Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

INEOS 1:59 challenge – Eliud Kipchoge szombaton újra megkísérli a 2 óra alatti maratont

Instagram @kipchogeeliud | Monzában 25 másodpercen múlt a 2 óra alatti maraton Eliud Kipchoge futóklasszis számára, 2019. október 12-én Bécsben indul az INEOS 1:59 project

Az egész futóvilág tűkön ül.

Eliud Kipchoge igazi futólegenda, ő tartja a maratoni csúcsot: 2:01:39, Berlin, 2018 szeptember 16. Kipchoge két éve a Nike's Breaking2 projekt keretében a monzai autóversenypályán már megpróbálta áttörni a 2 órás maratoni időhatárt, és csak 25 másodpercen múlt a siker: 2:00:25 alatt futotta le a klasszikus távot. A futólegenda most szombaton, azaz október 12-én, Bécsben ismét nekiveselkedik az emberpróbáló feladatnak, hogy lefussa a maratont 2 órán belül. A projekt neve: INEOS 1:59 challenge.

Eliud Kipchoge kedden érkezett meg Bécsbe, és már aznap megtekintette a kijelölt pályát.

– Nagyon izgatott vagyok! Láttam a pályát, kiválónak tűnik. Alig várom, hogy futhassak rajta, és remélem, titeket is látlak majd a hétvégén! – üzente tisztelőinek, rajongóinak a világcsúcstartó, majd ki is próbálta a bő 9 km-es futókört az iramfutói társaságában. 

 

Szűcs Csaba, magyar maratoni csúcstartó a Kossuth Rádióban elmondta, hogy néhány éve még ő is úgy vélte, hogy a 2 óra alatti maratonra legalább 10-20 évet kell várni. De ma már úgy gondolja: reális esély van arra, hogy ez a teljesítmény megszülessen akár most hétvégén.

– Szerintem már gyakorlatilag bebizonyították, hogy nagyon közel tudnak futni a 2 órához. Éppen Eliud Kipchoge futott 2 évvel ezelőtt Monzában 2 óra 25 másodpercet. Bár ezen a szinten nagyon sok a 25 másodperc, de ha belegondolunk, hogy kilométerenként fél másodperccel kell gyorsabban futni, az azért nem annyira sok, és ezt akár már most meg tudják csinálni a hétvégén, amikor az időjárási körülmények a legjobbak lesznek – nyilatkozta Csaba.

Kipchoge mentálisan és fizikálisan biztosan rendben van, ezért is vállalja be ezt a futást

– Az, hogy Monzában futott egy 2 óra 25 másodperces maratont, óriási mentális pluszt adott neki. Nemhiába futott aztán Berlinben egy fantasztikus világcsúcsot, 2:01:39-et, ami több mint 1 perccel lett jobb a korábbi világcsúcsnál. Ezen a szinten ennyit nem szoktak javítani, itt már csak másodpercekben mérik a különbségeket, és a világcsúcsot is 1-2 másodperccel szokták javítani. Épp két hete futott Berlinben Bekele 2 másodperccel lassabban, mint a világcsúcs (2:01:41).  Annak, hogy Kipchoge elhiszi, hogy meg tudja csinálni, óriási jelentősége van. Nem volt véletlen, hogy ezután a 2 óra 25 másodperces monzai futás után egyből tudott futni egy óriási világcsúcsot. Mert elhitte, hogy meg tudja csinálni. Persze Monzában, mondjuk úgy, steril körülmények között futott, ment előtte egy autó folyamatosan, ami a sebességet is mutatta, a nyulak is folyamatosan cserélődtek, amit egy versenyen nem lehet csinálni. Azt gondolom, hogy mentálisan és fizikálisan is biztosan rendben van, ezért is vállalja be ezt a futást.

Amit a pályáról tudni érdemes

– Egy nagyon ideális pályát jelöltek ki a Práterben, Bécsben, ahol sok a fa, így állítólag egy picit több lehet az oxigén. A másik pedig, hogy szélvédett a pálya, így akár enyhe szélben is meg tudják csinálni a kísérletet. Igyekeznek a szervezők nagyon steril körülményeket teremteni. Egy kör egy fordítóval együtt 9,6 kilométer hosszú. Fontos, hogy ne legyen sok kanyar. A berlini pálya is egy nagyon gyors pálya, az elmúlt 5-6 világcsúcsot mindig Berlinben futották. Ezen a szinten mindennek össze kell jönni, hogy valaki világcsúcsot fusson.  Alap, hogy fizikálisan fel legyen készülve a versenyző, hogy mentálisan ott legyen, de kellenek a jó időjárási körülmények és a jó pálya is. Ha nincs sok kanyar, ideális a hőmérséklet, azaz nem változik sokat a 2 óra alatt, és szélvédett, plusz a nyulak is tudnak segíteni, akkor sikerülhet. Tudni kell, hogy 3-4 ember fog futni vele, de ők nem tudják ezt végigfutni. Valószínű, hogy körönként fognak cserélődni: kiáll 2-3 ember, és beáll helyettük másik 2-3 ember – folytatta a magyar maratoni csúcstartó. 

 

Szűcs Csaba szerint jó esélye van Kipchogenak, hogy sikerüljön bemenni 2 óra alá

– 4-5 éve még azt mondtam, hogy ez legalább 10-20 év kell a 2 óra alatti maratonhoz, de most azt mondom, hogy reális esély van rá. Sok mindentől függ a dolog. Több mint 50% esélyt adok annak, hogy sikerülni fog. De ha Kipchoge egy picit rosszabb mentális állapotban lesz aznap, vagy ne adj Isten, az immunrendszerével történik valami, esetleg hidegebb vagy melegebb lesz az idő, mint ami ideális, akkor ezeken is múlhat a siker. Ez borotvaélen táncolás. Azt is tudni kell, hogy Kipchoge már nem fiatal, 34 éves. Hosszútávfutónak majdnem a legideálisabb ez a kor, de már ő is az idősebb korosztályhoz tartozik, tehát sok kísérlete nincs már. Neki 1-2 éve van még ebben a szakmában. Nyilván ő is szeretné megcsinálni a tervet, és nem véletlen, hogy a világ most rá figyel. Nem arról van szó, hogy ez egy verseny, és majd valaki megnyeri. Ha ő itt nem teljesít maximálisan, akkor mondhatjuk azt is, hogy semmit sem ért az egész. Rajta most óriási a teher, biztos, hogy nagyon meg akarja csinálni, szerintem képes rá, és reális az esély a sikerre.

Mindennek klappolnia kell az INEOS 1:59 challenge szervezői szerint

– Igen széleskörű kutatást folytattunk, hogy megtaláljuk azt a helyszínt, amely megfelel Eliud és a csapat által felállított kritériumoknak – nyilatkozta Fran Miller, az INEOS 1:59 igazgatója. – Figyelembe kellett venni a klimatikus és a környezeti kondíciókat, mint például a hőmérséklet, a csapadék vagy a széljárás.

– Az időjárás vonatkozásában három fontos döntést kellett, kell meghoznunk – mondta el a csapat meteorológusa, Walter Zwieflhofer a hét elején. – Az első: nagyjából 7 nappal a verseny előtt Eliud Kipchoge elutazik Bécsbe. (Végül 5 nappal előtte érkezett –a szerk.) A második: dönteni a kihívás napjáról, mert ennek tükrében kezdi meg Eliud a szénhidrátfeltöltést, hogy az eseményre pontban készen álljon. (Közben megszületett a döntés: 2019. október 12-én a reggeli órákban indul a futás –  szerk.) A harmadik: az esemény előtt közvetlenül meghatározni, hogy az adott napon pontosan hánykor legyen a futás. Ezek után ha úgy látjuk, hogy a kitűzött időpontban az időjárás nem kedvez a rekordkísérlethez, akkor javasolni fogjuk, hogy picit csúsztassuk el. A végső döntés tehát rendkívüli módon függ az időjárástól.

Zwieflhofer azt is elmondta, hogy a 2 órán belüli maraton rekordkísérletéhez a legideálisabb a 10 Celsius fok körüli hőmérséklet és a 80 százalékos páratartalom lenne Kipchoge számára, ebben érezné magát a legkomfortosabban.

Szintén a csapatot erősíti Hugh Brasher, aki nem mellesleg a London Marathon versenyigazgatója. Brasher elárulta, hogy a Práterben kialakított körpályában mindössze 2,4 m szintemelkedés van.

– Ilyen sík pályát talán még életemben soha nem láttam. Plusz a levegő minősége a Práterben kiváló! – mondta Brasher.

A szervezők autentikus, hiteles és nem utolsósorban családias jellegű helyszínt szerettek volna, ahol a maratonrajongó nézők is részesei lehetnek az egyedülálló élménynek – többek között ezért is esett a választásuk Bécsre és a Práterre.