Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Karácsonyi vásárkör futva Budapesten - 20km

A fővárosi adventi és karácsonyi vásárok hangulatába futva is belekóstolhatsz.

A hétvégi futásom során gondoltam egyet és megterveztem egy olyan útvonalat, ami Budapest belvárosának legnagyobb adventi és karácsonyi vásárait érinti. Szerencsére társam is akadt a kalandhoz, így igazán karácsonyi élményben volt részem. Az egész „kör” bő 20 km lett, végig aszfalton halad, és ha a Budai várat kihagyod, jelentősebb emelkedő sincs benne. Mi a Jászai Mari tér közeléből indultunk, de bárhonnan indulhatsz és nem kötelező egyben lefutni, válassz ki számodra szimpatikus szakaszokat és vásárokat, és hajrá!

Hogyan tervezhetsz útvonalat?
Én a bikemap oldalt használtam, mert ingyenes próbaverziójukkal egy hétig használhatom az oldalt. Fontos volt számomra, hogy a track letölthető legyen GPX formátumban, mert az órám alkalmas a navigálásra, így könnyedén fel tudtam rá tölteni az útvonalat. Ez bicikli útvonalat tervez, ezért figyelembe kell venni, hogy néhol nagyobb ívben tervezi meg a kanyarokat (pl. a hidak esetében).  Egyszerű és gyorsan rajzolható térkép az onthegomap és a mapmyrun oldalakon. De nem feltétlenül kell külső rendszert használnod, a legtöbb futóóra márkának (Garmin, Suunto, Polar) van saját útvonaltervező felülete az oldalon belül.

Az útvonal

Jászai Mari tér – Margitsziget (Margit hídtól az Árpád híd felé) – Árpád híd budai hídfő – Szentlélek tér (Óbuda) – Árpád híd budai hídfő – Margitsziget (Árpád hídtól a Margit híd felé) – Margit híd budai hídfő – Bem rakpart – Várkert Bazár – Budai vár – Lánchíd – Vörösmarty tér – Deák Ferenc tér – Hercegprímás utca (Bazilika) – Andrássy út – Opera – Oktogon – Hősök tere – 56-osok tere – Hősök tere – Andrássy út – Bajza utca – Ferdinánd híd – Váci út – Jászai Mari tér / 20km

Az útvonalat innen te is letöltheted.

 

Advent Óbudán

A Szentlélek téren nagy sürgés-forgás fogadott minket, de még futva is lehetett közlekedni az emberek között. Az Árpád híd felől egy hatalmas fából készült jótékonysági karácsonyfa, állatsimogató fogad majd, bentebb egy kisméretű jégpálya, ahol korcsolyázni lehet. Árusokban nincs hiány: forraltbor, forrócsoki, kürtőskalács, sült húsok illata csapta meg az orrunkat. Viszonylag nagy alapterületű vásárról beszélhetünk, főleg gyerekes családok töltötték itt a vasárnap délutánjukat

 

Várkert bazár? -> Vár!

​Hol a karácsonyi vásár?

Előzetesen azt olvastam, hogy a Várkert Bazárnál is van egy karácsonyi vásár, ezért megcéloztuk. Odaérve sajnos csak az üres falak fogadtak minket, meg két feldíszített tuja az épület bejáratánál, de ettől még nem jöttünk karácsonyi hangulatba. Nagyon csalódott voltam, de azért ha már ott voltunk, felmentünk a Várba, hátha ott találunk valamit. Sajnos 3-4 bódénál nem volt itt se több, de forralt bort fent is lehet kapni egy mozgó árustól, így akinek fontos, hogy a körben legyen szint, vagy a gyönyörű panorámában szeretne forraltborozni, annak megéri felmenni a várba. (Már csak azért is, mert a turisták szuperhősnek néznek, hogy télen futsz, és még a várba is felfutottál.)

 

 

Vörösmarty tér

A legnagyobb karácsonyi vásár Budapesten, átlagos napokon, főleg hétvégén igyekszem elkerülni, de nem lenne igazi a karácsonyi futókör az érintése nélkül. Itt azonban hatalmas tömeggel kell számolni, csak araszolva és egymás mögött tudtunk az emberek között lavírozni és valahogy kikecmeregni a tömegből. Viszont cserébe van minden: karácsonyfa, zene, étel-ital. A Deák tér felé pedig jól elszórakoztattuk magunkat az Instagram képkeretekkel. 

​Futócsajok az Instán. 

 

Deák Ferenc tér

Hatalmas adventi koszorú és árusok sora található a Deák téren. Ha már úgyis erre jársz, érdemes ide is elszaladni, mert a hangulata nagyon barátságos. A Vörösmarty tér közelsége miatt itt nincs akkora tömeg, amikor mi arra jártunk, kifejezetten kevesen voltak. Aggodalomra viszont nincs ok, itt is kapható minden földi jó.

 

Szent István Bazilika

A Vörösmarty tér után ez a második legnagyobb vásár Budapesten. Hatalmas karácsonyfa áll a közepén, az egész tér egy hatalmas bazárrá alakult. Akár a Vörösmarty téren, itt is vannak büfék, amik székekkel és asztalokkal is rendelkeznek, így itt le lehet ülni és nyugodtan meginni egy forró teát frissítésként (a sült oldalast én nem ajánlom frissítésnek, de ízlés kérdése). Sajnos a tömeg itt is hatalmas, mi már pont belefutottunk a délutáni, kora esti csúcsba. Vagyis futottunk volna, ha nem kell megint csiga tempóban araszolnunk az emberek között. A hangulat viszont fergeteges és nagyon karácsonyi.

 

Opera

Az Adrássy úton indultunk el a Városliget felé, így az Opera útba esett. Habár nem kimondottan karácsonyi vásár, két fabódés árus itt is található, az égőkkel feldíszített fák pedig igazi karácsonyi hangulatot árasztottak. Egy hatalmas karácsonyfa is áll az épület előtt, amit papírból készült mézeskalács figurák díszítenek (sajnos tényleg papírból vannak, megnéztük, mert mire ideértünk, igencsak éhesek voltunk).

56-osok tere

Októberben a maraton, decemberben pedig a Mikulás gyár miatt népesedik be a Szépművészeti Múzeum oldalában lévő 56-osok tere. Programokkal várják a kicsiket, és ez az a karácsonyi vásár, ahova érdemes magaddal vinni pár dolgot, mert célja a mélyszegénységben élő nagycsaládok megsegítése adományok által. Itt leadhatsz tartós élelmiszert, ruhát, takarót, tisztálkodási szereket, játékokat, könyveket. A téren a Winter Magic Fesztivál keretein belül található egy mini sípálya, ahol 34 méter hosszan lesiklani. Forró italokban és ínycsiklandozó falatokban itt sincs hiány.

 

Summa summárum

Természetesen még rengeteg olyan karácsonyi vásár van Budapesten is, amit nem érintettünk, de nem is az összes befutása volt a célunk. Az én személyes kedvencem az óbudai vásár, mert igazán családbarátnak éreztem. A három belvárosi vásártól azt kaptuk, amit vártunk: tömeget és gőzölgő illatokat, igazi karácsonyi élményt. Az Opera és az Andrássy út igazán szép, ha már úgyis a városban vagy, érdemes végigfutni rajta. A Budai vár miatt kissé csalódott voltam, a Mikulásgyár minden évben kedvességet nyújt számomra, a Winter Magic Fesztivál pedig túl tömény volt nekem a villogó fényekkel és szuperkarácsonyi hangulatával. Nagyon jól szórakoztunk, szuper volt együtt futni, nektek is szívből ajánlom!

Képek: Szabó Nóri, Máthé Zoltán, Elek Dóra