó-pályafutása alatt máris 3 dán rekord köthető. Stine foglalkozása is a sporttal kapcsolatos: edzőként dolgozik, és már a tanulmányai évei alatt is sokat futott. Később egy masszőri képzést is elvégzett. Egy interjúban Stine azt nyilatkozta, hogy gyerekkorában minden a fociról szólt, de neki valahogy abban is a futás volt a kedvenc része. Később sokat futott a párjával, akit így támogatott a rendőri felvételire. 

Stine akkor lett végleg a futás rabja, amikor a második maratonját is megnyerte. Csak próbaképp ment el élete elő 6 órás ultrájára 2014-ben, ahol 56,4 kilométert teljesített. Rá egy évre célzott felkészülés nélkül dán bajnok lett 208,9 kilométerrel 24 órás futásban.

Az Ultrabalaton idei győztese nem igazán társasági futó, ha csak teheti, egyedül fut: közben átgondolja a napját és kiengedi a gőzt. Stine babakocsis futó is volt, az ikreit tolta maga előtt, amikor még kicsik voltak a gyerekek. Mindig az időhatékonyságra törekszik: befut a munkahelyére, aztán onnan haza, tulajdonképpen mindenhova, ahová csak lehet, futva jár. A szabadidejét a családjának szenteli, az ikrekkel nagyon sokat lógnak az otthoni gyűrűn, amit mindenkinek ajánl kiegészítő edzésként is. 

Stine edzőként dolgozik, mindennap 1-2 órát tart, ami a futás mellett plusz heti 10 óra sportot jelent. A versenyeken maga a kihívás motiválja, de nehezen küzd meg a megmérettetések első felében rátörő negatív gondolatokkal. A verseny második szakaszában viszont "automata" üzemmódba kapcsol, és ekkor már könnyebb számára a haladás. 

A sportolónő frissítése nem elsősorban gélből vagy poralapú keverékekből áll, ő a hétköznapokban fogyasztott ételeit eszi a versenyek alatt is, egyszerűen azért, mert ezeket szereti. Körözős ultrákon minden harmadik körben, nagyjából 3 kilométerenként eszik valami sósat vagy édeset kis adagokban, saját bevallása szerint banánnal és csokival teljesít a legjobban.