Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Jogi kisokos futóknak – mikor, hol és kivel futhatunk most?

Istock | Futás közben nem kell maszkot viselni, de azért tarts a zsebedben vagy a futóhátizsákodban egyet a biztonság kedvéért

December 11-ig ezek a szabályok érvényesek.

Kedden a Magyar Közlönyben megjelent a 484/2020. (XI.10.) kormányrendelet a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről, ami mindannyiunk életét erősen befolyásolja. Az alábbiakban azt gyűjtöttük össze szakértőnk, dr. Vogel Barbara ügyvéd segítségével, hogy a rendelet mely részei és hogyan érintik a futókat.

 

Mikor és ki futhat?

A rendelet szerint: „Este 8 óra és reggel 5 óra között kijárási tilalom lép életbe, mindenkinek haza kell érnie este 8 óráig.”

Hajnali 5 és este 8 között tehát bármikor, bárki, bárhol futhat a szabadban – mert ilyenkor az egyéni szabadtéri sportok gyakorlása engedélyezett –, a kijárási tilalom ideje alatt viszont nem. Ebben az időszakban csak a versenyszerűen sportolók mentesülnek a kijárási tilalom alól ezekben az esetekben:

„a sportról szóló törvény szerint versenyszerűen sportoló számára tartott

da) edzésen vagy sportrendezvényen való részvétel céljából,

db) edzés vagy sportrendezvény helyszínére közlekedés céljából,

dc) edzés vagy sportrendezvény helyszínéről a lakóhelyre, a tartózkodási helyre, illetve a szálláshelyre történő közlekedés céljából

este 8 óra és reggel 5 óra között megengedett a lakóhely, a tartózkodási hely vagy a szálláshely elhagyása, illetve a közterületen történő tartózkodás.”

Azt, hogy ki számít versenyszerűen sportolónak, azt az említett sportról szóló törvény így határozza meg: „Versenyszerűen sportoló (a továbbiakban: versenyző) az a természetes személy, aki a sportszövetség által kiírt, szervezett vagy engedélyezett versenyeken, vagy versenyrendszerben vesz részt. A versenyző vagy amatőr vagy hivatásos sportoló.”

Szintén a sportról szóló törvény határozza meg azt is, hogy pontosan mivel kell rendelkeznie annak, aki „versenyszerűen sportolónak” számít:

„A versenyzőnek - a versenyrendszerben, bajnokságban való részvétel feltételeként - a sportszövetség által a nemzeti sportinformációs rendszerben nyilvántartott, e törvényben meghatározott feltételeknek megfelelő, a versenyrendszerben vagy versenyeken való részvételre jogosító sportolói igazolvánnyal (a továbbiakban: versenyengedély) kell rendelkeznie.”

Tehát nem kell ahhoz profinak lenni ahhoz, hogy mentesüljön valaki a kijárási tilalom alól, a versenyengedély birtoklásán van a hangsúly!

Ha nincs versenyengedélyed, hobbifutóként jelen állás szerint egy olyan rendelkezés van, ami alapján megoldhatod a kijárási tilalom időszaka alatt a futást (még ha csak „szűkös”, egészen pontosan 500 méteres keretek között is): ha van kutyád.

„...kutyasétáltatás céljából este 8 óra és reggel 5 óra között megengedett a lakóhely, a tartózkodási hely vagy a szálláshely elhagyása, illetve a közterületen tartózkodás azzal, hogy a kutyasétáltatás során a lakóhely, a tartózkodási hely vagy a szálláshely 500 méteres körzete nem hagyható el.”

 

 

Hol lehet futni? Mikor kell a maszk?

A hobbifutó alapvetően szabad téren futhat, valamint természetesen otthon, ha van futógépe, hiszen a fitnesztermek a nagyközönség számára nem látogathatók. Viszont a már említett versenyszerűen sportolók esete itt is más: „A jégpályák, az uszodák, az edző- és fitnesztermek és a sportlétesítmények a sportról szóló törvény szerint versenyszerűen sportolók számára edzésen vagy sportrendezvényen való részvétel céljából látogathatóak.”

A hobbifutók a kijárási tilalom időszakán kívül a szabadban bárhol futhatnak. A nagy kérdés az, hogy mikor kell felvenni a maszkot?

A rendelet szerint mindenki köteles maszkot viselni „a 10 000 főnél nagyobb lakónépességű település belterületén a települési önkormányzat által kijelölt közterületen, illetve nyilvános helyen, kivéve a sporttevékenység során, valamint a parkokban, illetve zöldterületeken”azaz futás közben nem kell maszk!

Ha viszont tömegközlekedéssel vagy gyalog jutsz el a futásod helyszínére, mindenképp legyen nálad maszk. És nézz utána, hogy az útvonalad érinti-e olyan területet, ahol az önkormányzat kötelezővé tette a maszkhasználatot.

 

 

Lehet együtt edzeni?

Az egyértelműen kiderül a rendeletből, hogy az egyéni edzés megengedett reggel 5 és este 8 óra között: „A közterületen, a nyilvános helyen, illetve a szabadtéri sportpályákon az egyéni szabadidős sporttevékenység – különösen futás, gyaloglás, kerékpározás – gyakorlása megengedett.”

Viszont „tilos közterületen, a nyilvános helyen, valamint a sportpályákon a csapatsportok – különösen a labdarúgás, a jégkorong, a kézilabda, a kosárlabda, a röplabda – gyakorlása” – ez alól csak a már említett versenyszerűen sportolók jelenteken kivételt.

Mondhatnánk, hogy na de a futás nem csapatsport, ami igaz is, de a rendelet szerint „tilos a közterületen, illetve a nyilvános helyeken a csoportosulás, illetve a gyülekezés”. Nincs megjelölve létszám, de feltételezhetően a nem versenyszerűen sportolók számára a közösségi edzések nem megengedettek.

Oké, de a párunkkal, gyerekünkkel, anyukánkkal, apukánkkal futhatunk együtt?

A sportolásnál külön nem tér ki a rendelet arra, hogy az egyéni sporttevékenységet lehet-e a velünk egy háztartásban élőkkel folytatni. De a jogalkotó célja feltehetően arra irányult, hogy a külön háztartásban élők ne sportoljanak együtt, magyarázza szakértőnk. Azt is hozzáteszi, hogy egyébként a családi rendezvény 10 főig engedélyezett.

 

 

Futószabályok december 11-ig

A fentieket figyelembe véve szakértőnk röviden összegzi a legfontosabb szabályokat:

  • Ha hobbifutó vagy, reggel 5 és este 8 között szabadtéren, egyedül bárhol futhatsz, maszk nélkül. De biztos, ami biztos, tegyél be a zsebedbe/futóhátizsákodba maszkot.
  • A fitnesztermek a hobbisportolók számára nem látogathatók.
  • Ha kutyás hobbifutó vagy, a lakóhelyed 500 m-es körzetében megoldható a kutyasétáltatással egybekötött futás este 8 és reggel 5 között is, de ne feledd, hogy ilyenkor igazából kutyát sétáltatsz!
  • Ha a sportról szóló törvény szerint versenyszerűen sportolónak számítasz, akkor meghatározott esetekben mentesülsz a kijárási tilalom alól.
  • A hobbifutók számára a közösségi edzések nem engedélyezettek.