Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Kezdő futó vagy? Ez a 8 kellemetlenség veled is előfordulhat

Istock | Egy kezdő futónak is meg kell küzdenie a kellemetlenségekkel, izomlázzal, kisebb fájdalmakkal, míg a test hozzászokik a futással járó terheléshez

Mindegyikre van megoldás.

Sok-sok oka lehet, amiért először futócipőt húzol: megszabadulnál a napi stressztől, néhány kilótól, vagy szeretnél egy kicsit formába lendülni. Ám előfordul, hogy egy idő után a kezdeti lelkesedés alábbhagy...

A futás nehezebb és összetettebb, mint ahogy azt a kezdő futó elképzeli. Hiszen a testnek legelőször alkalmazkodnia kell a mozgás által kiváltott stresszhez és az újfajta terheléshez. Összeszedtük 8 gyakorta előforduló nehézséget, amelyekbe kezdőként belefuthatsz.

 

 1. Szúr az oldalad

  Bár lenne energiád egy hosszabb körre, de a folyamatos oldalszúrás folyton sétára kényszerít? Kezdők gyakori problémája, hogy szúrni kezd az oldaluk. A jelenség mögött többféle ok is húzódhat, kapkodó, ritmustalan légzés, túl gyors futás, ami felborítja a szervek vérellátását ezért görcsös állapot alakulhat ki, esetleg az étkezéssel összefüggésben diszkomfortérzés jelentkezik a belekben, és futás közben ez az érzés fokozódik.

  Ami segíthet:
  Két órával az edzés előtt már ne egyél, valamint futás előtt alaposan melegíts be, hogy a keringési rendszer felvegye az edzés ritmusát. Ha mégis szúrni kezd az oldalad, fuss lassabban, ezáltal változik a légzésed ritmusa. Ha ez sem segít, akkor végezz pár légzőgyakorlatot séta közben. Amint elmúlik a fájdalom, máris kocoghatsz tovább, de fuss lassan és figyelj az egyenletes légzésre.

 2. Gyomorproblémák

  A gyomrod sokkal több nehéz pillanatot okoz, mint maga a futás, ráadásul nem csak futás közben, de utána is? A gyomorgörcs edzés előtt és után is előfordulhat, hiszen a gyomor és a belek hosszabb ideig rázkódnak a futás alatt. Ilyenkor az emésztőrendszert érő szokatlan hatásra görcsökkel reagálhat a szervezet.

  Ami segíthet:
  Légy tudatos a futás előtti étkezés során. Kerüld a magas zsírtartalmú, édes vagy fűszeres ételeket, ami megterhelő a gyomornak edzés közben. Fogyassz elegendő folyadékot napközben, ami szintén segít, hogy elkerüljenek a görcsök. Ahogy a futás egyre inkább a hétköznapjaid részévé válik, a szervezet is alkalmazkodik a terheléshez, és magától megszűnnek a gondok. Sokat segít még az alapos bemelegítés is, hogy a szervek vérellátása a "stressz", azaz a futás során is megfelelő legyen, ne alakuljon ki görcsös állapot akár rövid, átmeneti időre sem.

 3. Izomláz

  Olyan izomlázad van minden egyes futás után, hogy nehezedre esik elvégezni a napi teendőidet is? Kezdő futók gyakorta panaszkodnak fájdalmas izomlázról, amely akár pár órával az edzés után is jelentkezhet, és pár napig kellemetlen érzést okozhatnak. Nyújtással, masszírozással vagy más típusú könnyű mozgással csökkenthető a kellemetlen érzés. A kezdeti izomlázat nem lehet teljesen megúszni, hiszen a tested most szokja meg a futással járó terhelést.

  Ami segíthet:
  A legjobb, ha fokozatosan növeled a távolságot és a futás intenzitását, így a szervezeted is könnyebben alkalmazkodik a terheléshez. Figyelj oda az alapos bemelegítésre és nyújtásra is! Kellemes lehet egy izomlazító krém is, amit masszírozz be a fájdalmas területre.
 4. Légzési nehézségek, elfogy a levegőd

  Hosszabb, egybefüggő futások alkalmával muszáj lelassítanod, mert kifogy belőled a szusz? Csak akkor tudsz futni, ha sétákat iktatsz be? Kezdők gyakran tapasztalják azt, hogy gyorsan elfogy a levegőjük, miután elindulnak. Ennek többnyire az elégtelen légzés áll a hátterében, amely nincsen összhangban a futás ritmusával. Sokszor a belélegzett levegő mennyisége sem egyenlő a kilélegzett levegőével (tulajdonképpen kapkodod a levegőt, felületesen lélegzel), ezért a futó gyorsan azt kezdi érezni, hogy alig kap levegőt.

  Ami segíthet:
  A kocogás gyaloglás kombináció a legjobb egy kezdő futó számára. Így az intenzívebb kocogást a gyaloglás során ki lehet pihenni. Fuss olyan tempóban, amiben érzed, hogy kontrollálni tudod a légzésedet - ez többnyire egy lassabb tempó lesz. Amikor elindulsz, segít, ha számolod a lépéseidet: belégzés két lépésig, kilégzés két lépésig: ezzel a módszerrel egyenletessé válik a légzésed. Rövid idő után természetessé válik a légzés, és nem kell rá külön odafigyelned sem. 5. Fáj a lábfejed

  Fáj és sajog a lábfejed? Reggelente begörcsöl, húzódik? A fájdalom kialakulhat a lábfej különböző részeiben: a talpon és a lábfej csontos szakaszain. A lábfej erőteljes terhelésnek van kitéve futás közben, hiszen a testsúly mintegy 8-10-szerese nehezedik rá minden egyes lépésnél. A lábfej nagyon fontos része a hatékony és dinamikus futótechnikának. A hétköznapi életben az izmok nincsenek kitéve ilyen jellegű terhelésnek, ezért rendkívül fontos a fokozatosság, hogy megerősödjenek. 

  Ami segíthet:
  Az egyensúlyfejlesztő és mobilizációs gyakorlatok rendszeres végzése erősíti a lábfej izmait is. Egy megfelelő futócipő is sokat segíthet, hogy a lábfejed a terhelés ellenére jól érezze magát. A súlytöbblet is feleslegesen terheli a lábfejet, így ha megszabadulsz a felesleges kilóktól, a lábad is jobban fogja érezni magát.

 6. Lomhaság

  Nehéznek és fáradtnak érzed a testedet? Minden lépés nehezedre esik? Az első lépések valószínűleg kimerítőnek és furcsának tűnnek, ha kezdő futó vagy. Megfigyelhető, hogy sokan a kezdő futók közül alig rugaszkodnak el a talajtól, és nincsen ritmus a mozdulataikban. Persze érthető, hiszen nem egyszerű egy hosszú ideje nem sportoló testet újra beindítani.

  Ami segíthet:
  Melegíts be gimnasztikával (testnevelés órákról még emlékezhetsz gyakorlatokra), ezzel is frissítve az izom-ideg kapcsolatokat. Tanulj meg futóiskola gyakorlatokat, ezek is segítenek abban, hogy tudatosabban és összehangoltabban kezdj mozogni. Érdemes videóra venni a mozgásodat futás közben, és az olyan alapvető hibákat kijavítani mint a fej, a vállak tartása, a karok mozgása. A futótechnikád már ezektől a gyakorlatoktól is ösztönösen javulni fog. Fordíts elegendő időt a bemelegítésre és a nyújtásra is. Ezek mind segítenek abban, hogy futás közben ne kelljen a saját testeddel küzdeni, és még lazább legyen a futóstílusod. Persze kezdőként teljesen normális, ha nem a könnyedség jellemzi kezdetben a mozgásodat, de idővel ez alakulni fog, főleg ha a felesleges kilók is elkezdenek eltűnni. 7. Elalvási nehézségek futás után

  Nem tudsz elaludni, és éberen hánykolódsz az esti futás után? A futás remek módja annak, hogy megszabadulj a napi pörgéstől és stressztől. Ám a szervezet gyakran annyira felpörög, hogy futás után pár óráig nem tudsz elaludni. A szervezet lassan reagál a mozgás okozta stresszhelyzetre, és ez a folyamat az edzés után is órákig eltarthat. Az edzés után tovább pörög a felfokozott anyagcsere, ami miatt sokkal nehezebb elaludni.

  Ami segíthet:
  Az, hogy a szervezetedben meddig tart ez az edzés utáni felfokozott állapot, attól is függ, hogy milyen intenzitással futsz, illetve milyen az általános edzettségi állapotod. Ha rendszeresen előfordul, hogy nem tudsz futás után aludni, akkor érdemes korábbra tenni az esti edzéseidet, vagy legalább csökkenteni az intenzitást. A szervezet könnyű futás alatt is termel stresszhormonokat, de utána sokkal rövidebb idő alatt regenerálódik. A kemény (magasabb intenzitású) vagy hosszabb futásaidat inkább délre vagy kora délutánra időzítsd. 8. Hátfájdalom

  Futás közben fáj a hátad, és akkor is sajog, ha nem futsz? A törzs az a testrész, amin felfüggesztve a karok és lábak mozognak futás közben, ezért a törzsizmok nagyon aktívan vesznek részt a futásban. A gerincoszlop mozgását és stabilitását az izmok biztosítják. A nagyobb izmoknak főként mobilizáló szerepe van, például előrehajlás, oldalra fordulás. Ezzel szemben a kis izmok a stabilizálásban vesznek részt. A hátfájás mögött általában a rossz testtartás, a gyenge izomzat, az asszimmetriák állnak. 

  Ami segíthet:
  Ha futás közben rendszeresen érzed a fájdalmat, mindenképp keress fel egy gyógytornászt. Gyakran végezz nyújtó gyakorlatokat, és erősítsd meg a törzsizmokat, amelyek segítenek abban, hogy lassabban fáradj el, és csökkenjen a hátfájdalom. Fontos az is, hogy tökéletesítsd a futótechnikádat, a helyes testtartás ugyanis része a jó futótechnikának és nem csak a fájdalomtól szabadulhatsz meg, de a futásod is hatékonyabb lesz.

 

Összegzés

Minden kezdet nehéz, ne hagyd, hogy az eleinte felmerülő kellemetlenségek a kedvedet szegjék. A futás olyan összetett mozgásforma, amely sokféleképpen hat a szervezetre. A legtöbb kellemetlenség ártalmatlan, és az edzetlenségből adódnak, amik idővel maguktól megszűnnek. Mindig lebegjen a szemed előtt, hogy mik a céljaid, ez segít, hogy következetesen küzdj értük akkor is, amikor éppen nehezen megy a futás. 

A fájdalom és az apró kellemetlenségek normálisak egy kezdő futó esetében, sőt, a versenyzők is átélik ugyanezt. A futás klassz, de a jó dolgokért is meg kell küzdeni. Amint a szervezeted hozzászokik az újfajta terheléshez, sokkal több örömöt fog szerezni a futás, mint a kezdetek során.